Kasvot voivat hymyillä, vaikka sisin ei voi hyvin -Masennus ei aina näy ulospäin

Kasvot voivat hymyillä, vaikka sisin ei voi hyvin -Masennus ei aina näy ulospäin
Kuva: Unsplash / Sydney Sims

Teksti: Mami Mixtuura

Masennukseen voi sairastua kuka tahansa. Masennukseen sairastunut kokee usein häpeää eikä välttämättä halua paljastaa sisintään muille. Masentuneen ihmisen kasvot voivat olla iloiset, vaikka sisäinen olotila olisikin kaikkea muuta. Nykyaikana masennuksesta puhutaan enemmän ja avoimemmin. On tärkeää lisätä tietoisuutta masennuksesta, jotta kenenkään ei tarvitsisi sitä hävetä tai piilotella.

Ihminen voi olla iloisilla kasvoilla varustettu, mutta hän saattaa sisimmässään tuntea ihan erilaisia tunteita mitä näyttää ulospäin muille ihmisille. Esimerkiksi ystävä saattaa jossain vaiheessa kertoa, että hän on ollut pidemmän aikaa masentunut. Tätä saattaa olla aluksi vaikea uskoa, koska ystävä on voinut aina tavatessa olla todella iloisen ja toimelias. Valitettavaa on, että usein masentunut häpeää omaa olotilaansa niin paljon, että ei uskalla sitä muille näyttää ja mieluummin käyttää paljon energiaansa asian piilotteluun. Masennusta ei todellakaan aina ulkopuoliset huomaa.

Mitä on masennus?

”Masennus eri muodoissaan on hyvin yleinen sairaus – joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana”, todetaan Mielenterveyden keskusliiton tekstissä. Masennus voi oireilla monella tavalla ja se voi olla lievää, keskivaikeaa, vaikeaa tai psykoottista. Lisäksi siihen voi liittyä muita mielenterveyden häiriöitä kuten ahdistuneisuutta ja paniikkihäiriöitä. Lieviä masennustiloja on noin 10–15 %:lla ja vakavia masennustiloja on noin 5 %:lla aikuisväestöstä, kerrotaan Terveyskirjastossa.

Miten masennus voi oireilla

Masennus voi oireilla esimerkiksi epätoivoisena mielialana, ahdistuneisuutena, väsymyksenä, vähentyneenä mielenkiintona muita ihmisiä ja ympäristöä kohden, kyvyttömyytenä kokea mielihyvää, unettomuutena tai keskittymisongelmina. Masennukseen voi liittyä paljon muitakin oireita edellisen lisäksi. Masennustiloilla on monesti taipumus uusiutua. Tärkeää on, että masentunut uskaltaisi, jaksaisi ja haluaisi hakea apua tilanteeseensa. 

Taustalla olevia mahdollisia syitä

Masennuksen taustalla voi olla monenlaisia syitä kuten elämän aikana tulleita käsittelemättömiä tunnetiloja, traumoja tai esimerkiksi läheisen kuolemaan liittyvää surematonta surua, kerrotaan Mielenterveyden keskusliiton tekstissä. Aina masennukselle ei välttämättä ole löydettävissä selkeää syytä. Se ei kuitenkaan koskaan ole masentuneen oma vika eikä masentunutta itseään pidä asiasta syyllistää.

Masennukseen liittyy turhaa häpeää

”Lähes puoli miljoonaa suomalaista käyttää vuosittain masennuslääkkeitä, mutta silti sairauteen liittyy edelleen turhaa häpeää”, toteaa Apu. Artikkelissa todetaan, että vain harva masentunut ihminen kehtaa kertoa asiasta muille.

Sairaan kauniit kasvot -projekti

Sairaan kauniit kasvot -projektissa valokuvaaja Mojo Erämetsä on kuvannut masennusta sairastavia ihmisiä. Kuvia varten henkilöt on meikattu ja he näyttävät kuvissa onnellisilta. Projektin tarkoituksena on lisätä tietoutta masennuksesta ja havainnollistaa ihmisille, että masennus ei aina näy ihmisestä ulospäin. “Pinta voi kiiltää, vaikka sisin on rikki”, toteaa Erämetsä.

Alla olevasta videosta voit katsoa Sairaan Kauniit Kasvot -projektin tunnusfilmin:

“Yleensä mielletään niin, että masentunut ihminen on alakuloinen ja harmaa tyyppi, mutta yllättävän paljon on niitä kenestä ei ikinä uskoisi, että heillä jokin voisi olla vinossa”, toteaa kuvattavana ollut Meiju.

Lähteet:

Apu

Sairaan kauniit kasvot

Terveyskirjasto

Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää? Oletko joskus nähnyt hymyilevät kasvot ja tullut myöhemmin tietämään, että ihminen oli silloin masentunut?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.