Raskausarpia syntyy yhdeksälle kymmenestä raskauden aika: nämä tekijät vaikuttavat arpien muodostumiseen

woman in black panty standing
Kuva: Monika Kozub

Yhdeksälle kymmenestä muodostuu raskausarpia rintoihin, vatsan alueelle tai reisiin. Vaikka kehon muutokset saattavat huolestuttaa, on tärkeää olla lempeä itseä kohtaan ja arvostaa kehon tekemää suurta työtä. 

Arpia tulee lähes kaikille

Raskausarvet muodostuvat, kun sidekudoksen kollageenikuidut repeävät ihon venyessä nopeasti. Arpia tulee raskauden aikana lähes kaikille ja on erittäin harvinaista, että arpia ei raskauden aikana tulisi ollenkaan.

Raskausarpien määrä on hyvin yksilöllistä vaihdellen muutamista vaaleista juovista aina kirjavaan, arpien täyttämään ihoalueeseen. Arpien muodostumiseen vaikuttavat ainakin kudostyyppi ja perintötekijät. Myös elämäntavoilla on merkitystä: ihon säännöllinen rasvaaminen, terveellinen ruokavalio, riittävän veden juonti sekä auringolta suojautuminen vaikuttavat ihon hyvinvointiin.

Raskausarvet ovat aluksi tumman punaisia, jopa violetteja, ja voivat säikäyttää. Arvet ovat  kuitenkin täysin vaarattomia ja vaalenevat yleensä ajan myötä.

woman in pink panty and bra
Kuva: Jan Canty. Raskausarpien määrä on hyvin yksilöllistä.

Rasvoista apua kutinaan

Vaikka kauppojen hyllyt ovat pullollaan voiteita ja öljyjä, joiden luvataan ehkäisevän arpien syntymistä, todellisuudessa arpien muodostumista ei voi täysin estää. Raskaana oleville tarkoitetuista tuotteista ei toisaalta ei ole mitään haittaakaan, ja hyvin kosteutettu iho on aina kimmoisampi kuin kuiva. Tuotteiden käyttöä voi jatkaa myös synnytyksen jälkeen arpien häivyttämiseen. 

Ihon venyminen voi aiheuttaa kutinaa, jota voi helpottaa perusvoiteella tai öljyllä. Joskus raskausarvet saattavat myös olla kipeitä. Jos perusvoiteista ei tunnu olevan apua, voi arpia hoitaa apteekista saatavilla silikonigeeleillä, -laastareilla tai iholle asetettavilla silikonilevyillä.

Arpia voidaan hoitaa myös ihon neularullauksella, LED-valohoitodolla ja ihon kemiallisella kuorinnalla. Myös erilaisilla laserhoidoilla on saatu hyviä tuloksia. Täysin eroon ei arvista kuitenkaan pääse millään hoidolla. 

Sinä olet täydellinen, arvilla ja ilman

Ihmiskeho muuttuu läpi elämän. Omaa vartaloa tulisikin kantaa ylpeydellä ja siihen olisi hyvä suhtautua armollisesti ja hyväksyvästi: arpineen tai ilman. Keho on kokenut hurjia muutoksia raskauden ja imetyksen aikana. Se on kasvanut, venynyt ja turvannut pienen ihmisen kasvun. 

Omalla asenteellasi ja sillä kuinka puhut omasta kehostasi vaikutat myös lapsen kehokuvaan. Jatkuvasti kehoansa arvosteleva vanhempi vaikuttaa kielteisesti myös lapsen kuvaan omasta kehostaan. Ole lempeä itseäsi ja arpia kohtaan. Loppujen lopuksi ne ovat muisto kaikesta vartalon tekemästä työstä. 

Häiritsevatkö raskausarvet sinua vai kannatko niitä rakkaudella?

Lähteet: Hyväterveys, Terveyskirjasto, Tohtorille

Teksti: Anna-Leena

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.