Tuoksuherkkyys voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun- hoito haastavaa

Tuoksuherkkyys voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun- hoito haastavaa
Kuva:Laura Chouette

Teksti:Anna-Leena

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan oireilua kuten päänsärkyä, silmien kirvelyä ja pahoinvointia, jonka laukaisee erilaiset tuoksut ja hajut. Lievä herkkyys erilaisille hajuille tai tuoksuille on hyvin tavallista ja tuoksuherkkyydestä puhutaan yleensä vasta silloin, kun oireista aiheutuu merkittävää elämäntapa- tai toiminnallista haittaa.

Miksi tuoksuja on kaikkialla?

Tuoksujen käyttö varsinkin kosmetiikassa on yleistä, vaikka tuoksujen mukana ololle ei ole olemassa mitään ihoa hyödyttävää syytä. Tuoksut eivät myöskään rajoitu ainoastaan kosmetiikkaan. Tuoksua lisätään esimerkiksi uusiin autoihin, leluihin ja jopa vaatteisiin.

Joihinkin tuotteisiin tuoksua lisätään raaka-aineista tulevien hajujen peittämiseksi. Miellyttävän tuoksuista tuotetta tulee käytettyä todennäköisemmin kuin epämiellyttävän.

Tuotteiden tuoksut myös leikkivät ihmisten tunteilla. Tuoksumuistilla on todettu olevan merkittävä rooli tietyn tuotteen valinnassa. Aurinkorasvan tuoksu vie automaattisesti takaisin helteiseen kesäpäivään ja tietyn merkkisestä shampoosta tulee mieleen lapsuuden saunahetket kesämökillä. Vaikka tuote itsessään ei välttämättä olisi sen parempi kuin muutkaan, se päätyy vuodesta toiseen ostoskoriin sen tuoksun tuoman hyvän olon ja nostalgiatulvan vuoksi. 

Kahdenlaisia tuoksuja

Hajusteet voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: synteettisiin ja luonnollisiin. Laboratoriossa valmistetut synteettiset tuoksut voivat olla joko synteettisten ja luonnonyhdisteiden seos, tai koostua täysin synteettisistä yhdisteistä. Synteettiset tuoksut voivat säilyä hyvänä tuotteessa jopa viisi vuotta.

assorted-item lot
Kuva: Bundo Kim. Eteeriset öljyt muodostavat valtaosan luonnonhajusteista.

Luonnolliset tuoksut taas saadaan nimensä mukaisesti luonnosta, kuten tuoksuvista kukista tai sitrushedelmistä. Luonnolliset tuoksut kestävät hyvänä yleensä korkeintaan kaksi vuotta. Yksi luonnonhajuste saattaa sisältää jopa satoja yksittäisiä kemiallisia aineita. Myös eteeriset öljyt, hartsit ja palsamit ovat luonnonhajusteita. Eteeriset öljyt muodostavat valtaosan luonnonhajusteista

Tuoksuyliherkkyys vai hajuallergia?

Tuoksuyliherkkyys tarkoittaa poikkeavaa tapaa reagoida elinympäristön tuoksuihin ja hajuihin. Tällaisia voivat olla terveyskirjaston mukaan esimerkiksi hajuvedet, kosmetiikassa käytettävät hajusteet, painomuste, homeen haju tai tupakansavu. Tuoksuyliherkkyys on melko yleinen vaiva, jonka esiintymisluvut vaihtelevat eri tutkimuksissa 10 ja 40 prosentin välillä.

Lievä herkkyys hajuille ja tuoksuille on tavallista. Moni huomaa kärsivänsä pääkivusta tai vuotavista silmistä, kun joutuu tekemisiin vahvojen hajusteiden kanssa. Merkittävää haittaa tuoksuista kuitenkin aiheutuu vain vajaalle prosentille väestöstä. Tuoksuherkkyyttä ei pystytä mittaamaan millään laboratorio- tai muillakaan testeillä ja sen toteaminen perustuukin henkilön omiin tuntemuksiin sekä lääkärin arvioon tilanteesta. Allergia- ja astmaoireet eivät ole tuoksuherkkyyttä.

Kuva: Towfiqu barbhuiya. Tuoksuyliherkkyyttä ei luokitella sairaudeksi.

Tuoksuyliherkkyyttä ei pidä sekoittaa hajusteallergiaan, jossa hajustetut tuotteet aiheuttavat ihokosketuksessa ihottumaa. Päivi Kousa Helsingin allergia- ja astmayhdistyksestä kertoo ylen-sivustolla, että hajusteita on yhteensä noin 7000 erilaista. Hajusteallergia tarkoittaa sitä, että se hajustemolekyylin rakenne on sellainen, että se aiheuttaa kosketusallergiaa eli kutisevaa ihottumaa.

Allergia-sivustolla huomautetaan, että vaikka tuoksuyliherkkyyttä ei luokitella sairaudeksi, oireilu voi vaikuttaa merkittävästi arkeen, ja voi pahimmillaan johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen hajusteiden välttelemiseksi. Vaikka oireet saattavat tuntua raskailta, olisi hyvä pyrkiä siihen, etteivät ne rajoita liikaa elämistä.

Se, kuinka tuoksut kokee on hyvin yksilöllistä. Joidenkin tuoksujen tunteminen epämiellyttäväksi on normaalia, eikä se välttämättä tarkoita sitä, että kyseessä olisi tuoksuyliherkkyys. Jotkut kokevat tuoksuttomien tuotteiden käytön miellyttävämmäksi vaihtoehdoksi, vaikka eivät kärsisi allergia-tai yliherkkyysoireista, toiset taas valitsevat mielummin tuoksuvat tuotteet.

Tuoksuyliherkkyydeen yleisyyden vuoksi jokaisen kannattaisi miettiä, millaisen määrän tuoksuja kantaa mukanaan julkisilla paikoilla. Kun vaatteiden pesuaine tuoksuu, hiuslakka tuoksuu, huulikiilto tuoksuu, deodorantti tuoksuu ja lisäksi suihkautetaan päälle vielä hajuvettä, voi tuoksujen sekamelska aiheuttaa oireita kanssaeläjissä.

Kärsitko sinä tuoksuyliherkkyydestä?

Lähteet:

yle.fi

Terveyskirjasto.fi

Hyväterveys.fi

allergia.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.