Vauvan nukuttaminen ulkona: mitä tulee huomioida?

Teksti: Anna-Leena
Lasten nukuttaminen ulkona vaunuissa on suosittu, lähes satavuotinen perinne suomalaisissa vauvaperheissä. Vaikka päiväunia raittiissa ulkoilmassa voidaankin suositella lähes kaikille, on muutama asia, joka tulisi ottaa huomioon vauvaa ulkona nukuttaessa.
Milloin vauvaa voi nukuttaa ulkona?
Se, milloin vauvaa voi alkaa nukuttaa ulkona jakaa mielipiteitä. Väestöliiton mukaan terve ja täysiaikaisena syntynyt vauva voi nukkua ulkona vaikka heti sairaalasta kotiutumisen jälkeen, jos ulkolämpötila vastaa suunnilleen sisälämpötilaa. Tampereen yliopistollisen sairaalan suositus on, että kesällä tulisi odottaa viikko ja talvella kaksi vauvan syntymän jälkeen. Varsinkin keskosten, pienipainoisten ja perussairaiden vauvojen kanssa tulee aina noudattaa sairaalasta annettuja ohjeita ulkona nukuttamisen suhteen.
Mitä tulisi ottaa huomioon?
Aurinkoisella säällä
Aurinkoisina päivinä tulee ottaa huomioon vaunujen sijainti. Vaunuja ei tulisi jättää auringonpaisteeseen, vaan niille tulisi etsiä varjoisa paikka. Varsinkin tummissa vaunuissa lämpötila saattaa nousta auringossa hyvinkin korkeaksi. Vaunuihin voi helteisellä säällä sujauttaa lämpömittarin, jolla voi varmistua vaunujen sisälämpötilasta. Kuumalla ilmalla nukkuminen voi olla helpompaa sisällä viileässä kuin ulkona helteessä.

Viileällä ilmalla
Kun ulkolämpötila on selvästi viileämpää kuin sisälämpötila, tulee kiinnittää huomiota vauvan oikeanlaiseen pukemiseen ja peittelyyn. Pienen vauvan lämmönsäätely on vielä kehittymätön ja ulkoilut tulisi aloittaa vähitellen, totutellen. Pakkassäässä voi olla ensin n. 15minuuttia, toisella kertaa 30 minuuttia ja vähitellen lisätä aikaa tuntuman mukaan.
Pakkassäällä ulkoilut on hyvä aloittaa vasta pariviikkoisen vauvan kanssa. Pientä vauvaa ei tulisi viedä ulos, jos pakkasta on yli 10 astetta. Myös jäinen tuuli vaikuttaa lämpötilaan huomattavasti ja vaunut olisi hyvä suojata tuulelta.
Sadesäällä
Vaunuihin voi ostaa erillisen sadekuomun, joilla vaunut voi suojata sateen yllättäessä. Muovinen sadekangas ei ole kuitenkaan kovin hengittävä ja vaunujen lämpötila voi nousta yllättävän paljon sadesuojan johdosta. Sadesuojaa käyttäessä on tärkeää varmistaa, että ilma vaunuissa pääsee kiertämään ja että sisälämpötila ei pääse nousemaan liikaa.
Hyönteiset ja eläimet
Vaunut on hyvä suojata hyönteisverkolla. Kun vauva nukkuu ulkona, on hyvä huomioida, etteivät esimerkiksi vapaana kulkevat kissat ja oravat pääse hyppäämään vaunuihin. Esimerkiksi suojainen parveke, veranta tai terassi ovat hyviä nukuttamispaikkoja.
Lämpötila
Vauvan lämpötilaa ulkona on hyvä seurata. Vaikka moni kokeilee vauvan ruumiinlämpöä sormista tai varpaista, vaunuissa nukkuvan vauvan lämpöä voi kokeilla parhaiten niskasta. Jos vauvan niska on kuuma ja hikinen, on vauvalla luultavasti liikaa vaatetta päällä. Hyvävointiset vauvat pääsääntöisesti ilmaisevat itkulla, jos heillä on liian kylmä tai kuuma. Itkuhälytin vaunuissa on hyvä tapa varmistaa, että vauvalla on kaikki hyvin.
Nukutaanko teillä päiväunet ulkona?
Lähde: