Uusi elämä hammasharjalle: 8 tapaa hyödyntää vanhaa hammasharjaa

Uusi elämä hammasharjalle: 8 tapaa hyödyntää vanhaa hammasharjaa
Kuva: Alex Padurariu

Teksti:Anna-Leena

Hammasharja suositellaan vaihdettavaksi 3 kuukauden välein, tai kun harjakset alkavat sojottamaan epäsiististi sivuille. Mitä käytetyille hammasharjoille kannattaisi tehdä? No ei ainakaan heittää pois! Good Housekeeping sivusto on listannut 8 vinkkiä hyödyntää hammasharjaa kodin siivouksessa.  

Uusi elämä vanhalle harjalle

Viimeistään silloin, kun hammasharjan harjakset alkavat sojottamaan sivuille epäsiistin näköisinä, on aika pistää harja kiertoon. Useimmiten hammasharja päätyy roskakoriin, mutta voisiko hammasharjan elinkaarta sittenkin vielä jatkaa? Ehdottomasti! 

Hammasharja sopii mainiosti siivoukseen, koska siinä on käteen sopiva varsi, ja pienet, mutta vahvat ja taipuisat harjakset. Seuraavan kerran, kun vaihdat hammasharjan uuteen, puhdista vanha harja huolella keittämällä sitä muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Halutessasi voit lisätä kiehuvaan vetään ruokalusikallisen ruokasoodaa. Toinen toimiva tapa puhdistaa harja, on pestä se astianpesukoneessa. Laita harja ruokailuvälineiden seuraksi ruokailuvälinekoriin ja käynnistä kone tuttuun tapaan. 

Mihin kaikkeen hammasharjaa voi käyttää?    

1. Hiustenkuivaimen venttiilit

Eikö hiustenkuivaajasi toimi enää yhtä tehokkaasti kuin aiemmin? Syy saattaa löytyä kuivaajan venttiileihin kerääntyneestä pölystä ja liasta. Hammasharjalla saat putsattua hiustenkuivaajan venttiilit helposti ja nopeasti. Pian huomaat hiustenkuivaajan hurisevan taas entiseen tapaansa.

Kuva: Anna-Leena. Hiustenkuivaajan venttiileihin kertyy helposti likaa ja pölyä.

2. Tarranauhat

Tarranauhoja käytetään muun muassa takkien hihansuiden, hanskojen ja kenkien kiinnityksessä. Vahva tarrapinta alkaa helposti keräämään hiuksia ja pölyä ja menettää lopulta pitonsa. Huonosti kiinnitetyt kengät tippuvat jalasta ja hanskat putoilevat kädestä leikkien tiimellyksessä. Kovaharjaksisella hammasharjalla puhdistat tarranauhat kätevästi. 

3. Laattojen saumat

Kylpyhuoneen ja keittiön laattojen saumoihin kerääntyy ajan saatossa likaa ja rasvaa ja ne alkavat lopulta tummua. Ohuiden saumojen puhdistukseen kapea hammasharja sopii mitä parhaiten. Sekoita pienessä astiassa ruokasoodaa ja tilkka vettä paksuksi tahnaksi ja harjaa saumat puhtaaksi tahnalla ja hammasharjalla. Pyyhkäise lopuksi kostealla rätillä.

4. Keittiön liesi

Hammasharjalla on helppo hangata pinttyneimmätkin tahrat pois keittiön liedestä. Puhdistusliinalla tai -sienellä on vaikea ylettyä pesemään kapeita välejä ja rakoja, joihin lika pääsee nopeasti kerääntymään. Sipaise hammasharjaan lieden puhdistusainetta tai asianpesuainetta ja harjaa liesi puhtaaksi.

black and white chess pieces on black and silver gas stove
Kuva: Callum Hill. Hammasharjalla myös liesi puhdistuu tehokkaasti.

5. Auton penkit

Penkkien väleihin ja saumoihin kerääntyy varsinkin lapsiperheissä herkästi hiekkaa, ruoanmuruja ja kaikenlaista pikkuroskaa, joihin imurikaan ei välttämättä yletä. Harjaa penkkien välit ja saumat roskista ensin hammasharjalla ja viimeistele siivous rikkaimurilla. 

6. Jääkaapin puhdistus

Jääkaapissa säilytetään ruokia, mistä syystä sen puhdistaminen on erityisen tärkeää, eikä pelkkä hyllyjen pyyhkiminen riitä. Seuraavan kerran, kun puhdistat jääkaapin, irrota kaikki irtoavat lokerikot ja hyllyt ja harjaa ne puhtaaksi pienellä hammasharjalla ja tiskiaineella.

7. Hanat

Hammasharja on ehdoton väline kylpyhuoneen ja keittiön hanojen siivouksessa. Vaikka hanat pyyhkisi huolella puhtaaksi siivouksen yhteydessä, jää hanojen reunoihin aina vähän likaa ja pöpöjä. Hanat ovat yksi kodin likaisimmista paikoista ja ainsaitsevat siksi kunnollisen puhdistuksen. Hammasharjalla annat pöpöille kyytiä ja puhdistat hanojen reunat tehokkaasti.

Kuva: Anna-Leena. Hammasharjalla puhdistat hanojen reunat tehokkaasti.

8. Tiskiallas

Myös tiskialtaassa pyörii valtava määrä pöpöjä. Teräksinen tiskiallas myös kerää helposti pintaansa tummentumia. Huuhtele tiskiallas ensin huolella ja harjaa sen jälkeen teräs kiiltäväksi ruokasoodalla, suolalla ja hammasharjalla. 

Käytätkö sinä hammasharjaa siivoukseen?

Lähteet:

googhousekeeping.com

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *