Hiiriä, koiria ja keijukaisia: tällaisia uskomuksia liittyy hampaiden lähtöön maailmalla

Hiiriä, koiria ja keijukaisia: tällaisia uskomuksia liittyy hampaiden lähtöön maailmalla
Kuva: Lisa Peh

Teksti: Anna-Leena

Suomessa laitetaan irronneet maitohampaat tyynyn alle, jotta hammaskeiju voisi vaihtaa ne kolikkoon. Minkälaisia uskomuksia muualla maailmassa on? 

Hammaskeiju on keiju, jonka tehtävänä on keräillä lasten pudonneita maitohampaita. Kun lapselta irtoaa maitohammas, hän laittaa sen tyynynsä alle, ja keiju vaihtaa sen esimerkiksi kolikkoon. Mistä uskomus on saanut alkunsa? 

Hampaiden irtoamiseen liittyviä myyttejä tunnettaan ympäri maailmaa. Vaikka uskomusten tarkkaa alkuperää ei tiedetä, niiden epäillään syntyneen tarpeesta lievittää maitohampaiden lähtemiseen liittyviä pelkoja liittämällä tapahtumaan jokin positiivinen elämys.

Tarina hammaskeijusta perustuu eteläisessä Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa tunnettuun tarinaan hammashiirestä. Uskomuksen mukaan lapselle, joka uhrasi hampaansa hiirelle, kasvoi uusi, yhtä vahva hammas kuin hiirellä. 1900-luvun alussa amerikkalaiset vaihtoivat hiiren keijuun ja pian tarina levisi myös Eurooppaan. 

Monissa espanjan -ja ranskankielisissä maissa lasten hampaita keräilee edelleen hiiri. Espanjassa hiiri tunnetaan nimellä Ratoncito Pérez. Ranskankielisissä maissa lasten hampaita keräilevää hiirtä kutsutaan la petite souris’ksi (”pieni hiiri”). Myös Italiassa lasten hampaat kerää hiiri: Il toppolino.

Hampaiden lähtöön liittyvät uskomukset

Hampaiden lähtöön liittyy erilaisia uskomuksia ja perinteitä eri puolilla maailmaa. Tavat ja tarinat lievittävät hampaiden lähtöön liittyviä pelkoja ja tuovat onnea uusien hampaiden kasvuun. Millaisia uskomuksia hampaiden lähtöön liittyy maailmalla?

Hampaat kohti taivasta

Vanhimmat hampaiden lähtöön liittyvät myytit tulevat tietojen mukaan Aasiasta ja Lähi-idästä, joissa irronnutta maitohammasta ei piiloteta tyynyn alle, vaan heitetään taivasta kohti aurinkoon onnea tuomaan.

Irakissa, Jordaniassa, Sudanissa ja Egyptissä hammas uhrataan Allahille heittämällä se ilmaan kohti taivasta.

Japanissa hampaiden ilmaan heittäminen symboloi hampaan kasvua: toiveena on, että uusi, pysyvä hammas kasvaisi suoraan.

Mongoliassa lapset syöttävät irronneet maitohampaansa koiralle. Toiveena on, että hampaat kasvavat yhtä vahvoiksi kuin koiralla. Hampaan voi myös haudata puun juurelle toivoen, että uusi hammas kasvaisi yhtä vahvaksi kuin puun juuret. 

five children smiling
Kuva: Loren Joseph. Intiassa lapset heittävät maitohampaat talon katolle.

Yllättäen myös Intiassa ja Kiinassa hampaiden irtoamiseen liittyvät hiiret: Irronnut maitohammas heitetään talon katolle toiveena, että sen tilalle kasvaisi hiiren hammas. Hiiren hampaat nimittäin kasvavat ja vahvistuvat koko sen eliniän. 

Vieraileeko teillä hammaskeiju vai kenties hammashiiri?

historia.net

Fazer.fi

wikipedia

wikipedia


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.