Vaaleat blogidikodit saavat väistyä: 70-luvun retro on täällä

Vaaleat blogidikodit saavat väistyä: 70-luvun retro on täällä
Kuva: Ajeet Mestry

Teksti: Anna-Leena

Trendikkäimmät sisustajat ovat sanoneet hyvästit kokovalkoiselle kodille: 70-luvun retroa huokuva sisustus on täällä ja kotiin ripotellaan nyt harkitusti väriä. Värikkäät ja kuvioidut tapetit, samettisohvat ja puupaneli tuovat vuosikymmenen tunnusomaista tyyliä suomalaisiin koteihin.

Ei enää harmaata ja valkeaa

Trendikäs sisustus on jo vuosia ollut kokovalkoinen. Minimalististen kotien tehosteväreinä on suosittu harmaata, mustaa ja beigeä. Kliininen ja hillitty tyyli saa nyt väistyä, sillä rouhean rohkea retrotyylin on täällä.

brown leather sofa and two pink sofa chair
Kuva:Curology. Sisustuksessa suositaan nyt nahkasohvia, ryijyjä, luonnon materiaaleja sekä viherkasveja.

70-luvulla sisustuksessa suosittiin kirkkaita ja iloisia perusvärejä, joita sekoiteltiin maanläheisiä, savuisiin värisävyihin, kuten sinapinkeltaiseen, metsänvihreään ja tummanruskeaan. Suomalaisten kotien seinissä on pitkään suosittu valkoista ja useimmista kodeista löytyy korkeintaan yksi tai kaksi tehosteseinää. Trendikkäimmät ja rohkeimmat sisustajat maalaavat tai tapetoivat nyt huoneen kaikki seinät. Jos koko kodin värikylpy kauhistuttaa, voi väriä lisätä sisustukseen pieninä annoksina vaikka värikkäillä kalusteilla ja sisustusesineillä. Muodikasta tummanvihreää saa lisättyä sisustukseen huonekasveilla.

green leather sofa near wall in front of table
Kuva: Charles Loyer. Jos tummanvihreä sohva on liikaa, vihreää saa lisättyä vaikka huonekasveilla.

Tällaisia elementteja löytyy nyt trendikkäistä kodeista:

  • Värikkäät ja kuviolliset retrotapetit
  • Kirkkaat päävärit yhdistettyinä maanläheisiin sävyihin
  • Sametti- ja nahkasohvat
  • Sormipaneeli ja puusisustus
  • Ryijyt
  • Kivikeramiikka
  • Kuviolliset design-parketit

Yleisimmät sisustusmokat

Muista kuitenkin, että jokaiseen trendiin ei ole hypättävä mukaan, jos se ei tunnu omalta. Kodin tulisi näyttää asukkailtaan, ei sisustuslehden kansikuvalta. Elledecor-sivustolle on listattu tyypillisiä sisustusmokia, joihin ihmiset sortuvat.

1. Kaunis, mutta epäkäytännöllinen

Sivustolla tällaisia huonekaluja kuvaillaan “huonekalujen piikkikorkkareiksi”. Ennen ostopäätöstä kannattaa harkita tarkkaan, onko hyvä idea käyttää satoja tai tuhansia euroja sohvaan, joka näyttää hyvälle, mutta joka on erittäin epämukava istua.

2. Uusimmat trendit

Tällainen huonekalu näyttää sisustulehdessä tai näyteikkunassa upealle, mutta kotiutuessaan ei sovi oikeastaan mihinkään. Sen sijaan, että haalisit kotiisi vain uusimpia trendejä, joita lopulta löytyy joka toisesta kodista, mieti mistä oikeasti itse tykkäät. Koti voi olla kaunis, vaikka se ei näyttäisi samalta kun kaikki muut.

3. Väärä väri

Ennen kuin maalaat koko olohuoneen värillä, joka näyttää hyvältä maalipurkin kyljessä, testaa väriä pienempään pintaan. Se miltä väri näyttää, riippuu hyvin paljon seinän tekstuurista, sekä huoneen valaistuksesta.

4. Vältä “väliaikaisratkaisuja”

Joskus yllättävät menot sotkevat suunnitelmat ja on pakko etsiä “halpoja väliaikaisratkaisuja”. Mieti kuitenkin tarkkaan, onko järkevämpää pihistää vai panostaa. Monesti halpa tulee lopulta kalliiksi.

5. Tee ratkaisuja, jotka sopivat sinulle

Kun sisustat kotiasi, muista, että teet sen itseäsi varten, et muita. Jos olohuoneesi on kapea ja pieni, ei sinun ole mikään pakko hankkia sohvapöytää vain siksi, että “sellainen on kaikilla.” Olohuoneessa ei ole pakko olla valtavaa televisiota tai keittiössä 12 hengen ruokapöytää, jos et koe niitä tarpeelliseksi. Mieti, mitkä ratkaisut sopivat teidän perheellenne.

Lähteet:

Il.fi

meilläkotona.fi

decoraideas.com

elledecor.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.