Koronavirukseen sairastunut äiti kuvasi rintamaitonsa: hämmästyttävä ero!

Koronavirukseen sairastunut äiti kuvasi rintamaitonsa: hämmästyttävä ero!
Kuva: Jaye Haych

Teksti:Anna-Leena 

 Meksikolainen äiti Anna Cortez jakoi Facebookin Milky Mama-ryhmässä kuvan, jossa hän esitteli koronaviruksen aikana pumppaamaansa maitoa. Maidon väri yllätti monet.

Väri ja koostumus muuttuvat

Rintamaito on ainutlaatuinen ravinto, sillä se mukautuu lapsen tarpeisiin. Maidon koostumus ja väri muuttuvat vähitellen ensimmäisten päivien tummankeltaisesta vaaleampaan, valkeaan ja harmahtavaan riippuen imeväisen iästä ja äidin ruokavaliosta, mutta myös molempien terveydestä. Meksikolainen äiti Anna Cortez jakoi kuvan kolmesta pumppaamastaan maitopussista: pumpattu maito ennen koronainfektiota, infektion aikana, sekä infektion jälkeen.

Äiti jakoi kuvan myöhemmin myös blogissaan. Kuvan keskellä oleva, koronainfektion aikana pumpattu maito on huomiota herättävän vihreää. Äiti kertoo, että hän ja vauva sairastuivat koronavirukseen tammikuussa. 

woman in white long sleeve shirt carrying baby in red and white long sleeve shirt
Kuva: Hanna Balan. Äiti huomasi maidon muuttuneen huomiota herättävän vihreäksi.

“Vauvani sairastui koronavirukseen pari päivää ennen minua–Yleensä pumppaan vain silloin tällöin saadakseni maitoa varastoon, mutta sairastuttuani huomasin, ettei vauva tuntunut saavan tarpeeksi maitoa ja päätin aloittaa pumppaamisen.” , kertoo Cortez blogissaan.

4 päivää positiivisen testin jälkeen äiti ryhtyi pumppaamaan maitoa. Pumpatessaan hän ei kiinnittänyt huomiota maidon vihertävään väriin, vaan kaatoi maidon pussiin ja pakasti sen. Pakastimessa maidon väri kuitenkin tummeni.

“Muutama päivä myöhemmin huomasin, että infektion aikana pumppaamani maito oli väriltänsä vihreää. Vähitellen parantuessani, maidon väri alkoi taas palata takaisin tavalliseen, kermaisen valkeaan.”  

Äiti huomauttaa, ettei hänen ruokavaliossaan ollut muutoksia infektion aikana, eikä hän ollut syönyt mitään, mikä olisi voinut vaikuttaa maidon väriin. Äidin postaukseen ilmestyi lukuisia kommentteja muilta äideiltä, jotka olivat huomanneet saman. Osa oli huomannut maidon muuttuneen vihertäväksi myös koronarokotteen jälkeen. 

Imetys koronaviruksen aikana

Hämmentynyt Cortez oli kysynyt asiasta lapsensa pediatrilta, joka sattui olemaan myös imetysohjaaja. Lääkäri oli rauhoitellut äitiä ja vakuuttanut, että kyseessä oli täysin luonnollinen reaktio ja että värin taustalla olivat äidin kehon tuottamat vasta-aineet.  

Imetystä ei virallisten suositusten mukaan tarvitse lopettaa, jos imettävä äiti sairastuu koronavirukseen. Uusimpien tietojen mukaan viruksen ei ole todettu tarttuvan imettävästä vanhemmasta lapseen rintamaidon välityksellä. Rintamaidossa on runsaasti erilaisia bioaktiivisia tekijöitä, jotka rakentavat vauvan immuunipuolustusta ja torjuvat infektioita. Kun imettävä vanhempi altistuu taudinaiheuttajalle tai sairastuu, vauva saa maidon mukana mm. vasta-aineita.

Maidon virheästä väristä koronainfektion aikana ei siis tarvitse huolestua-päin vastoin: rintamaidon vihreä väri on merkki siitä, että äidin vartalo tuottaa vasta-aineita tautia vastaan, ja että vauva saa osansa maidon mukana.

Oletko sinä huomannut muutoksia rintamaidon värissä?

Lähteet:

äitiydenihme.fi

bebésymás.com

facebook.com/milkymama

Blog: scintilla333.wixsite


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.