Mikä ärsytys: Perheen lapset eivät pääse keskenään samaan päiväkotiin!

Mikä ärsytys: Perheen lapset eivät pääse keskenään samaan päiväkotiin!
Kuva: Pixabay / Rashed Khan

Teksti: Mami Mixtuura

Päiväkodin aloittaminen on monella tavalla jännittävää aikaa. Toisinaan käy niin, että perheen lapset eivät pääse keskenään samaan päiväkotiin. Tämän asian kuuleminen aiheuttaa varmasti suunnatonta ärsytystä vanhemmissa. Lasten päiväkodit saattavat sijaita melko kaukana toisistaan ja etenkin aikaiset aamut ovat muutenkin monessa perheessä kiireisiä. Kaikilla perheillä ei ole käytettävissä autoa vaan kuskaukset pitää tehdä julkisilla, kävellen tai pyöräillen. Perheillä voi kulua iso osa päivästä pelkkiin matkoihin kodin, päiväkotien ja työpaikan välillä

Miksi tällainen tilanne on perheelle hankala?

Tilanne, jossa perheen lapset eivät pääse samaan päiväkotiin, on hankala sen vuoksi, koska päivässä voi kulua huomattavasti enemmän aikaa lasten kuskaamisiin eri päiväkoteihin. Muutenkin lasten päiväkotiin kuskaamisissa on kova työ, mutta se, että kuskataan kahteen tai vielä useampaan päiväkotiin joka päivä – Ei kuulosta helpolta jutulta! Suomi24.fi-palstalla on pohdittu sitä, että jos pienempi lapsi ei pääse isomman sisaruksen kanssa samaan päiväkotiin, on se haastava tilanne pienemmälle lapselle. Isomman sisaruksen näkeminen pitkin päivää toisi pienemmälle sisarukselle turvallisuuden tunnetta päiväkotiarjen alkaessa.

Kenen vika?

Vaikka kävisi niin, että lapset eivät pääse samaan päiväkotiin, ei se ole päiväkodin johtajan tai työntekijöiden vika. Päiväkodissa on tietty määrä paikkoja, jotka he voivat täyttää. Joten syyttely ja kiukkuiset puhelut päiväkotia kohden ei kannata.

Kuva: Unsplash / Aaron Burden

Mitä tilanteessa voi tehdä?

Tällaisessa tilanteessa, jossa perheen lapset joutuvat eri päiväkoteihin, on muutama mahdollisuus miten toimia. Toki se mitä kannattaa tehdä riippuu täysin perheen kokonaistilanteesta. Jokainen perhe toimii parhaaksi näkemällä tavalla. Toisinaan päivähoitopaikan tarve on akuutti ja silloin ei voi odottaa parempaa paikkaa vaan on otettava se minkä saa. Tilanne on myös erilainen riippuen missä päin Suomea asuu. Isommissa kaupungeissa on enemmän päiväkoteja pienillä etäisyyksillä, mutta pienemmillä paikoilla on vähemmän valinnan varaa.

  1. Hyväksyä tilanne mukisematta ja ottaa paikka / paikat vastaan tarjotusta päiväkodista
  2. Ottaa paikka vastaan ja tehdä sen jälkeen siirtohakemus toiseen päiväkotiin → Usein tässä kestää pitkään, mutta kannattaa yrittää
  3. Hakea kaikille lapsille paikkaa yksityisestä päiväkodista
  4. Jättää vastaanottamasta saatu paikka → Tässä kannattaa huomioida, että kaupungista riippuen, voi joutua odottamaan jopa 4 kk ennen kuin tarjotaan uutta paikkaa ja sekään ei välttämättä ole haetusta päiväkodista
  5. Päätöksestä voi valittaa, mutta todennäköisesti valituksen läpimenolle ei ole riittäviä perusteita tällaisessa tilanteessa

Helsingin Kaupungin ohjeistus

Helsingin Kaupungin sivustolla on selkeästi nähtävissä perusteet, joilla Helsingin päiväkotipaikat täytetään. He priorisoivat listalla korkealle sen, että sisarukset pääsisivät keskenään samaan päiväkotiin. Sivustolla ohjeistetaan ottamaan saatu paikka vastaan, vaikka toivomassa yksikössä ei olisi ollut tilaa ja edelleen on tarve hoitopaikalle. Sen jälkeen on mahdollista tehdä siirtohakemus haluttuun päiväkotiin. Jos ei ota saatua paikkaa vastaan, voi tarvittaessa hakea uudelleen ja hakemus käsitellään 4 kuukauden kuluttua.

Lähteet:

Helsingin Kaupunki

Suomi24.fi

Vauva.fi

Onko perheessäsi ollut ongelmia päiväkotipaikkojen suhteen? Onko kaikki lapset päässeet samaan päiväkotiin?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.