Lonkkaluksaation hoidon aikana vauvaa ei saa kylvettää moneen viikkoon -Tiedätkö miksi?

Lonkkaluksaation hoidon aikana vauvaa ei saa kylvettää moneen viikkoon -Tiedätkö miksi?
Kuva: Picsea / Unsplash

Teksti: Mami Mixtuura

Joillakin vastasyntyneillä epäillään tai todetaan lonkan alueen ongelmia lääkärin tekemän kotiinlähtötarkastuksen aikana. Toisinaan ongelma korjaantuu itsestään muutaman viikon aikana, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan hoitoa lastan tai valjaiden avulla. Perätilavauvoilla on isompi riski saada lonkan alueen ongelmia. Tärkeä tieto on se, että nämä ongelmat ja niiden hoitaminen ovat vauvalle kivuttomia.

Syntymän jälkeen vauvan jalat voivat olla eri asennoissa. Terveyskirjasto kertoo, että vastasyntyneen raajojen asento riippuu siitä, missä asennossa vauva on viihtynyt kohdussa ollessaan. Useimmiten polvet ovat koukussa, mutta perätilavauvoilla jalat voivat olla suorana. Vanhemmat saattavat säikähtää suorina tököttäviä jalkoja, mutta siitä ei kannata liikaa huolestua. Ennen vauvan kotiuttamista lääkäri tutkii vauvan lonkat ja jos tulee epäilys poikkeavista lonkista, tutkimuksia jatketaan muutaman viikon kuluttua.

Perätilavauvoilla isompi riski lonkkien ongelmiin

Terveyskirjastossa todetaan, että perätilavauvalla on isompi riski lonkkaluksaatioon tai väljiin lonkkiin. Näiden tilojen taustalla on lonkkamaljan epänormaali kehittyminen. Näistä jälkimmäinen korjaantuu itsestään. Jos vauvalla epäillään lonkkaluksaatiota, tutkitaan lonkkia tarkemmin. Joissakin lonkkaluksaatioepäilyissä tilannetta tutkitaan jonkin aikaa ja tilanne voi korjaantua itsestään. Tarvittaessa vauvalle aloitetaan lonkkaluksaation hoito.

Lonkkaluksaation hoito

Lonkkaluksaation toteamisen jälkeen valittu hoito riippuu ongelman vaikeusasteesta. Kaksplussan artikkelissa lastenortopedi Topi Laaksonen Uudesta lastensairaalasta kertoo, että lonkkaluksaatiota hoidetaan tavallisesti lastalla tai valjailla, joiden avulla vauvan jalat saadaan leveään sammakkomaiseen asentoon. Lastahoito kestää useimmiten kuusi viikkoa, mutta joissakin tapauksissa tätäkin pidempään. Katso kuva Van Rosenin lastalla hoidettavasta vauvasta.

Monet vanhemmat säikähtävät lastahoitoa, mutta on hyvä tietää, että lonkkaluksaatio ja sen hoitaminen on vauvalle kivutonta. Hoidon aikana lapsi voi heiluttaa lonkkaa jonkin verran, eikä jalan ole tarkoitus olla täysin liikkumatta. Lastahoidon aikana vauvaa ei voi kylvettää lainkaan ja pesut tehdään lappupesuina. Vauvan kylvetys on kiellettyä, koska ihoa ei saisi lastan takia kunnolla kuivattua ja iholle jäänyt kosteus hautoisi vauvan ihoa.

Lastahoidon aikana vauvaa ei saa kylvettää. Kuva: Pixabay / amyelizabethquinn

Ajoissa aloitettu hoito kannattaa

Lonkan alueen ongelmien hoito aloitetaan usein nopeasti diagnoosin varmistuttua. Nopea hoidon aloitus antaa hyvän ennusteen paranemisesta. Kun ongelmat hoidetaan jo vauvaiässä, tulee lonkista nopeasti normaalit eivätkä ne oireile myöhemmin, todetaan Kaksplussan artikkelissa. Ellei ongelmia hoideta vauvaiässä, voi lonkat oireilla myöhemmällä iällä tai aiheuttaa esimerkiksi jalkojen kasvun erimittaisiksi. Vauvan lonkkia tarkistetaan moneen kertaan neuvolakäyntien yhteydessä, jotta havaitut lonkkaongelmat saadaan ajoissa hoidettua.

Lähteet:

Kaksplus

Terveyskirjasto

Terveyskylä

Oletko nähnyt lastahoidossa olevaa vauvaa? Onko vauvallasi epäilty tai todettu lonkkaluksaatio?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.