Uusi puhallustesti voi mullistaa koronatestauksen

Uusi puhallustesti voi mullistaa koronatestauksen
Kuva: Mat Napo

Teksti:Anna-Leena

Tieteenkuvalehti kertoo uudesta keksinnöstä, joka voi havaita COVID-19-taudin uloshengitysilmasta. Uusi puhallustesti Bubbler – eli kuplija, voi laskea virushiukkasten määrän hengityksestä, ja näin ollen paljastaa, kuinka paljon potilas levittää tartuntaa.

Ei enää nenän kaivelua

Koronan levitessä taas vauhdilla, moni tuntee olonsa epätoivoiseksi. Siinä missä tavalliset kansalaiset haaveilevat pandemian loppumisesta, tiede keskittyy tekemään uusista tautiaalloista siedettävämpiä muun muassa kehittämällä miellyttävämpiä tapoja testata potilaita.

man in black crew neck shirt
Kuva: Maskmedicare Shop. Bubbler voisi tehdä testauksesta mielyttävämpää.

Yhdysvalloissa Brown-yliopistossa ja Rhode Islandin sairaalassa kehitetty bubbler on lasinen koeputki, jonka kannen läpi on pujotettu pipetti. Nenänielun kaivelun sijasta testattava puhaltaa pipettiin, jolloin uloshengitysilma kulkee putken pohjalla olevaan testinesteeseen.

Brown-yliopiston sivustolla kerrotaan, että pipettiin puhallettava hengitysilma saa putkessa olevan nesteen kuplimaan, ja ilman sisältämät mahdolliset virushiukkaset reagoivat nesteen entsyymien kanssa. Näyte analysoidaan PCR-laitteella, ja tulos valmistuu noin kahdessa tunnissa. Testin nimi tulee kuplivasta äänestä, joka syntyy potilaan puhaltaessa putkeen.

Toisin kuin aiemmat koronatestit, Bubbler antaa positiivisen tai negatiivisen tuloksen lisäksi täydellisen kuvan siitä, kuinka suuri määrä virushiukkasia testattavan nielussa ja keuhkoissa on, paljastaen siten, kuinka kova tartuttaja testattu henkilö on. Tämä on suuri edistysaskel, sillä nykyiset PCR-testit eivät eroita, onko testattava henkilö vielä tartuttavassa vaiheessa vai ovatko nielun virukset peräisin jo lähes parantuneesta COVID-19-tartunnasta, jolloin tarttumisriski on pienentynyt tai lähes olematon. 

yellow hibiscus in clear glass vase
Kuva: JC Gellidon. Bubbler paljastaa, kuinka kova tartuttaja testattu henkilö on.

Rhode Islandin sairaalassa 70 potilaalla tehdyssä kokeessa Bubbler-menetelmään yhdistettiin useita etuja aiempiin testeihin verrattuna:

  • Bubbler pystyy osoittamaan varmemmin, onko infektio keuhkoissa ja onko odotettavissa vakava tautimuoto.
  • Keksintö voi positiivisen tai negatiivisen tuloksen lisäksi kertoa viruskuorman, eli sen, kuinka paljon virusta on elimistössä ja kuinka paljon potilas voi tautia levittää.
  • Menetelmä voi paljastaa, mistä SARS-CoV-2-variantista on kyse.

Bubbler sopii myös kotikäyttöön

Yhdysvaltojen terveysviranomaisilta on anottu nopeutettua hyväksymiskäsittelyä. Mullistavat puhallustestit voisivat hyvässä lykyssä tulla myyntiin jo puolen vuoden päästä.

Kokeissa on tulkittu muun muassa mahdollisuutta käyttää Bubbleria ilmastointilaitteissa: Bubbler nimittäin uskotaan pystyvän rekisteröimään mikroskooppisina pisaroina ilmassa leviävän SARS-CoV-2-viruksen etäältäkin. Sen lisäksi, että Bubbler korvaisi epämiellyttävän puikkotestin, sen myös toivotaan auttavan seuraamaan muunnosten leviämistä julkisissa tiloissa, kuten työpaikoilla.

Testi sopii myös kotikäyttöön, sillä menetelmä ei kärsi lämpötilan vaihteluista. Testiä varten ei tarvitsisikaan enää lähteä testipaikalle, vaan testin voisi tehdä myös kotona ja toimittaa näytteen sitten analysoitavaksi.

Bubblerin ilmestyminen apteekin hyllyille voi kuitenkin vielä kestää. Jos ensimmäisen tutkimuksen tulokset osoittautuvat paikkansapitäviksi, voi tämä mullistava keksintö muuttaa elämää koronaviruksen kanssa. Vaikka koronapandemian loppua ei vielä näy, voivat Bubblerin kaltaiset keksinnöt tehdä uusista tautiaalloista siedettävämpiä.

Lähteet:

Brown.edu

Tieku.fi

jmdjournal.org


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.