Okennustautia sairastava lapsi kuivuu yllättävän nopeasti: tarkkaile näitä merkkejä

Okennustautia sairastava lapsi kuivuu yllättävän nopeasti: tarkkaile näitä merkkejä
Kuva: Brett Durfee

Teksti: Anna-Leena

Jokainen lapsiperhe joutuu jossain vaiheessa tilanteeseen, jossa lapsi oksentaa. Syynä voi olla esimerkiksi päiväkodista napattu rotavirus tai herkästi leviävä norovirus. Oireet menevät yleensä ohi muutamassa päivässä. Pieni lapsi voi kuivua yllättävän nopeasti, joten nestetasapainosta pitää huolehtia vatsataudin iskiessä. 

Kuinka tunnistaa kuivumisen merkit

Lapsi voi kuivua yllättävän nopeasti. Alle 3-vuotiailla lapsilla elimistö voi kuivua jo muutaman tunnin sisällä, erityisesti jos lapsi oksentelee ja ripuloi. Myös kuume lisää nestehukkaa ihon kautta ja kohottaa elimistön kuivumisriskiä.

Oksennustautia sairastava lapsi saattaa olla väsynyt ja voimaton, sillä oksentaminen vie voimia. Yleensä lapsen vointi kuitenkin kohenee oksennusten välillä ja lapsi jaksaa kiinnostua asioista ja ympäristöstä.

Nestehukasta kärsivä lapsi voi olla voimaton ja veltto. Lapsi ei ehkä jaksa kiinnostua mistään tai saattaa haluta vain nukkua. Lapsen suu ja huulet saattavat olla kuivat. Myös pissan tuloa pitää tarkkailla.

white fur textile on red and white textile
Kuva: Kelly Sikkema. Nestehukasta kärsivä lapsi saattaa vain haluta nukkua.

Potilaan hoito

Rasvaisia tai sokerisia ruokia, kuten hedelmämehuja, ei yleensä suositella. Muuten tärkeintä on saada jotain ravintoa alas ja huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Imetys on parhaita keinoja taata lapsen nesteytys.

Kun lapsi kuivuu, hän voi olla hyvin väsynyt ja lopulta jopa menettää janon tunteen. Lapselle on silti tärkeää tarjota paljon juotavaa, mutta pieninä määrinä. Jos lapsi oksentaa, anna hänelle teelusikallinen tai pieni siemaus nestettä 2 -3 minuutin välein. Jos lapsi oksentaa uudestaan, odota 30–60 minuuttia oksentamisen jälkeen ennen kuin tarjoat lapselle jotain juotavaa.

 Kuinka paljon nestettä lapsi tarvitsee?

Oksenteleva ja ripuloiva lapsi kuivuu, kun nesteiden menetys on isompi kuin se, minkä hän pystyy juomaan. Kuume lisää kuivumisen riskiä. Alle vuoden ikäiset vauvat tarvitsevat noin 1000 ml – 1200 ml nestettä vuorokaudessa ja isommat lapset huomattavasti enemmän, koosta riippuen. 20 kg painavan lapsen normaali nestemäärä vuorokaudessa on noin 1500 – 1700 ml. Oksennustaudissa tarve nousee huomattavasti, koska lapsi menettää nestettä okentaessa ja/tai ripuloidessa.

Milloin on lähdettävä lääkäriin?

Lapsi kannattaa viedä hoitoon, jos:

 • lapsi on alle puolivuotias
 • ripuli tai oksentelu on jatkuvaa
 • lapsi on väsynyt ja veltto
 • ripulointi jatkuu useamman päivän ajan tai ulosteessa on verta
 • lapsen paino laskee
 • ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39)
 • ripulitartunta saatu etelänmatkalta

Soita heti hätänumeroon, jos lapsella on jotain näistä oireista

 1. Lapsi hengittää nopeasti ja hänellä on heikko, mutta nopea pulssi.
 2. Lapsi reagoi huonosti ja on välinpitämätön ympäristön suhteen.
 3. Lapsen huulet ja suu näyttävät kuivilta.
 4. Iho on taikinamainen ja ryppyinen.
 5. Oksentaminen ei helpota lapsen oloa ja hän on huomiota herättävän väsynyt
 6. Lapsi ei pissaa (4-6 tuntiin vauvalla ja yli 6-8 tuntiin isommalla lapsella.)

Pitkälle kehittynyt elimistön kuivuminen on vaarallista. Älä epäile ottaa yhteyttä lääkäriin, jos huomaat sairaalla lapsella kuivumisen merkkejä.

Lähteet:

Terve.fi

lapsennimi.com

lapsennimi.com

mehiläinen.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *