Kolmen rakkauden teoria: tunnistatko teoriasta omat parisuhteesi?

woman on bike reaching for man's hand behind her also on bike
Kuva: Everton Vila

Somessa kiertävän teorian mukaan ihminen voi rakastua aidosti kolme kertaa elämänsä aikana. Jokainen näistä rakkauksista mukailee tiettyä kaavaa ja jokainen opettaa meille jotain tärkeää. Vaikka teorialla ei ole minkäänlaista tieteellistä perustaa, tuntuu yllättävän moni samaistuvan siihen. Tunnistatko kuvauksista omat parisuhteesi?  

Kolmen rakkauden teoria: 

Oletko kuullut teoriasta, jonka mukaan ihminen rakastuu elämänsä aikana kolme kertaa? Jos teoriaan on uskominen, jokainen ihminen rakastuu elämänsä aikana kolmesti ja jokainen näistä rakkauksista mukailee tiettyä kaavaa. Jokaisella rakastumisella on tarkoituksensa, sillä jokainen rakkaussuhde opettaa meille sekä itsestämme että rakkaudesta ylipäätään. Tunnistatko kuvauksista omat parisuhteesi?

1. Siirappinen ensirakkaus

Moni rakastuu ensimmäistä kertaa teini-iässä tai viimeistään parinkympin alkupuolella. Ensirakkaus on usein sinisilmäistä ja siirappista, ja tuntuu satumaiselta. Monet vannovat ikuista rakkautta ja uskovat vakaasti elävänsä yhdessä elämänsä loppuun saakka. 

couple kissing photography
Kuva: Toa Heftiba. Ensirakkaus on usein sinisilmäistä ja tuntuu satumaiselta

Koska ensimmäinen rakastuminen tapahtuu usein hyvin nuorina, olemme yleensä vielä hyvin epävarmoja itsestämme ja omista toiveistamme. Onkin hyvin yleistä, että suhteen osapuolet unohtavat itsensä ja henkilökohtaiset tarpeensa vain saadakseen suhteensa toimimaan. Koska rakkautta ei voi verrata mihinkään aiempaan kokemukseen, moni kuvittelee, että rakkauden kuuluukin olla jatkuvaa toisen puolesta uhrautumista.  

Ensirakkaus opettaa meille sen, kuinka tärkeää on muistaa kuunnella itseään ja omia toiveitaan, eikä elää vain miellyttääkseen toista. 

2. Intohimoinen ja dramaattinen toinen rakkaus

Elämämme toinen suhde on aina se mutkikkain. Toisesta rakkaussuhden on pelkkää kipinää ja rakkaus on usein hyvin intohimoista, mutta dramaattista. 

Toiseksi kumppaniksi valikoituu usein henkilö, joka on hyvin erilainen kuin ensimmäinen. Olemme mielestämme oppineet paljon ensimmäisestä rakkaudesta ja tiedämme jo hieman mitä haemme-ja mitä emme hae kumppanilta. 

silhouette of man and woman under yellow sky
Kuva: Eric Ward. Toinen rakkaussuhde on kuitenkin usein vaikea ja epäterveellinen.

Toinen rakkaussuhde on kuitenkin usein vaikea ja epäterveellinen. Toisessa suhteessa koetaan usein valehtelua, manipulointia ja jopa henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Rakkaus on usein äärimmäistä tunteiden vuoristorataa ja suhteessa tulee usein roikuttua pitkään, sillä hyvinä hetkinä rakkaus tuntuu huumaavalta. Suhde päättyy usein siihen, että osapuolet kasvavat erilleen.

Ero toisesta rakkaudesta on usein vaikea ja tuskallinen. Tällä kertaa sydänsuru auttaa kasvamaan ja muuttumaan. Toinen rakkaus opettaa meille sen, millaista rakkautta oikeasti kaipaamme.

3. Kolmas kerta toden sanoo

Kolmas rakkaus on usein se, jota vähiten osaamme odottaa. Monesti rakkaus yllättää meidät juuri silloin, kun olemme jo antaneet periksi. Kolmas rakkaus vie jalat alta ja tuntuu niin helpolta ja oikealta, että vaikuttaa jopa epätodelliselta. 

Kolmannen rakkauden kanssa tuntemamme yhteys on selittämätön ja homma toimii ilman liiallista yrittämistä. Monesti kolmas rakkaus ei vaikuta lainkaan siltä, miltä tosirakkaus mielikuvissamme näyttää, sillä se ei ole täydellinen, vaan se on aito. 

two people sitting on pavement facing on body of water
Kuva: Sven Mieke. Kolmas suhde opettaa meitä hyväksymään toisen sellaisena kun hän on.

Monesti aiemmat suhteet ja pettymykset ovat muokanneet meitä, sekä madaltaneet odotuksiamme. Olemme myös oppineet tuntemaan itsemme ja toiveemme ja tiedämme mistä emme ole valmiita luopumaan vain rakkauden vuoksi. Kolmannen rakkauden ilmestyessä elämäämme olemme itsevarmoja, mutta myös suvaitsevampia. Emme myöskään enää tuhlaa turhaan aikaa miettimällä, miltä täydellisen kumppanin pitäisi näyttää. Hyväksymme kumppanimme sellaisena kuin hän on, emmekä yritäkään muuttaa häntä haluamaamme suuntaan ja mikä tärkeintä, kumppanimme ajattelee meistä samalla tavalla.

Tämänkaltainen suhde opettaa meitä hyväksymään toisen sellaisena kun hän on, olemaan aitoja ja ymmärtämään, että suhteen ei tarvitse olla täydellinen toimiakseen. 

Tunnistatko kuvauksista omat parisuhteesi?  

Lähteet: Love That Matters, MTV, Menaiset

1 kommentti

  1. Kolmen rakkauden teoria ei ole totta. Rakkaus ei ole tunne.Rakkaus on valinta, jo muinaiset kreikkalaiset jaottelivat rakkautta. Tosiasia on, että veljesrakkaus on veljeyttä, eroottinen rakkaus on himoa, äidin rakkaus on äitiyttä. Montaa asiaa kutsutaan rakkaudeksi, mutta vain yksi on osoittanut sen. Rakkaus on risti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.