Näin selätät kaaoksen – suurperheen äidin vinkit pyykkihuoltoon!

Näin selätät kaaoksen – suurperheen äidin vinkit pyykkihuoltoon!
Kuva: Sarah Brown

Teksti: Anna-Leena

9 lapsen äiti Paloma Blanc antaa kirjassaan “7 pares de Katiuskas-La maravillosa aventura de ser madre” vinkkejä, joiden avulla selvitä arjesta useamman lapsen kanssa tulematta hulluksi. Blancin mukaan oikeanlaisten rutiinien ja vinkkien avulla arjesta voi jopa alkaa nauttia sen sijaan, että aika menisi selviytymiseen.

“Kuinka hallita lasten tunteet-ja sukat”

Kirjassaan Blanc antaa vinkkejä aina arkisista askareista suoriutumisesta parisuhteeseen, tunnekasvatukseen, ruoanlaittoon ja juhlien järjestämiseen. Kirjan viides luku on omistettu kodin järjestykselle. Luvussa Blanc paljastaa, että vaatehuolto oli hänen perheessään aiemmin kaoottista: “Joudimme melkeinpä ostamaan uuden samanlaisen vaatteen pyykkikorissa lojuvan tilalle, koska pestävää pyykkiä oli niin valtava määrä, että välillä tuntui siltä, että vaatteet eivät koskaan palanneet pyykkikorista kaappiin.” Blanc haluaakin auttaa muita samassa tilanteessa olevia jakamalla omat, toimiviksi todetut vinkkinsä stressittömämpään arkeen.

9 lapsen äidin vinkit pyykkihuoltoon

Pyykinpesukone

Valitse pyykinpesukone, jossa on suuri kapasiteetti (12 kg). Koneessa on hyvä olla myös pikapesuohjelma, koska joskus on saatava joku tietty vaate pestyä nopeasti. Myös erillinen linkousohjelma on mainio apu, kun peset vaatteita käsin. Käsipyykkiä on hankala puristaa tarpeeksi kuivaksi, varsinkin jos kyseessä on kookkaampi vaatekappale. 

“Älä koskaan laita pesukonetta pyörimään, jos et pysty laittamaan pyykkejä kuivumaan heti, kun kone pysähtyy”, Blanc neuvoo. Suurimmassa osassa uusimmista pesukoneista on ajastin, jonka avulla voit itse valita mihin aikaan pesukone pyörii. Jos heräät seitsemältä ja tiedät, että kerkeät laittaa pyykit kuivumaan, ennen kun lapset heräävät, ajasta kone niin, että voit ripustaa pyykit heti, kun pesukone on pyörinyt. Märät pyykit rypistyvät koneessa, jolloin silitettävien vaatteiden määrä kasvaa. Pyykit ja kone alkavat myös nopeasti haista tunkkaiselle, jos ne jäävät koneeseen.  

Pyykkien lajittelu

Lajittele pyykki värien mukaan. Blancin perheessä jokaisessa kylpyhuoneessa on erillinen pyykkikori, joka pysyy aina kylpyhuoneessa. Lisäksi jokaisessa kylpyhuoneessa on erillinen, kokoontaitettava pyykkikori, jonka saa helposti piiloon vaikka kaappiin tai oven taaksen. Blanc kertoo lajittelevansa likapyykit kylpyhuoneessa ja viemällä ne sitten kodinhoitohuoneeseen taitettavassa pyykkikorissa. Jos pesukone on kylpyhuoneessa, hanki erilliset pyykkikorit vaaleille ja tummille vaatteille. Tämä helpottaa työtäsi, koska pyykit voi käytännössä kipata pyykkikorista koneeseen. 

Kuivausrumpu

Erillinen kuivausrumpu on siitä hauska kodinkone, että kun sitä ei ole, ei sitä koe tarvitsevansa, mutta jos sellaisen kerran hankkii, ei voi kuvitellakaan elävänsä ilman. “Tämän kokoisessa perheessä ei ole aikaa kuivatella vaatteita useita tunteja, joten kuulun jälkimmäiseen ryhmään.”, paljastaa Blanc. Jos kodinhoitohuone on pieni (tai sellaista ei ole), on pesutorni harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Kaikkia vaatteita ei voi, eikä kannata kuitenkaan kuivata kuivausrummussa. Esimerkiksi kauluspaitojen kaulukset ja hihansuut menettävät helposti muotonsa, jos ne kuivaa kuivausrummussa.

Silittäminen

Blanc kertoo kirjassaan vannovansa höyrysilitysraudan nimeen. “Höyrysilitysrautaa en vaihtaisi mihinkään. Silittäminen on nopeampaa ja lopputulos parempi.” Jos vaatteita ei halua jostain syystä silittää, kannattaa vaatteet viikata huolella heti kuivauksen jälkeen. Blanc kertoo kirjassa myös ystävästään, joka ei jaksanut silittää ja sen sijaan viikkasi vaatteet ja istui sen jälkeen niiden päällä 15 minuuttia. “Heidän vaatteissaan ei ollut koskaan yhtään ainutta ryppyä!”.

Nimikoidut korit

Kun jokaisella on oma nimikoitu vaatekori kodinhoitohuoneessa, (tai siellä, missä pyykkiä pestään) voi vaatteet viikata siististi suoraan omistajan koriin. Päivän päätteeksi jokainen voi hakea omat, puhtaat vaatteensa, ja viedä ne paikoilleen. 

Etiketit vaatekaapissa

“Paidat, housut, urheiluvaatteet, sukat…”: vaatekaappiin kannattaa merkitä valmiiksi, minne mikäkin vaatekappale tulee. Tämä helpottaa lasten työtä, koska he tietävät tarkalleen minne mikäkin viikattu vaatekappale tulee. Pienten, lukutaidottomien lasten kanssa voi myös käyttää kuvia apuna. 

Vaaterekki 

Aamut sujuvat paremmin, kun seuraavan päivän vaatteet valmistellaan jo edellisenä iltana. Vaaterekin ideana on, että vaatteet eivät loju odottamassa pitkin lattioita, tai tuolien nojalla, vaan odottavat  omistajaansa siistisi henkarissa. Vaaterekin voi sijoittaa eteiseen, kodinhoitohuoneeseen, tai minne ikinä se parhaiten mahtuukaan. Jokaisella on vaaterekissä oma, nimikoitu vaateripustin jossa on housupuu. Aamupalan jälkeen jokainen hakee oman vaateripustimensa, pukee päällensä ja pukemisen jälkeen palauttaa ripustimen vaaterekkiin.

Millaisia vinkkejä sinä antaisit lapsiperheen vaatehuoltoon?

Lähde:

Blanc, Paloma, 7 pares de Katiuskas: La maravillosa aventura de ser madre. Penguin random house editorial

 


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.