Syitä hiuspohjan kutinaan on lukuisia, mutta hoito-ohje on kaikkiin sama: näin pääset kutinasta eroon

Syitä hiuspohjan kutinaan on lukuisia, mutta hoito-ohje on kaikkiin sama: näin pääset kutinasta eroon
Kuva: Tim Mossholder

Teksti:Anna-leena

Rasvoittuvien hiusten tiheä pesu lisää rasvoittumista ja kuivan hiuspohjan pesua tulisi välttää, jottei päänahka kuivu lisää. Oletko sinäkin kuullut nämä väittämät? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava kertoo Apteekki.fi-sivustolla, että asia on kuitenkin päinvastoin: kaikkien hiuspohjan ongelmien ensiapu on shampoopesujen tihentäminen.

Myös päänahkaa tarvitsee hoitoa

Moni suomalainen kärsii erilaisista hiuspohjan ongelmista. Päänahka voi kutista, olla rutikuiva tai rasvainen ja olkapäät peittyä hilseestä. Moni hoitaa oireita hyvässä uskossa väärin ja pahentaa tietämättään ongelmaa, sillä hiuspohjan ongelmiin liittyy paljon virheellisiä käsityksiä.

Syitä hiuspohjan kutinaan, ärsytykseen ja hilseilyyn on lukuisia, mutta hoito-ohje on kaikkiin sama: tiheä pesu oikeanlaisella shampoolla.

Hiuspohjan ongelmat

Päänahka on samaa ihoa kuin muuallakin kehossa, mutta hiusten alle piiloon jäävä päänahka jää helposti vähemmälle hoidolle kuin muu iho. Oireilevaa hiuspohjaa ei kuitenkaan pidä jättää hoitamatta ja vaivaan löytyy useimmiten apu apteekista.

Hiuspohjan ongelmat voidaan jakaa karkeasti kolmeen tyyppiin:

  • Kutiava ja hilseilevä hiuspohja
  • Herkkä päänahka
  • Hiuspohjan näppylät eli follikuliitit

Moni mieltää hilseen ainoastaan kuivan hiuspohjan ongelmaksi, mutta hilsettä voi aivan yhtä hyvin syntyä myös silloin, kun hiuspohja on liian rasvainen. Vaikka hilseilevän päänahan taustalla voi olla atooppinen iho tai harvemmin myös psoriasis, yleisin syy on seborrooinen ekseema eli taliköhnä.

woman in black scoop neck shirt
Kuva: Sherise VD. Yleisin syy hilseilevään päänahkaan on seborrooinen ekseema eli taliköhnä.

Kun hiuspohjan talirauhaset erittävät runsaasti talia, päänahan rasvahiivat pääsevät lisääntymään liikaa, jonka seurauksena päänahka ärtyy ja alkaa punoittaa ja hilseillä. Jos hiuksia ei pestä tarpeeksi usein, rasvahiivat lisääntyvät entistä nopeammin ja tilanne vain pahenee. Ensimmäinen ja tärkein hoito hilseilevälle päänahalle onkin pesukertojen lisääminen. Hiukset voi tarvittaessa pestä rasvoittuvalle hiuspohjalle tarkoitetulla shampoolla vaikka joka päivä.

Kuivalle päänahalle taas sopivat hellävaraiset ja kosteuttavat hiushoitotuotteet, jotka palauttavat hiuspohjan luonnollista tasapainoa. Kuiva päänahka on kuin kuiva iho-se tarvitsee kosteutta. Ruokavaliolla ei ole merkitystä päänahan hilseilyssä tai muunkaan ihon kuivuudessa tai rasvaisuudessa, ellei ruokavalio sitten ole niin yksipuolinen, että siitä puuttuu elimistölle välttämättömiä ravintoaineita.

Jos pesukertojen lisääminen ei saa hilseilyä ja kutinaa loppumaan, apteekista saatava hydrokortisoniliuos saattaa olla avuksi. Kortisoniliuoksen tulehdusta paikallisesti parantava vaikutus vähentää päänahan kutinaa ja punoitusta.

Herkkä päänahka vai allergia?

Herkkä päänahka on ominaisuus, jonka taustalta ei tavallisesti löydetä mitään sairautta ja päänahka tuntuu pistelevän ja kutisevan ilman selkeää syytä. Herkän päänahan syyksi on epäilty tuntohermojen toimintahäiriötä.

woman in blue shirt covering her face with her hair
Kuva: Andrew Neel. Herkän päänahan syyksi on epäilty tuntohermojen toimintahäiriötä.

Jos syytä kutinalle ei löydy, on tärkeää varmistua siitä, ettei taustalta löydy allergiaa jollekin tietylle shampoolle, hiusvärille tai muille hiustenhoitotuotteille. Myös tällaisissa tapauksissa tiheistä shampoopesuista voi olla apua. Jotkut ovat saaneet helpostusta oireisiin glyserolia sisältävistä desinfektiohuuhteista.

Jos taas kutisevaan hiuspohjaan ilmestyy pieniä, märkiviä näppylöitä eli follikuliitteja, kyseessä voi olla karvatupen tulehdus, joka vaatii lääkärin apua. Vaivaa hoidetaan reseptillä antibioottiliuoksilla ja geeleillä ja myös suun kautta otettavilla antibiooteilla.

Olipa syy kutisevaan päänahkaa mikä hyvänsä, sen hoitoon pätee kaksi nyrkkisääntöä: hiukset tulee pestä shampoolla tarpeeksi usein, jopa päivittäin ja kutisevaa päänahkaa ei pitäisi missään nimessä raapia.

Kärsitkö sinä hiuspohjan ongelmista?

Lähteet:

apteekki.fi

Terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.