Olenko valmis vanhemmaksi? Kysy itseltäsi nämä kysymykset

Olenko valmis vanhemmaksi? Kysy itseltäsi nämä kysymykset
Kuva: kevin turcios

Teksti: Anna-Leena

Jotkut haaveilevat vanhemmuudesta aivan pienestä pitäen. Toiset eivät koe vanhemmuutta omana juttunaan ja valitsevat vapaaehtoisen lapsettomuuden. Joskus lasta ei vaan kuulu, vaikka toive vanhemmuudesta olisi suuri. Mistä voi tietää, onko oikeasti valmis vanhemmuuden tuomiin muutoksiin ja vastuuseen?

5 syytä, miksi vanhemmuus kannattaa

Mietitkö hyviä syitä hypätä vanhemmuuden ihmeelliseen maailmaan? Tässä muutamia:

  1. Opit tuntemaan aivan uuden tavan rakastaa ilman rajoja ja mikä parasta: rakkauden määrä vain kasvaa päivä päivältä. Tämä pätee myös lasten määrään: mitä useampi lapsi, sitä enemmän rakkautta sinulla on annettavana.  
  2. Lapsen kehityksen ja uusien taitojen myötä löydät uusia ilon aiheita päivittäin. Pienikin uusi taito saa sinut hyppimään ilosta.  
  3. Pelkkä lapsen näkeminen saa sinut pakahtumaan rakkaudesta. Miten oma lapsi voikin olla noin ihana?
  4. Lapsen hellyydenosoitukset pelastavat huonoimmankin päivän. Rankankin päivän jälkeen lapsen kuolainen pusu tai halaus saa sinut sulamaan ja leppymään.
  5. Oman lapsen silmissä olet aina maailman upein ilmestys! Myös niinä päivinä, kun et jaksa harjata hiuksiasi tai vaihtaa edes päivävaatteita päälle. Lapsen mielestä olet aina upea juuri sellaisena kuin olet.  

Mistä tiedän, olenko valmis vanhemmaksi? 

Kuinka voi tietää, olenko valmis vanhemmuuden asettamiin vaatimuksiin? Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:  

  • Olenko tietoinen siitä mitä lapsen saaminen tarkoittaa, niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä? 
  • Olenko valmis lapsen tuomaan vastuuseen? Lapsen saaminen tarkoittaa sitä, että olet vastuussa toisen ihmisen hyvinvoinnista ja kasvatuksesta. Vaikka rakkaudella ja hoivalla pääsee pitkälle, lapsi tarvitsee loppupeleissä muutakin: oletko valmis olemaan taloudellisesti vastuussa toisesta ihmisestä vähintään seuraavien 18 vuoden ajan? 
  • Haluanko lapsen siksi, että haluan oikeasti kokea vanhemmuuden, vai ainoastaan siksi, että koen sosiaalisia paineita tehdä lapsia?

Jos vastasit edellisiin kysymyksiin myöntävästi, onneksi olkoon. Näyttää siltä, että ymmärrät millaisesta vastuusta vanhemmuudessa on kyse ja olet valmis ottamaan askeleen kohti uutta. Jos epäröit vastausten kanssa, kuulostele omia tuntemuksiasi rauhassa. Mikä saa sinut epäröimään?

Moni lykkää lasten tekoa, koska haluaa ensin opiskella rauhassa, edetä urallaan, hankkia omistusasunnon, matkustella ja nauttia parisuhteesta ilman lapsia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että täydellistä hetkeä on turha odottaa, sillä sellaista harvoin tulee kenellekään.

Tiedän, että haluan lapsia, mutta ajatus pelottaa

Joskus ajatus lapsesta voi pelottaa, vaikka tietäisikin, että haluaa jonain päivänä kokea vanhemmuuden. Syynä voi olla pelko raskauden aiheuttamista muutoksista kehossa, lapsen mukanaan tuoma vastuu, huoli lapsen vaikutuksesta parisuhteeseen, kysymykset rahasta tai jopa muiden mahdolliset mielipiteet.

man in white shirt carrying boy
Kuva: Kelli McClintock.

Päätös siitä, haluatko lapsia vai et, on todennäköisesti tärkein päätös, jonka tulet elämässäsi tekemään. Päätös, jota varten on hypättävä pois mukavuusalueelta. Pelko toimii usein jarruna, joka hidastaa kaikkea, mitä haluamme elämässämme tehdä. Pelko on vieras, joka ei anna meidän kehittyä, eikä liikkua eteenpäin elämässämme. Pelko saa meidät epäröimään ja pohtimaan, olemmeko sittenkään valmiita astumaan tuntemattomaan.

Muista, että täydellistä hetkeä on turha jäädä odottamaan ja että asioilla on tapana järjestyä. Luota itseesi ja omaan vaistoosi. Loppujen lopuksi kysymykseen siitä, oletko valmis vanhemmaksi voit vastata vain ja ainoastaan sinä itse.

Lähde:

mibebéyyo.elmundo.es


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.