Ihon nyppimistauti eli dermatillomania -Mikä se on ja kuka siitä kärsii?

Ihon nyppimistauti eli dermatillomania -Mikä se on ja kuka siitä kärsii?
Kuva: Andrew Neel

Teksti: Anna-Leena

Dermatillomanialla, tai ihon pakonomaisella nyppimisellä tarkoitetaan pakottavaa tarvetta raapia itseään, nipistää itseään tai nyppiä pois aknerupia. Tauti voi johtaa näkyviin vaurioihin.

Dermatillomania: mikä se on ja kuka siitä kärsii?

Tämä on ehkä ensimmäinen kerta, kun kuulet ihon nyppimistaudista. Voi myös olla, että et ehkä ole vielä edes tajunnut, että sinulla on tämä ongelma.

Dermatillomania on melko yleinen sairaus, joka liittyy usein masennukseen, ahdistukseen tai pakko-oirehäiriöön (OCD). Dermatillomanialla tarkoitetaan jatkuvaa tarvetta raapia itseään, nipistellä itseään, purra tai nyppiä aknea. Nyppimistautia sairastava ei pysty hallitsemaan käyttäytymistään, vaan nyppii ihoaan jatkuvasti.

Kyseessä on psyykkinen sairaus, jossa potilas ei näe aiheuttavansa vahinkoa ja vammoja, jotka johtavat infektioihin tai pahimmillaan jopa epämuodostumiin. Tautiin liittyy geneettinen komponentti 40 prosentissa tapauksista.

Dermatillomania vaikuttaa arvioltaan noin 9 prosenttiin väestöstä. Vaikka sitä ilmenee molemmilla sukupuolilla, se on huomattavasti yleisempää naisilla. Useimmat tapaukset ovat 30 ja 45 ikävuoden välillä.

Miksi joku nyppii ihoaan?

Selkeää selitystä ihon pakonomaiselle nyppimiselle ei ole löydetty. Yhden hypoteesin mukaan ihon raapiminen rauhoittaa tai toimii keinona käsitellä negatiivisia tunteita, kuten stressiä, ahdistusta, negatiivisia ajatuksia, pelkoja, pettymyksiä yms.

Ihon nyppiminen tapahtuu automaattisesti, ja sitä saatetaan tehdä esimerkiksi lukiessa, opiskellessa, töissä tietokoneella istuessa, televisiota katsellessaan jne.

Dermatillomaniaan liittyy usein muita psyykkisiä sairauksia:

  • Yleinen ahdistuneisuus
  • Syömishäiriöt
  • Lapsuuden traumat, jotka liittyvät seksuaaliseen hyväksikäyttöön
  • Masennus

Dermatillomanian hoito

Dermatillomania voi vaikuttaa harmittomalta ja viattomalta manialta. Se on kuitenkin psykiatrinen häiriö, jossa potilaan näennäisesti viaton käyttäytyminen voi johtaa vakaviin vammoihin ja tulehduksiin.

Dermatillomaniaa hoidetaan monin eri tavoin:

  • Ihotautilääkäri hoitaa potilasta parantaakseen ihovammat.
  • Taudin psyko-emotionaalista näkökulmaa voidaan hoitaa sekä lääkityksellä, että muilla hoidoilla, kuten kognitiivisella käyttäytymisterapialla.
  • Myös lääkkeet (masennuslääkkeet, psykoosilääkkeet ja anksiolyytit) on osoitettu tehokkaiksi.
  • Käsineet. Dermatillomaniasta kärsiville on jo muutaman vuoden ollut saatavilla käsineitä, joihin kanavoida ahdistusta. Käsineisiin on ommeltu pieniä palloja, joiden hypistely voi viedä ajatukset pois ihon nyppimisestä.

Oletko kuullut dermatillomaniasta aiemmin?

Lähteet:

women’shealth.com

Anna.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *