6 suosittua videopeliä 80- ja 90-luvuilta! Onko mukana sinun lempipelisi?

6 suosittua videopeliä 80- ja 90-luvuilta! Onko mukana sinun lempipelisi?
Kuva: Pixabay / ptra

Teksti: Mami Mixtuura

1980- ja 1990-luvuilla alkoi kodeissa pikkuhiljaa yleistymään tietokoneet ja pelikonsolit. Nykyajan peleihin verrattuna moni peli oli melko erilainen, ainakin grafiikaltaan. Jotkut näistä legendaarisista peleistä on tuttuja myös nykyajan lapsille, mutta paranneltuna versiona. Toki joissakin kodeissa voi olla vielä tallessa tuon ajan pelikone peleineen. Pelasitko sinä näitä tekstissä kerrottuja tietokone- ja videopelejä? Vai oliko sinun suosikkipelisi jotain muita?

Millaisia pelikoneita oli tuohon aikaan?

Tuohon aikaan pelejä oli mahdollista pelata kotitietokoneilla tai pelikonsoleilla. Nintendo 64 löytyi monesta kodista ja jotkut lapset pääsivät pelaamaan taskumallisella Game Boylla (julkaistiin Euroopassa vuonna 1990). Tietokone oli esimerkiksi Amiga, Commodore tai IBM.

1. Super Mario Bros. -peli

Monet tuon ajan lapset omistivat Nintendo 64 -pelikoneen. Yksi suosikkipeleistä oli Super Mario Bros. Pelikoneen suoma grafiikka ei ihan pärjää nykyajan grafiikoille, mutta pelejä tuli pelattua mielellään, koska paremmasta laadusta ei tuohon aikaan ollut tietoa.

Super Mario ja Luigi seikkailevat tässä legendaarisessa pelissä. Wikipedia kertoo, että Super Mario Bros -peli julkaistiin vuonna 1985 ja se oli Nintendon kehittämä. Tämä peli on tasohyppelypeli. Pelissä seikkailee Mario ja pelin toinen pelaaja voi pelata Luigin hahmossa. Tarkoituksena on seikkailla läpi Sienivaltakunnan, voittaa Koopa-armeija ja pelastaa ihana prinsessa. Pelissä on todella mieleenpainuva tunnusmusiikki. Jokainen peliä pelannut tunnistaa tämän musiikin varmasti aina sen kuullessaan. Pelasitko sinäkin tätä peliä?

Katso YouTubesta miltä peli näyttää:

2. Lemmings

Lemmings-peli oli aikansa klassikko ja moni pähkäili tämän pelin kenttien ratkaisujen parissa päivästä toiseen. Tämä peli vaati ongelmanratkaisukykyä. Toisinaan ärsytti, kun kentän läpäisy jäi vähästä kiinni ja joutui taas laittaa pikkuiset menninkäiset uudelleen töihin. Tässä pelissä kului aikaa.

Lemmings-peli julkaistiin alun perin Amiga-tietokoneelle vuonna 1991. Myöhemmin tätä peliä pääsi pelaamaan muillakin pelikoneilla. Pelin tarkoituksena on pelastaa komentojen avulla ihmismäiset sopulilaumat. Eri komentoja antamalla on tavoitteena saada mahdollisimman paljon sopuleita suuaukon näköiseen maaliin. Mahdollisia komentoja ovat mm. kaivautumiset, sillan tekemiset, räjäytykset ja kiipeämiset.

Katso YouTubesta miltä peli näyttää:

3. Tetris

Tetris on varmasti monelle tuttu peli. Se on julkaistu vuonna 1984 ja oli alun perin tietokoneille kehitetty peli. Myöhemmin tetriksen sai myös pelikonsoleille. Pelin ideana on pudottaa eri värisiä palikoita ylhäältä alaspäin ja saada muodostettua saman värisiä alueita. Kun on riittävästi samaa väriä lähekkäin, poistuu nämä alueet pois ja ylempänä olevat palat putoavat alaspäin.

Katso YouTubesta miltä peli näyttää Game Boylla pelatessa:

4. Pac-Man

Pac-Man on sokkelopeli, joka on julkaistu kolikkopelinä vuonna 1980, kertoo Wikipedia. Tässä pelissä keltainen Pac-Man pallo syö pelikentällä olevia pisteitä ja palkintoja. Kentän saa läpäistyä, kun kaikki näkyvillä olevat pisteet on saatu syödyksi. Haastetta peliin tuo neljän haamun mukanaolo, jotka jahtaavat Pac-Mania.

Katso alta video tästä legendaarisesta pelistä:

5. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

The Legend of Zelda: Ocarina of time on toimintaseikkailupeli, joka julkaistiin Nintendo 64:lle vuonna 1998. Tämä peli on toteutettu hyödyntäen 3D-grafiikkaa. Pelin päähahmo on Link, jonka tavoitteena on pelastaa prinsessa Zelda ja Hyrulen kuningaskunta. Oletko sinä pelannut tätä peliä?

Katso pelin Trailer alta:

6. GoldenEye 007

GoldenEye 007 on ammunta- ja hiiviskelypeli, joka julkaistiin Nintendo 64:lle vuonna 1997. Peli perustuu elokuvaan 007 ja kultainen silmä. Tämä peli oli ilmestymisen jälkeen melkoinen hitti ja sai paljon hyvää palautetta. Oliko tämä peli lähinnä poikien peli vai pelasiko myös tytöt tällaisia rajumpia pelejä?

Katso pelin Trailer alta:

Lähteet:

Wikipedia: Super Mario Bros., Lemmings, Tetris, Pac-Man, Legend of Zelda, Game Boy

Youtube: Super Mario Bros., Lemmings, Tetris, Pac-Man, Legend of Zelda, GoldenEye 007

Löysitkö yllä olevista oman suosikkipelisi? Vai pelasitko jotain aivan muuta peliä? Mikä oli lempipelisi tuohon aikaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.