Voiko suositusta white noise-kohinasta olla enemmän haittaa kuin hyötyä? 

Voiko suositusta white noise-kohinasta olla enemmän haittaa kuin hyötyä? 
Kuva: hessam nabavi

Teksti:Anna-Leena

Suosittuun white noise-laitteeseen eli valkoiseen kohinaan voi liittyä riskejä. Jos päädyt käyttämään kohinalaitetta lapsen nukkumisen helpottamiseksi, pidä huolta, että äänenvoimakkuus pysyy suositusten rajoissa.

White noise eli “valkoinen kohina” rauhoittaa vauvan uneen tasaisella ja rauhoittavalla kohinalla. Kohinan tarkoituksena on auttaa vauvaa nukahtamaan helpommin ja nukkumaan pidempiä unipätkiä heräämättä. Kohisevan äänen teho perustuu siihen, että se muistuttaa etenkin vastasyntynyttä vauvaa kohdusta tutusta äänimaisemasta. Kohina voi myös peittää alleen muita kovia ääniä, jotka saattaisivat häiritä vauvan unta.

Kohinan riskit

Kohinasta on tullut viime vuosien aikana suosittu apuväline vauvaperheissä. Moni vannoo white noise-laitteen nimeen, sillä tasainen hurina näyttää parantavan vauvan -ja koko perheen unia. Kohinalaitteen käyttö ei kuitenkaan ole täysin riskitöntä.

Vauva, joka tottuu nukkumaan kohinalaitteen kanssa, saattaa jäädä rauhoittavaan ääneen koukkuun. Vanhemmat saattavat pian huomata, että nukahtaminen ilman rauhoittavaa ääntä ei enää onnistukaan. Valkoisesta kohinasta ”vieroittaminen” on kuitenkin kohtalaisen helppoa: laitteen äänenvoimakkuutta pienennetään vähitellen ilta illalta, kunnes kohinaa ei enää kuulu.

baby in gray onesie lying on bed
Kuva Reynardo Etenia Wongso. Vauva voi jäädä kohisevaan ääneen koukkuun.

Koukuttavuus ei olekaan huolestuttavin white noise-kohinaan liittyvistä riskeistä: kohinan soittaminen voi joissain tapauksissa altistaa vauvan kuulovauriolle.

Liian kova kohina

Pienen vauvan kuulo on hyvin herkkä koville äänille. Koska white noise-laitetta käyttävät enimmäkseen vauvat, on metelin kanssa oltava erityisen tarkkana. Vaikka lapsen tuleekin tottua erilaisiin ääniympäristöihin, ei jatkuva melu ole suositeltavaa kenellekään.

Koska white noise-laite kohisee usein vauvan läheisyydessä useita tunteja päivässä, voi kohinan äänenvoimakkuus ylittää suositeltujen desibelien rajan. Joissain tutkimuksissa on selvinnyt, että osa laitteista saattaa kohista 85 desibelin lukemissa tai jopa kovempaa. 85 desibelin melu on sen verran voimakas, ettei sille ole suositeltavaa altistua pitkäksi ajaksi.

Myös suomalaisten suositusten mukaan kuulovaurion riski on todennäköinen, jos 85 desibelin metelille altistuu toistuvasti kahdeksan tunnin ajaksi kerrallaan.

Kuinka tarkistat laitteen äänenvoimakkuuden

Laitteen äänenvoimakkuutta voi olla vaikeaa arvioida ilman desibelimittaria. Puhelimeen voi kuitenkin helposti ladata sovelluksen, joka mittaa äänenvoimakkuutta. Kun kohinan äänenvoimakkuus on tiedossa, voi laitteen volyymia säätää sopivaksi.

baby in white and blue onesie lying on bed
Kuva: Marcin Jozwiak. Pienen vauvan kuulo on hyvin herkkä koville äänille.

Jos laitteen  äänenvoimakkuuteen ei voi vaikuttaa, voi laitteen sijoittaa kauemmaksi vauvan nukkumapaikasta. Kun laite on sijoitettu turvallisen matkan päähän vauvan sängystä, voi desibelimittarin vauvan sänkyyn sijoittamalla testata, onko voimakkuus kuulon kannalta turvallisemmalla tasolla.

Moni on sitä mieltä, että white noise on loistava lisä uniympäristöön, sillä se luo turvallisuutta ja jatkuvuutta uniympäristöön. Vauva nukkuu pidempään ja paremmin kuin ilman kohinaa. Kohinalaitteen volyyminen kanssa on kuitenkin oltava varoivainen, sillä melulle altistuminen voi vahingoittaa lapsen herkkää kuuloa.

Onko teidän perheessänne käytetty white noise-laitetta?

kaksplus.fi

theguardian.com

kuuloliitto.fi

tutkimus: Infant Sleep Machines and Hazardous Sound Pressure Levels


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.