Yllättävän monella odottajalla on raskausdiabetes! -Tiedätkö miten se oireilee?

Yllättävän monella odottajalla on raskausdiabetes! -Tiedätkö miten se oireilee?
Kuva: Pixabay / StockSnap

Teksi: Mami Mixtuura

Nykyään yhä useammalla odottavalla äidillä on raskausdiabetes. Suomessa on hyvä ja laadukas neuvolajärjestelmä ja tiettyjen kriteereiden täytyttyä odottavalta äidiltä tutkitaan, onko hänellä raskauden aikainen diabetes. Todettua tautia hoidetaan ensisijaisesti ruokavalion ja liikunnan avulla. Jos nämä eivät tuo toivottua tulosta, voidaan käyttää apuna lääkehoitoa. Myös synnytyksen jälkeen tilanne tarkistetaan tietyn ajan kuluttua.

Mikä on raskausdiabetes?

Terveyskirjastossa todetaan raskausdiabeteksen (gestaatiodiabeteksen) olevan sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka havaitaan odottavalla äidillä. Tätä aiemmin odottaja ei ole kärsinyt diabeteksesta. Raskausdiabetes-tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina ja vuonna 2019 se todettiin lähes 20 %:lla synnyttäneistä. Suurimmalla osalla raskaana olevista on riskitekijöitä ja heille tehdään sokerirasituskoe, jolla saadaan selville mahdollinen raskausdiabetes.

Miten oireilee ja diagnosoidaan?

Raskausdiabetes ei sinänsä aiheuta odottavalle äidille oireita, todetaan Terveyskirjastossa. Taudin puhkeamiselle on olemassa monia riskitekijöitä ja niiden perusteella päätetään, että tarvitseeko asia tutkia raskaana olevalta äidiltä. Raskauden aikana aamuvirtsaan kertynyt sokeri ja epäily vauvan isosta koosta lisäävät raskausdiabeteksen riskiä.

Raskausdiabetes saadaan selville tekemällä 2 tuntia kestävä sokerirasituskoe. Tämä koe on helppo suorittaa ja tehdään kaikille niille äideille, joilla on suurentunut riski sairastua raskausdiabetekseen. Suurimmalle osalle raskaana olevista tehdään sokerirasituskoe. Kokeesta tekee monelle epämiellyttävän se, että juotava glukoosiliuos on todella makeaa ja on suuri työ saada nieltyä ja pidettyä sisällä kyseinen liuos, jos on vähänkään taipumusta pahoinvoinnille.

Mahdolliset riskitekijät ja syyt sokerirasituskokeen tekemiselle:

-Ennen raskautta oleva ylipaino (BMI > 25)

-Yli 40 vuoden ikä

-Aiemmin syntynyt suuri lapsi (yli 4,5 kg)

-Aiemmassa raskaudessa todettu raskausdiabetes

-Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS

Raskauden aikana ilmaantuvat syyt:

-Sokerin havaitseminen aamuvirtsasta

-Raskauden aikana todettu sikiön suuri koko

Miten hoidetaan?

Raskausdiabeteksen toteamisen jälkeen veren glukoosipitoisuutta seurataan. Veren glukoosipitoisuuden omaseuranta ja ravitsemushoito ovat hoidossa keskeisiä, tarvittaessa aloitetaan lääkitys.

Ruokavaliohoito, jossa rajoitetaan energian saantia

 → usein pieniä aterioita

 → vältetään nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja

Kuva: Pixabay / Pexels

 –Liikunnalla iso merkitys ruokavalion ohella

Ylipainoisilla rajoitetaan raskauden aikaista painonnousua

 → Raskaudenaikaista painon kertymistä seurataan tarkasti ja vältetään yli 8 kilon painonnousua

Tarvittaessa yksilöllisesti suunniteltu lääkehoito, ellei muut toimenpiteet auta

→ Ensisijaisesti insuliini, mutta tarvittaessa myös tablettihoito tai näiden kahden yhdistelmähoito


Kuva: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen raskausdiabeteksesta kärsineet käyvät uudelleen glukoosirasituskokeessa, kerrotaan Käypä Hoito -suosituksessa. Insuliinilla hoidetut käyvät uudessa tutkimuksessa yleensä 6-12 viikon päästä, kun vauva on syntynyt. Muille uusintakoe tehdään noin vuoden päästä synnytyksestä. Joka kolmanneksella raskausdiabetes tulee uudelleen.

Raskausdiabetes suurentaa riskiä sille, että jossain myöhemmässä elämän vaiheessa sairastuu kakkostyypin diabetekseen. Omilla elintavoilla voi vaikuttaa merkittävästi sairastumisriskiin, joten on tärkeää huomioida: ravinto, liikunta ja normaalipaino.

Lähteet:

Käypä Hoito -suositus

Terveyskirjasto

Onko sinulla kokemusta raskausdiabeteksesta? Oletko käynyt sokerirasituskokeessa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.