Miten tuet keskenmenon kohdannutta – vältä sanomasta näitä asioita!

Miten tuet keskenmenon kohdannutta – vältä sanomasta näitä asioita!
Kuva: Pixabay / ID 393803

Teksti: Mami Mixtuura

Keskenmenon saaminen on melko yleistä, mutta varmasti todella raskas kokemus. Sureminen voi kestää pitkään ja tällaiseen tilanteeseen joutuneen henkilön kanssa tapaamisen tai juttelun aikana kannattaa sanansa miettiä normaalia tarkemmin. Vaikka tarkoituksena olisi tukea ja kannustaa keskenmenon saanutta, voi moni sanottu asia enemmän loukata kuin lohduttaa. Valitse siis sanasi tarkasti ja vältä sanomasta loukkaavia asioita!

Vaikka keskenmenot ovat melko yleisiä, on sen kokeminen todella raskasta. Terveyskirjaston mukaan vähintään 15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon. Tämän kokenutta voi todennäköisesti parhaiten ymmärtää toinen saman asian kokenut ja vertaistuen saaminen on todella merkittävä asia. Muut ihmiset voivat lähinnä kuvitella miltä tällainen ikävä kokemus tuntuu. Monesti asian käsittely ja siitä toipuminen vie aikaa. Keskenmenon kokenut tarvitsee oikeanlaista tukea. On tärkeää miettiä etukäteen miten kohdata tällaisessa tilanteessa oleva, jotta ei tule vahingossakaan loukanneeksi omilla sanoilla, vaikka tarkoitus olisikin hyvä.

Miten kohdata keskenmenon saanut?

Keskenmenon saaneen kohtaamisen aikana kannattaa miettiä erityisen tarkasti mitä suustaan päästää ja miten asioita ilmaisee. Tällainen henkilö on usein erityisen herkässä mielentilassa, etenkin jos tapahtuma on tuore. Ihmiset ovat erilaisia ja joillakin kestää pidempään toipua tämän kaltaisista kokemuksista.

Kun olet menossa kohtaamaan keskenmenon saanutta tai vaikka soittamassa hänelle, muista olla hienotunteinen. Älä puhu omista ongelmistasi vaan keskity kuuntelemaan ja havainnoimaan tilannetta. Toisinaan vastapuoli haluaa puhua enemmän ja toisinaan mieluummin vaieta tapahtuneesta. Pyri olemaan empaattinen ja osoittamaan sopivassa määrin kiinnostusta toisen henkilön tilannetta kohtaan. Kannattaa huomata myös, että moni keskenmenon kokenut haluaa puhua lapsesta, vaikka usein viralliset tahot puhuvat kohdussa kasvaneesta sikiöstä tai alkiosta, todetaan Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n sivustolla.

Pixabay / Viki_B

Varo sanomasta näitä asioita

 • Keskenmenot ovat niin yleisiä → älä vertaile muiden kokemuksiin
 • Ei kannata turhaan surra, se oli vain sikiö
 • Nyt äkkiä yrittämään uutta
 • Seuraavalla kerralla varmasti onnistuu
 • Voitte onnistua paremmin joskus myöhemmin
 • Sama juttu voi tapahtua seuraavallakin kerralla
 • Näin oli tarkoitus käydä
 • Teitkö jotain väärin, kun se tapahtui?
 • Ehkä sinä et vielä ollut valmis äidiksi” (Keskenään-blogi)
 • Te olette niin nuoria, aikaa on vaikka kuinka” (Keskenään-blogi)
 • Sikiö ei olisi ollut elinkelpoinen, joten ole onnellinen, että luonto korjasi huonon yksilön jo näin alkuvaiheessa” (Keskenään-blogi)
 • “Elämä voi olla hyvää ilman lapsiakin” (Keskenään-blogi)
 • Et kai sinä voi sitä niin paljon surra, kun eihän teillä vielä ollut mitään konkreettista” (Keskenään-blogi)

Millaiset sanat ja teot lohduttavat?

 • Lämmin halaus, jos näette
 • Kerro, että olet pahoillasi tapahtuneesta
 • Voit toivottaa voimia tuleviin päiviin ja hetkiin
 • Kerro, että olet valmis kuuntelemaan, jos hän haluaa puhua
 • Kerro, että sinulle voi aina soittaa
 • Kerro, että seurassasi saa itkeä, jos siltä tuntuu
 • Kysy haluaisiko hän tehdä jotain tiettyä juttua kanssasi lähipäivinä tai myöhemmin

Ole tarvittaessa apuna

Jokainen keskenmenon kokenut kokee asian omalla tavallaan. Toisilla kestää asian ja surun käsittelemiseen pidempi aika kuin joillakin muilla. Toisen kokemusta ei pidä koskaan vähätellä. Tärkeintä on useimmiten vain olla läsnä ja tarvittaessa kuuntelevana korvana.

“Surevaa tulee kunnioittaa ja antaa surra omalla tavallaan, rauhassa ja mitään kiirehtimättä”, todetaan Käpy-sivustolla.

Lähteet:

Keskenään-blogi

Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Terveyskirjasto

Miten sinä lohduttaisit keskenmenon kokenutta? Mitä ei mielestäsi kannata sanoa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.