Varhaiskasvattajat vastaanottavat lyöntejä – jopa pieniltä lapsilta tulee tappouhkauksia!

Varhaiskasvattajat vastaanottavat lyöntejä – jopa pieniltä lapsilta tulee tappouhkauksia!
Kuva: Pixabay / Isabella Quintana

Teksti: Mami Mixtuura

Mielikuva työnteosta päiväkodissa on mukava ja positiivisia ajatuksia herättävä, mutta onko todellisuus sellainen? Moni ihminen saattaa ajatella, että päiväkodin työntekijät saavat leikkiä pitkät päivät lasten kanssa ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta monta tuntia päivässä – Onko työ päiväkodissa tällaista?

Päiväkotien arjesta uutisoidaan paljon ja koko ala tuntuu olevan isossa murroksessa. MTV Uutisten tekstissä varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Lotta kuvailee, että päiväkodissa on lisääntynyt väkivaltatilanteet, työntekijöiden väsymys ja lasten kiukuttelu.

Työntekijät kokevat väsymystä työtä kohtaan ja sijaisia on vaikea saada. Palkkakaan ei tunnu olevan kohdallaan ja moni työntekijä vaihtaa kokonaan toiselle alalle, vaikka aiemmin olisi kokenut päiväkotityöskentelyn omana kutsumusammattina. Päiväkodin uhkakuvista on varoittanut JHL (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto) MTV Uutisissa.

Väkivaltaisuus lisääntynyt päiväkodeissa

Ylen uutisessa raportoidaan JHL:n tekemästä kyselystä, jossa varhaiskasvatuksen lastenhoitajat kertovat omista työpaikalla koetuista väkivaltatilanteista. Vastaajien mielestä viime vuosien aikana lasten huono ja väkivaltainen käyttäytyminen on huolestuttavasti lisääntynyt. Päiväkodeissa lasten väkivaltaisen käytöksen uhriksi voi joutua toinen lapsi tai päiväkodin työntekijät. Yksi riskitekijä on isot lapsiryhmät, joissa huonosti käyttäytyvät lapset ehtivät tehdä väkivaltaisia tekoja muille esimerkiksi potkien, lyöden tai haukkuen. Lapsia, jotka tarvitsisivat erityistä tukea, on vuosi vuodelta enemmän.

“Tuntuu hullulta, että 10-vuotisen työuran jälkeen 3-5-vuotiaat lapset pelottavat käytöksensä takia”, toteaa eräs kyselyyn vastannut.

Ongelmien taustalla olevat syyt tulee selvittää

Huonosti käyttäytyvän lapsen ongelmien syyt tulisi aina selvittää ja saada ajoissa apu lapselle. Asioita ei pidä vähätellä, koska ongelmat voivat muodostua isommiksi, jos lapselle ei saada ajoissa apua. Ongelma voi kärjistyä, jos päiväkodin lapsiryhmät ovat liian isoja eikä huonosti käyttäytyvälle lapselle voida järjestää pienempää ja rauhallisempaa ryhmää. Monesti resurssipula on syynä, että tarpeeksi pieniä lapsiryhmiä ei ole mahdollista järjestää, vaikka tarve sellaisille olisikin tiedossa.

Taustalta voi löytyä monenlaisia syitä kuten ongelmat kotioloissa, joihin voi johtaa esimerkiksi vanhempien vaikeat erotilanteet. Taustalta voi löytyä myös lasten kasvatukseen liittyviä ongelmia ja ehkä vanhemmat eivät uskalla tai halua asettaa lapselleen rajoja. Liian vapaan kasvatuksen saaneen lapsen voi olla hankala sopeutua päiväkotimaailmaan. Taustalla voi olla myös lapsen liiallinen ruutuaika ja sitä kautta nähdyt aggressiiviset videot tai pelatut pelit. *Myös erilaiset neuropsykologiset ongelmat voivat olla huonon käyttäytymisen syynä. Mahdollisia syitä on monia ja tärkeää olisi selvittää jokaisen väkivaltaisen lapsen käytöksen taustalla olevat perimmäiset syyt.

Ongelmien taustalla voi olla esimerkiksi lasten näkemät väkivaltaisuudet ohjelmissa ja peleissä. Kuva: Pixabay / Anton007P

Esimerkkejä varhaiskasvattajien kohtaamista tilanteista

Varhaiskasvatuksen opettajan kokemuksia

Varhaiskasvatuksen opettaja oli jäänyt yksin kolmen eskarilaisen kanssa ja kokenut väkivaltaa lasten taholta. Lapset olivat ottaneet hänestä kiinni ja alkaneet hakkaamaan häntä, kerrotaan MTV uutisten artikkelissa.

Päivin tarina

MTV uutisissa on video Päivistä, joka kertoo omia kokemuksiaan päiväkodin arjesta. Hän kertoo videolla, että päiväkotiuran aikana hän oli usein nähnyt lasten tekemiä väkivallan tekoja. Esimerkiksi ruokailun aikana astiat lentelivät, haarukalla iskettiin käteen, purtiin, potkittiin ja lyötiin. Hänen päiväkotiuransa loppui yllättäen lapsen aiheuttamaan vakavaan työtapaturmaan, jossa lapsi puri häntä käteen ja seurauksena oli hermovaurio.

Ikäviä asioita pienen lapsen suusta

Ylen Uutisten haastattelemat eteläsuomalaisen päiväkodin työntekijät ovat myös nähneet ja kokeneet monenlaisia väkivaltaisuuksia työssään. He kertovat jopa kuulleensa 4-vuotiaan lapsen huutaneen näin: Mä haluaisin ostaa sellaisen puukon, millä mä saisin teidät kaikki hakattua kuoliaaksi. Teistä jäis vaan verisiä klimppejä”.

Lähteet:

MTV Uutiset

MTV Uutiset

MTV Uutiset (Päivin tarina)

Yle

(*Lisätty tekstiin myöhemmin)

Onko sinulla kokemuksia päiväkodissa olleista väkivaltaisuuksista? Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

2 thoughts on “Varhaiskasvattajat vastaanottavat lyöntejä – jopa pieniltä lapsilta tulee tappouhkauksia!

 1. Itse nuorena ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani yksityisessä päiväkodissa lasten hoitajana en tällaista tapahtunut.Työskentelin 10v sielä.Se aika oli elämäni parasta.Olen ammatiltani kodin hoitaja ja siirryinkin seuraavaksi kaupungin kotipalveluun.Ja täytyy sanoa,että aika suorastaan sokeeeraavaa oli tuolloinin ensi vaikutelmani perhe työssä,kun näin minkälaisissa oloissa todellisuudessa useat lapset elivät.Tuokin työ oli haastavaa ja raskasta,mutta myöskin palkitsevaa rakastin työtäni.Sitten ajat muuttuivat ja perhetyö loppui kunnan rahoitus tälle sektorille tyrehtyi.Oma tyttäreni on nyt varhaiskasvattajana kaupungin päivässä.Olen ihmeissäni katsellut miten huonosti hän voi työssään,resursseja ei ole riittävästi työn ohjaukseen yms.Hän rakastaa työtään,mutta on itsesuojeluvaistonsa sanelemana pyytänyt ja saanutkin siirron pienten puolelle.Kun olen nyt eläkkeellä olen ajatellut mennä entisenä ammattilaisena apuun.Olen nyt 70v.ja kun on korona en pääse ehkä auttamaan.Aikaa ja halua olisi on tämä lasten väkivaltaisuus niin uskomatonta kuulla..Ja kotioloistahan tässä on kysymys.Ognelmahan on epäkypsissä kasvattajista sielä.

 2. Olen töissä varhaiskasvatuksessa ja väkivalta on lähes päivittäistä. Sitä on lasten välillä ja lapset kohdistavat sitä myös aikuisiin. Ongelmat väkivaltaisen käytöksen takana ovat moninaisia. On nepsy-piirteisiä lapsia, jotka kuormittuvat liian isoissa ryhmissä ja liian vähäisillä tukitoimilla ja heidän itsehillintänsä pettää kuormituksen alla. Kaikki nepsy-lapset eivät todellakaan ole väkivaltaisia ja kaikki väkivaltaiset lapset eivät ole nepsy-lapsia. Myös neuropsykologisesti normaalit lapset kuormittuvat liian suurissa ryhmissä. Yli 20 lapsen ollessa koolla monestikin akustoimattomassa tilassa meteli on korviahuumaava. Se näkyy myös aikuisissa väsymyksenä ja stressinsietokyvyn alenemisena. Itse joudun käyttämään päivittäin erityisiä korvatulppia, jotka vaimentavat kaikkein pahimmat taajuudet, mutta päästävät puheäänen läpi.
  Päivinä, jolloin paikalla on 10-15 lasta, meni on rauhallisempi aivan kaikilla ja väkivaltaa esiintyy huomattavasti vähemmän.
  Kotiolot tietenkin vaikuttavat. Vanhempien riidat, erot, mahdolliset päihdeongelmat ja moni muu asia, joita me voimme vain varhaiskasvatuksessa arvailla ja yrittää lievittää lapsen pahaa oloa parhaamme mukaan.
  Monille vanhemmille myös puhelinten ja tabletinkäytön valvonta vaikuttaa olevan täysin vieras asia. Ryhmäni lapset leikkivät eräs päivä peiliä mielestäni todella oudosti. Tunnistin laulun, jota heista muutama lauloi. Se oli peräisin 16+ ikäräjallisesta sarjasta Squid Game, joka on erittäin raaka. Kysyin missä he olivat nähneet sitä ja he vastasivat itse katsoneensa sitä YouTube:sta.
  Myös pelien ikärajat ovat kateissa. Olen kuullut jopa kolmevuotiaan pelaavan peg 7 tai 12 pelejä.
  Pelit ja viihde ei itsessään mielestäni tee väkivaltaiseksi, mutta niiden väkivalta siirtyy liian todellisena leikkeihin, jos pelaaja tai katsoja on liian pieni. Esimerkiksi, kun leikitään Minecraftia, hakataan kavereita joita sanotaan zombeiksi.
  Maailma muuttuu ja kaikki vanhemmat eivät pysyteknologuan ja sisältöjen kehityksen perässä. Kaikki eivät jaksa valvoa mitä sisältöjä lapsi kuluttaa. Jotkut ajattelevat, että eihän sitä meidän lapsuudessa tämmöisiä rajoja ollut ja ihan kunnossa tässä ollaan.
  Pääsyy on suurissa ryhmäkoossa ja resurssien puutteessa. Olen itsekin puruleluna ja nyrkkeilysäkkinä viisi päivää viikossa vähän reilun 1400 €:n nettokuukausipalkalla. Lasten kanssa on ihana työskennellä, mutta joka aamu töihin lähtiessäni kaihertaa takaraivossa pelko siitä tuleeko lyöntejä tai raapimisjälkiä tai purujälkiä tänään. Henkilökuntaa on jatkuvasti sen verran että mennään laillisuuden rajaa hipoen sillä oikealla puolella (täällä sentään niin) vain sen takia, koska lisätyövoima maksaa. On harvoja asioita jotka toteutuvat oikeasti lasten etu edellä eikä vain kunnan rahakirstun etu edellä.
  Ikävä kyllä näin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.