Varhaiskasvattajat vastaanottavat lyöntejä – jopa pieniltä lapsilta tulee tappouhkauksia!

Varhaiskasvattajat vastaanottavat lyöntejä – jopa pieniltä lapsilta tulee tappouhkauksia!
Kuva: Pixabay / Isabella Quintana

Teksti: Mami Mixtuura

Mielikuva työnteosta päiväkodissa on mukava ja positiivisia ajatuksia herättävä, mutta onko todellisuus sellainen? Moni ihminen saattaa ajatella, että päiväkodin työntekijät saavat leikkiä pitkät päivät lasten kanssa ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta monta tuntia päivässä – Onko työ päiväkodissa tällaista?

Päiväkotien arjesta uutisoidaan paljon ja koko ala tuntuu olevan isossa murroksessa. MTV Uutisten tekstissä varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Lotta kuvailee, että päiväkodissa on lisääntynyt väkivaltatilanteet, työntekijöiden väsymys ja lasten kiukuttelu.

Työntekijät kokevat väsymystä työtä kohtaan ja sijaisia on vaikea saada. Palkkakaan ei tunnu olevan kohdallaan ja moni työntekijä vaihtaa kokonaan toiselle alalle, vaikka aiemmin olisi kokenut päiväkotityöskentelyn omana kutsumusammattina. Päiväkodin uhkakuvista on varoittanut JHL (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto) MTV Uutisissa.

Väkivaltaisuus lisääntynyt päiväkodeissa

Ylen uutisessa raportoidaan JHL:n tekemästä kyselystä, jossa varhaiskasvatuksen lastenhoitajat kertovat omista työpaikalla koetuista väkivaltatilanteista. Vastaajien mielestä viime vuosien aikana lasten huono ja väkivaltainen käyttäytyminen on huolestuttavasti lisääntynyt. Päiväkodeissa lasten väkivaltaisen käytöksen uhriksi voi joutua toinen lapsi tai päiväkodin työntekijät. Yksi riskitekijä on isot lapsiryhmät, joissa huonosti käyttäytyvät lapset ehtivät tehdä väkivaltaisia tekoja muille esimerkiksi potkien, lyöden tai haukkuen. Lapsia, jotka tarvitsisivat erityistä tukea, on vuosi vuodelta enemmän.

“Tuntuu hullulta, että 10-vuotisen työuran jälkeen 3-5-vuotiaat lapset pelottavat käytöksensä takia”, toteaa eräs kyselyyn vastannut.

Ongelmien taustalla olevat syyt tulee selvittää

Huonosti käyttäytyvän lapsen ongelmien syyt tulisi aina selvittää ja saada ajoissa apu lapselle. Asioita ei pidä vähätellä, koska ongelmat voivat muodostua isommiksi, jos lapselle ei saada ajoissa apua. Ongelma voi kärjistyä, jos päiväkodin lapsiryhmät ovat liian isoja eikä huonosti käyttäytyvälle lapselle voida järjestää pienempää ja rauhallisempaa ryhmää. Monesti resurssipula on syynä, että tarpeeksi pieniä lapsiryhmiä ei ole mahdollista järjestää, vaikka tarve sellaisille olisikin tiedossa.

Taustalta voi löytyä monenlaisia syitä kuten ongelmat kotioloissa, joihin voi johtaa esimerkiksi vanhempien vaikeat erotilanteet. Taustalta voi löytyä myös lasten kasvatukseen liittyviä ongelmia ja ehkä vanhemmat eivät uskalla tai halua asettaa lapselleen rajoja. Liian vapaan kasvatuksen saaneen lapsen voi olla hankala sopeutua päiväkotimaailmaan. Taustalla voi olla myös lapsen liiallinen ruutuaika ja sitä kautta nähdyt aggressiiviset videot tai pelatut pelit. *Myös erilaiset neuropsykologiset ongelmat voivat olla huonon käyttäytymisen syynä. Mahdollisia syitä on monia ja tärkeää olisi selvittää jokaisen väkivaltaisen lapsen käytöksen taustalla olevat perimmäiset syyt.

Ongelmien taustalla voi olla esimerkiksi lasten näkemät väkivaltaisuudet ohjelmissa ja peleissä. Kuva: Pixabay / Anton007P

Esimerkkejä varhaiskasvattajien kohtaamista tilanteista

Varhaiskasvatuksen opettajan kokemuksia

Varhaiskasvatuksen opettaja oli jäänyt yksin kolmen eskarilaisen kanssa ja kokenut väkivaltaa lasten taholta. Lapset olivat ottaneet hänestä kiinni ja alkaneet hakkaamaan häntä, kerrotaan MTV uutisten artikkelissa.

Päivin tarina

MTV uutisissa on video Päivistä, joka kertoo omia kokemuksiaan päiväkodin arjesta. Hän kertoo videolla, että päiväkotiuran aikana hän oli usein nähnyt lasten tekemiä väkivallan tekoja. Esimerkiksi ruokailun aikana astiat lentelivät, haarukalla iskettiin käteen, purtiin, potkittiin ja lyötiin. Hänen päiväkotiuransa loppui yllättäen lapsen aiheuttamaan vakavaan työtapaturmaan, jossa lapsi puri häntä käteen ja seurauksena oli hermovaurio.

Ikäviä asioita pienen lapsen suusta

Ylen Uutisten haastattelemat eteläsuomalaisen päiväkodin työntekijät ovat myös nähneet ja kokeneet monenlaisia väkivaltaisuuksia työssään. He kertovat jopa kuulleensa 4-vuotiaan lapsen huutaneen näin: Mä haluaisin ostaa sellaisen puukon, millä mä saisin teidät kaikki hakattua kuoliaaksi. Teistä jäis vaan verisiä klimppejä”.

Lähteet:

MTV Uutiset

MTV Uutiset

MTV Uutiset (Päivin tarina)

Yle

(*Lisätty tekstiin myöhemmin)

Onko sinulla kokemuksia päiväkodissa olleista väkivaltaisuuksista? Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää?

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *