Samisteluvaatteet nostavat suosiotaan -Tiimipukeutuminen, hitti vai huti?

Samisteluvaatteet nostavat suosiotaan -Tiimipukeutuminen, hitti vai huti?
Kuva: John-Mark Smith

Teksti:Anna-Leena

Vanhempien ja lasten samisteluvaatteet ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Myös lukuisat suositut suomalaiset vaatemerkit valmistavat nykyään samisteluvaatteita lapsille ja aikuisille. Voiko leikkisästä tavasta pukeutua samanlaisiin vaatteisiin olla jotain haittaa?

Samisteluvaatteet ihastuttavat ja vihastuttavat. Siinä missä yhden mielestä on ihanaa pukea koko perhe samaan kuosiin, toisia samisperheet lähinnä ärsyttävät tai huvittavat. Samisteluvaatteet ovat kuin uniformu, joilla halutaan korostaa sitä, että kuulutaan samaan perheeseen.

matching pair of boy's black and gray floral collared shirt and shorts standing on gray concrete area
Kuva: Janko Ferlič. Myös sisarusten samisteluvaatteet ovat suosittuja.

Lasten pukeutuminen

Valokuvilla on nykyään valtava rooli vanhempien päivittäisessä elämässä. Siinä missä aiemmin kameran filmirullalle napsittiin kuvia harkiten, nykyään puhelimeen tallettuu kymmeniä kuvia päivittäin. Kuvia ei kuitenkaan oteta enää ainoastaan muistoksi tai omaa lähipiiriä ilahduttamaan, vaan niitä jaetaan somekanavoilla sadoille tai tuhansille tuntemattomille seuraajille. Monelle on tärkeää, että oman sometilin sisältö näyttää seesteiseltä, harkitulta ja yhteinäiseltä kokonaisuudelta. Kun koko perhe pukeutuu samanlaisiin hillittyihin ja maanläheisiin väreihin ja kuoseihin, ei kuvista hyppää silmille kenenkään sähkönsininen Ryhmä Hau-paita. 

Vaikka samistelu voi tuntua äkkiseltään viattomalta leikiltä tai harastukselta, sillä on myös kääntöpuolensa. Äärimmäisissä tapauksissa lapset puetaan puristaviin samistelu-farkkuihin, hiostaviin nahkatakkeihin ja trendikkäisiin, mutta puristaviin tennareihin. Jo aivan pieniäkin lapsia puetaan epämukaviin trendivaatteisiin vain siksi, että heitä voisi kuvata ja esitellä somekanavilla. Hiekkalaatikkoleikit eivät onnistu, koska farkut puristavat ja leikkiä rajoittavat paksupohjaiset tennarit, joita ei ole tarkoitettu juoksemiseen.  

black and white nike sneakers
Kuva: Julian Hochgesan. Leikkiä rajoittavat paksupohjaiset tennarit, joita ei ole tarkoitettu juoksemiseen 

Lasten vaatteissa on myös tärkeää ottaa huomioon lasten omat mieltymykset. Päivi Roivanen huomauttaa lasten pukeutumista käsittelevässä väitöskirjassaan, että lasten ja vanhempien mieltymykset vaatteista eroavat toisistaan. 5-7-vuotiaat lapset pitivät erilaisista väreistä tai vaatteista kuin heidän vanhempansa. Siinä missä vanhemmat suosivat hillittyjä värejä, lapset haluavat pukea värikkäitä vaatteita, joissa on tunnettuja piirroshahmoja. Lapset pitävät eniten kirkkaista, puhtaista sekä selkeän väreistä vaatteissa.

Vaikka piirroshahmot paidoissa eivät miellyttäisi vanhempia, on hyvä muistaa, että lapset ovat lapsia vain hyvin lyhyen aikaa. Hyvässä lykyssä heillä on vuosikymmeniä aikaa pukeutua aikuisten vaatteisiin. Miksi siis kiirehtiä?

Samistelua harkiten

Youareamom-sivustolla muistutetaan, että samistelun ei tarvitse tarkoittaa sitä, että lapsella ja vanhemmalla on identtiset vaatekaapit samanlaisine asusteineen. Se, että vanhemmat haluavat silloin tällöin teettää ompelijalla lapsilleen ja itselleen vaatteita samasta kankaasta, tai ostaa samanlaisen paidan koko perheelle, voi olla lapsista jopa hauskaa. Vaatteissa tulisi kuitenkin ottaa huomioon lapsen mukavuus ja mieltymykset. Vaatteiden tulisi myös olla lapsen ikään sopivia. Epämukavat tai jopa vaaralliset asusteet, avonaiset kaula-aukot tai korkokengät eivät kuulu lapsille.

Vaikka lapsi haluaisi matkia vanhempaansa pukeutumisessa, vanhemman tehtävä on opettaa lapselle, että kaikella on aikansa ja paikkansa. On tärkeää muistaa, että lapsi on yksilö, ei vanhemman jatke. Samistelu voi olla hauskaa, kunhan lapsen mielipide ja ikä otetaan huomioon vaatteita valitessa.

Samisteluvaatteet: hitti vai huti? Mitä mieltä sinä olet?

Lähteet:

youaremom.com

Roivanen, Päivi (2017) Puettu lapsuus. Löytöretkiä lastenvaatteiden saarille
Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.