Onko harrastus lapsen vai vanhemman? -Kumpaa se kiinnostaa enemmän?

Onko harrastus lapsen vai vanhemman? -Kumpaa se kiinnostaa enemmän?
Kuva: Pixabay / LuckyLife11

Teksti: Mami Mixtuura

Moni lapsiperhe elää kiireistä arkea ja kalenteriin on sovitettava työt, päiväkodit, koulut ja mahdolliset harrastukset. Monesti vanhemmat vertailevat muita perheitä ja ulkopuolelta tulevan paineen pakottamana kuskaavat pieniäkin lapsia treeneihin monta kertaa viikossa. Joskus käy niin, että harrastus tuntuu olevan enemmän aikuisen kuin jälkikasvun. On ongelma, jos valittu harrastus ei kiinnosta lasta ja siitä tulee hänelle kaiken vapaa-ajan vievä pakko.

Moni lapsi aloittaa harrastamaan jo pienenä. Vanhemmat saattavat kokea asian suhteen ulkopuolista painostusta ja he eivät halua olla huonompia kuin muiden lasten vanhemmat. Lapsella voi olla yksi, kaksi tai tätäkin useampi harrastus. Etenkin monet joukkuelajit vaativat tiukkaa sitoutumista ja harjoituksia voi olla monta kertaa viikossa ja siihen lisäksi vielä viikonloput saattavat olla täynnä otteluita.

Harrastaminen on hyvä asia

Harrastaminen on yleisesti ottaen hyvä asia ja mahdollistaa paljon kivoja asioita lapsen elämään. Lapsi saa mahdollisuuden oppia uusia asioita ja taitoja. Joukkueharrastuksissa saa helposti uusia ystäviä ja sosiaaliset taidot karttuvat kohisten.

Harrastuksen valinta lapsen ehdoilla

Harrastusta valittaessa on hyvä ottaa lapsen mielipide huomioon. Harrastus kannattaa aloittaa varovaisesti ja sen on hyvä tapahtua lapsen ehdoilla, todetaan Ylen uutisessa. Harrastuksen valitsemisessa kannattaa miettiä kokonaisuutta, jossa huomioidaan myös lapsen luonteenpiirteitä. Osa harrastuksista vaatii paljon kärsivällisyyttä ja sitoutumista. Lapsen mielipiteitä kannattaa kuunnella ja monesti hän osaa heti nimetä kiinnostavat ja ei-kiinnostavat lajit.

Kuva: Pixabay / Alex Fox

Harrastuksen voi lopettaa tai vaihtaa toiseen

Harrastuksen voi lopettaa, jos lapsi ei siitä pidä. Hän on voinut innoissaan aloittaa lajin parissa, mutta todeta jossain vaiheessa myöhemmin, että ei enää halua sitä. Silloin on hyvä ottaa aikalisä ja pohtia yhdessä, että olisiko joku muu laji mieluisampi. Lasta ei kannata viedä vastentahtoisesti viikosta toiseen treeneihin, jos ne tuottavat hänelle enemmän mielipahaa kuin iloa.

Vanhempi valitsee omin päin harrastuksen

Toisinaan perheessä on sellainen tilanne, että vanhempi valitsee omin päin lapselleen harrastuksen sen enempää lapsen mielipiteitä kyselemättä. Valittu ajanviete voi olla esimerkiksi sellainen, jota vanhempi olisi itse halunnut tehdä omassa lapsuudessaan, mutta hänellä ei ollut siihen mahdollisuutta. Vanhempi ajattelee näin toimiessaan tekevänsä hyvän teon ja mahdollistavan lapselleen sen mitä hän ei aikoinaan saanut ja mikä häntä saattaa harmittaa edelleen. Ajatuksena se on hyvä, mutta lähtökohta on aivan väärä. Jos kyseinen harrastus ei kiinnostakaan omaa lasta, on siinä ongelma.

Tällä tavalla valittu harrastus voi tuottaa perheelle todella isoa tuskaa. Voi olla hankalaa saada lasta osallistumaan ensimmäisellekään harjoituskerralle. Saati sitten seuraaville, jos ensimmäinen kerta ei ole ollut mieluisa ja herättänyt lapsen mielenkiintoa. Toki joskus voi käydä niinkin, että lapsi innostuu vanhemman valitsemasta lajista ja kaikki meneekin hyvin. Mutta parempi lähtökohta on valita harrastus lapsen mielenkiinnon mukaan.

Harrastukseen lähteminen ei ole helppoa, jos se ei kiinnosta lasta. Kuva: Adina / VoicuPixabay

Pieni lapsi uupui harrastaessaan

Ylen uutisessa kasvatustieteiden professori Juha T. Hakala toteaa, että joskus vanhemmat ovat liiankin kunnianhimoisia lasten harrastusten kanssa. Tällöin on vaarana se, että lapsi uupuu liiallisen päiväohjelman alle. Hän kertoo tekstissä esimerkin, jossa ekaluokkalainen lapsi väsyi arjen kiireiden keskelle. Hänellä oli arkena neljät harjoitukset joka viikko, lauantaisin lisää treeniä ja sunnuntaisin ottelu. Hänellä oli siis viikossa vain yksi päivä ilman kyseistä harrastusta. Tämä on äärimmäisen huolestuttava esimerkki tilanteessa, jossa pienen lapsen harrastus vie kaiken ylimääräisen ajan ja voimat. Vaikka lasta ei enää kiinnostanut kyseinen harrastus, halusivat vanhemmat siitä huolimatta pitää lapsen kyseisen lajin parissa.

Onko sinun lapsella harrastuksia? Mistä tietää, että harrastaminen on enemmän vanhemman kuin lapsen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.