Kohtukuolema on iso suru koko perheelle

Kohtukuolema on iso suru koko perheelle
Kuva: Pixabay / Jane Lund

Teksti: Mami Mixtuura

Kohtukuolema tuottaa suunnatonta surua vanhemmille ja koko perheelle. Terveyskirjasto kertoo, että vuosittain Suomessa tapahtuu noin 170 sikiökuolemaa. Synnytyksen aikana kuolee vuosittain noin 10 vauvaa, kerrotaan Kohtukuolema-sivustolla. Kuolemaan johtaneet syyt pyritään selvittämään, jotta asian käsittely helpottuu ja mahdollisia seuraavia raskauksia osataan seurata tarvittavalla tavalla. Asian ja surun käsittely sekä oikeanlaisen tuen saaminen ovat olennaisessa asemassa.

Vuosittain Suomessa keskimäärin 170 raskautta päättyy kohtukuolemaan. Tällainen kokemus on vanhemmille ja perheelle järkytys ja asian käsittely vie aikaa. Jokainen vanhempi ja perhe suree omalla tavalla, mutta on tärkeää, että heille tarjotaan oikeanlaista tukea tilanteen käsittelemiseen.

Uusi raskaus saattaa pelottaa todella paljon. Tosinaan uudelle raskaudelle voi olla vaikeaa antaa mahdollisuutta. Ilta-Sanomissa on kerrottu Katariinasta ja Ilkasta, joiden ensimmäisen raskauden lopussa sikiö kuoli kohtuun. Heidän seuraavaa raskautta varjosti ensimmäisen raskauden kokemukset ja pelko siitä, että toinenkaan raskaus ei pääty hyvin.

Kohtukuoleman määrittely

Terveyskirjasto määrittelee kohtukuoleman sikiön menehtymisenä kohtuun, kun raskaus on kestänyt 22 raskausviikkoa tai sikiö on painoltaan yli 500 grammaa.

Kuva: Claire Unsplash / Claire Kelly

Kohtukuoleman toteaminen

Kohtukuolema voi olla kyseessä silloin, jos kohdussa kasvavan sikiön liikkeet vähenevät yllättäen. Neuvolassa epäilyn poikkeavasta raskaudesta voi herättää esimerkiksi se, että odottavan äidin vatsa ei ole kasvanut riittävän paljon. Ennenaikaiset supistukset ja verenvuoto voivat myös viitata kohtukuoleman mahdollisuuteen. Kun epäily asiasta herää, on ammattilaisten tärkeää pikaisesti tutkia sikiön vointi. Tilanne todetaan kohtukuolemaksi, jos kaikukuvauslaitteella ei löydetä sikiön sydämen sykettä, kerrotaan Terveyskirjastossa.

Mahdollisia syitä

Sikiön kuoleman jälkeen vanhemmilta tiedustellaan heidän haluaan kuolinsyyn selvittelyyn ruumiinavauksen avulla, kerrotaan Kohtukuolema-sivustolla. Kohtukuoleman syytä on mahdollista selvittää tarkasti tutkimalla kuollutta lasta, istukkaa ja napanuoraa, kerrotaan Terveyskirjastossa. Lapselta tutkitaan muun muassa kromosomit ja mahdolliset infektiot. Myös äidiltä otetaan monenlaisia verikokeita. Suurimassa osassa (90 %) tapauksia syy saadaan selvitettyä. Kuolinsyyn selville saaminen auttaa vanhempia asian käsittelemisessä ja mahdollisen seuraavan raskauden seurannassa.

Yleisimmät syyt

-Infektiot

-Ongelmat istukassa tai napanuorassa

-Sikiön sairaudet tai epämuodostumat

-Veren hyytymiseen liittyvät asiat

-Yliaikaisuus

Vauvan synnyttäminen ja hautaaminen

Terveyskirjasto kertoo, että useimmiten kuollut sikiö synnytetään normaalisti alatiesynnytyksenä. Tilanne järkyttää raskaana olevaa äitiä ja synnytys käynnistetään mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Asian käsittelyn ja myöhempien tuntemusten vuoksi olisi hyvä, että vanhemmat pystyisivät katsomaan vauvaa syntymän jälkeen. Kuollut lapsi haudataan ja hänelle voidaan järjestää siunaustilaisuus kerrotaan Kohtukuolema-sivustolla.

Kuva: Pixabay / ID 9883074

Tukihoito ja jälkitarkastukset

Kohtukuoleman kokeneille vanhemmille on tarjottava asian käsittelyyn heidän kaipaamaa tukea. Jälkitarkastuksessa käydään läpi tutkimustuloksia ja keskustellaan mahdollisen seuraavaan raskauteen liittyvistä asioista.

Vertaistuki

Kohtukuoleman kokeneet voivat saada vertaistukea tilanteeseensa esimerkiksi Kohtukuolema-sivustolta. Näiden sivujen tarkoituksena on löytää apua, tukea ja neuvoja vaikean tilanteen keskelle. Sivusto on syntynyt kohtukuoleman kokeneiden äitien halusta auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia.

Millaisia ajatuksia teksti herättää sinussa? Oletko ollut tukena kohtukuoleman kokeneiden surussa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.