Päiväkotimaailma kaaoksessa – näin lasten väkivaltaisuus näkyy päiväkodeissa

Päiväkotimaailma kaaoksessa – näin lasten väkivaltaisuus näkyy päiväkodeissa
Kuva: Pixabay / Gerd Altmann

Teksti: Mami Mixtuura

Päiväkotimaailma on monella tavalla kaaoksessa ja keskellä murrosta. Yksi huolestuttava asia on päiväkodeissa lisääntynyt väkivaltaisuus ja sen uhka. Suurin osa lapsista käyttäytyy hyvin ja moitteettomasti, mutta pienellä osalla lapsista on vaikeuksia sopeutua päiväkotimaailmaan ja se herkästi näkyy heidän käytöksessään. Lasten käyttäytymisen ongelmiin voi olla taustalla monenlaisia syitä.

Lapsen vieminen päiväkotiin on iso muutos perheessä. Useimmiten kaikki päiväkotiin liittyvät asiat menevät hyvin, eikä ongelmia ole. Valitettavasti näin ei aina ole. Jotkut lapset eivät sopeudu päiväkotimaailmaan ja käyttäytyvät huonosti työntekijöitä ja muita lapsia kohtaan. On kurja tilanne, jos lapsi ei halua mennä päiväkotiin tai esikouluun sen takia, että pelkää ja kokee olonsa turvattomaksi.

Väkivaltaisen käytöksen taustalla voi olla monenlaisia syitä

Lasten väkivaltaisen käytöksen taustalla voi olla monia erilaista syytä. Huonoon käytökseen voi johtaa esimerkiksi vaikeat kotiolot tai ongelmat kasvatuksessa. Toisinaan huonon käytöksen taustalla voi olla jokin sairaus tai häiriötila, jota ei ole ehkä vielä havaittu tai lapsi ei ole saanut siihen riittävästi apua. Yksi mahdollinen syy voi olla myös liiallinen ruudun ääressä vietetty aika ja lapsen näkemät väkivaltaiset ohjelmat tai pelit. Jokaisella väkivaltaisesti käyttäytyvällä lapsella on omat syynsä taustalla ja toivottavasti jokaisen lapsen ongelmien syyt selvitetään kunnolla eikä jätetä puuttumatta asiaan.

Päiväkodin työntekijät kokevat väkivaltaa ja sen uhkaa

JHL:n kyselytutkimuksessa on selvitetty varhaiskasvatuksen työntekijöiden kokemaa väkivaltaa ja sen uhkaa. Kyselyyn on vastannut lähes 600 henkilöä, joista suurin osa on naisia. Kyselyn aikana vastaajista lähes 80 prosenttia työskenteli päiväkodissa ja suurin osa oli lastenhoitajia. Suurin osa vastaajista oli kokenut työssään henkistä väkivaltaa, joka useimmin tuli työkavereiden tai lasten taholta. Vielä useampi vastaaja oli kohdannut työssään fyysistä väkivaltaa, joka oli 99 %:n yleisyydellä lapsen aiheuttamaa. 6 prosenttia työntekijöistä (35 henkilöä) oli väkivaltatilanteen johdosta saanut sairaalahoitoa vaativia vammoja. Osa vastaajista (11 %) oli joutunut jäämään sairauslomalle väkivallan vuoksi. Suurin osa (64 %) vastaajista ei ollut saanut väkivaltatilanteisiin liittyvää koulutusta.

Kuva: Pixabay / Gerd Altmann

Lapset ovat väkivaltaisia toisiaan kohtaan

Päiväkotiryhmät ovat isoja ja päiväkodin työntekijä ei voi olla joka hetki näkemässä mitä lasten kesken tapahtuu. Toki työntekijät tekevät parhaansa, mutta lasten kanssa tilanteet muuttuvat nopeasti ja hetkessä lasten keskuudessa voi vallita kaaos ja tappelu, vaikka muutamaa sekuntia aikaisemmin kaikki olisi ollut ihan hyvin.

Esimerkki toisen lapsen puremisesta

Jyväskyläläisen päiväkodin pienten ryhmässä oli lapsi purrut toista, 10 kuukauden ikäistä, lasta monta kertaa ennen kuin tilanteeseen oli ehditty puuttua, kerrotaan Ylen uutisessa. Päiväkodin henkilökuntaa oli ollut riittävästi paikalla tilanteen sattuessa.

Esimerkki Eskariryhmän ongelmista

Keski-Uusimaan uutisessa kerrotaan Tuusulalaisen päiväkodin eskariryhmässä olleista ongelmista. Tekstissä kerrotaan, että moni lapsi pelkää jäädä esikouluun, koska yksi lapsi käyttäytyi päivittäin toisia lapsia kohtaan väkivaltaisesti. Lasten kertoman mukaan myös ryhmän aikuiset olivat saaneet osansa lapsen väkivaltaisesta käytöksestä. Lapsi oli käyttäytynyt monella tavalla huonosti muun muassa: lyönyt, potkinut, töninyt, kuristanut, haukkunut ja jopa laskenut yhden lapsen housut alas. Eskariryhmän vanhemmilla oli iso huoli lastensa turvallisuudesta.

“Lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä”, todetaan Lapsen oikeudet -sopimuksessa.

Lähteet:

JHL

Keski-Uusimaa

Unicef

Yle

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *