Lapset ja kotityöt: pitääkö lapsille maksaa palkkaa kotitöistä?

silver round coin on white ceramic pig coin bank

Joissain perheissä kotitöistä maksetaan lapsille pieni summa. Rahat lapset saavat laittaa mieleisiinsä ostoksiin tai halutessaan säästöön. Toisissa perheissä ajatellaan, että kotityöt kuuluvat kaikille, eikä niistä makseta palkkaa. Jotkut vanhemmat taas ovat sitä mieltä, että kotityöt eivät kuulu lapsille laisinkaan. Ylen uutisessa lastenpsykiatrian erikoislääkäri, perheterapeutti Janna Rantala kertoo mielipiteensä.

Aikuisetkaan eivät saa palkkaa kotitöistä

Perheissä joissa käytössä on palkkiojärjestelmä, vanhemmat perustelevat valintaansa kertomalla, että palkkiojärjestelmä opettaa suhtautumaan kotitöihin positiivisesti, mutta myös siihen, ettei saa kaikkea ilmaiseksi. Siinä missä joissain perheissä vanhemmat ovat hinnoitelleet yksittäiset työt, toisissa on käytössä kiinteä viikko- tai kuukausiraha, joka ansaitaan tekemällä sovitut kotityöt. Pieni palkkio toimii motivaattorina tehdä kotityöt ilman turhia nurinoita. Palkka toimii kannustimena ja homma toimii. 

grayscale photo of girl in stripe shirt and pants standing by the window
Kuva: Jess Zoerb. Joissakin perheissä pieni palkkio toimii motivaattorina tehdä kotityöt ilman turhia nurinoita.

Osaa vanhemmista ihmetyttää se, miksi lapsien pitäisi saada palkkaa kotitöistä, kun aikuisetkaan eivät saa. Kotitöiden ajatellaan kuuluvan kaikille perheenjäsenille, eikä niistä makseta palkkaa kenellekään. Joidenkin vanhempien mielestä olisi kummallista totuttaa lapsia siihen, että kotitöistä saa palkkaa, kun aikuisena niistä ei maksa kukaan ja ne on silti tehtävä. Tällaisissa perheissä lapset saavat tarpeen mukaan rahaa tarvitsemiinsa asioihin tai rahaa laitetaan lasten säästötileille.

Kotityöt eivät kuulu lapsille

Joissakin perheissä taas ajatellaan, että kotityöt eivät kuulu lapsille ollenkaan. Ylen uutisessa Rantala kertoo, että tätä perustellaan sillä, että koulussa ja harrastuksissa on ihan tarpeeksi tekemistä lapsille. Lapsuuden ajatellaan menevän pilalle, jos joutuu raatamaan kotona.

Vanhempien pitäisikin miettimään, kuinka kiireistä omien lasten arki on. Jos lapsella on joka päivä harrastuksia ja päälle kotiläksyt, kannattaa miettiä, millainen määrä kotitötöitä on kohtuullinen. Myös levolle on oltava aikaa.

”Ain laulain työtäs tee”

Siivoukseen pätee sama, kuin mihin tahansa muuhunkin kasvatukseen liittyvään: vanhemmat siirtävät helposti ja huomaamatta omat asenteensa lapsille. Vaikka kenenkään ei tarvitse teeskennellä rakastavansa vessanpesua, siihen pitää liittää ajatus, miksi se on mielekästä. Puhdasta vessaa on miellyttävämpää käyttää kuin likaista. Myös bakteerit leviävät helpommin likaisesta kuin puhtaasta vessasta. Omassa huoneessa on kivempi olla ja leikkiä, kun lattialla ei pyöri likaisia vaatteita. Oma suosikki t-paita on myös todennäköisemmin puhtaana, jos sen vie heti käytön jälkeen pyykkikoriin.

Kuva: The Creative Exchange. Pieni lapsi tarvitsee alkuun konkreettista apua esimerkiksi huoneensa siivoamiseen.

Pieni lapsi tarvitsee myös alkuun konkreettista apua esimerkiksi huoneensa siivoamiseen. Ei auta, jos vanhempi sanoo, että on siivottava ja hermostuu, kun lapsi ei ymmärrä mitä käsky sisältää. Siivoaminen kannattaa aloittaa yhdessä, jolloin lapselle voi näyttää kädestä pitäen, kuinka vaikka sänky petataan.

Vinkkejä kotitöiden tekemiseen

  1. Miettikää yhdessä, mitä oman huoneen siivoaminen sisältää. Tarkoittaako se lelujen siivoamista lattialta ja pöydiltä, vai isomman lapsen kohdalla kenties myös imuroimista ja pölyjen pyyhkimistä?
  2. Miettikää kaikille tavaroille järkevä paikka, joka on helppo muistaa siivotessa. Kun jokaisella lelulla on oma paikkansa tai laatikkonsa, siivoaminen on helpompaa.
  3. Jos likaiset vaatteet jäävät lattialle pyörimään, laittakaa lapsen huoneeseen oma pyykkikori. Likaiset vaatteet on helppo nakata omaan koriin ja viedä sieltä pyykkiin illalla.
  4. Miettikää yhdessä mitkä hommat sujuvat jo hyvin ja mitä pitää vielä opetella. Ekaluokkalainen voi kattaa tai korjata pöydän, kastella kukkia, valmistaa valipaloja tai viikata pyykkejä, mutta ei välttämättä vielä jaksa imuroida koko kotia.
  5. Miettikää mikä teidän perheessä toimii motivaattorina. Onko se kannustus, pieni palkka vai ehkä pieni yllätys viikonloppuna, jos hommat hoidetaan viikolla mukisematta.

Lähde: Yle.fi

1 kommentti

  1. Ei kuulu maksaa kotitöistä. Eihän vanhemmillekaan makseta autonrenkaiden vaihdosta, pyykinpesusta ym. Meillä poika (15v) saa viikkorahaa ja se mielestäni riittää ja se raha pitää ansaita niillä kotitöillä. Poikani on oppinut onneksi esim. tyhjentämään tiskikoneen ihan omasta tahdosta eikä sitä tarvitse erikseen pyytää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.