Rakkaus,pettymys ja ero: onko hyvä eksäsuhde täysi mahdottomuus?

Rakkaus,pettymys ja ero: onko hyvä eksäsuhde täysi mahdottomuus?
Kuva: Almos Bechtold

Teksti: Anna-Leena

Suhteen päättymiseen liittyy lähes aina pettymystä ja surua. Vaikka parisuhde olisi päättynyt yhteisestä sopimuksesta, ero voi aiheuttaa muun muassa katkeruutta ja syyllisyyttä. Asialliseen suhteeseen olisi kuitenkin hyvä pyrkiä varsinkin silloin, kun parilla on yhteisiä lapsia. Onko hyvä suhde ex-kumppanin kanssa mahdollinen? La mente es maravillosa-sivustolla annetaan 7 vinkkiä, jotka auttavat sinua tulemaan toimeen eksän kanssa.

Ero vaikuttaa koko elämäämme. Enfemenino-sivustolla muistutetaan, että ero ei tarkoita ainoastaan sitä, että elämästämme poistuu yksi tärkeä palanen. Ero tarkoittaa sitä, että meidän on opeteltava luomaan uusia rutiineja, luovuttava tietyistä ihmissuhteista ja opeteltava elämään yksin.

Eron ei kuitenkaan aina tarvitse tarkoittaa lopullisia hyvästejä. Vaikka olisi hyväksyttävä, että parisuhde ex-kumppanin kanssa on sula mahdottomuus, tämä ei tarkoita sitä, etteikö teistä voisi tulla jopa hyviä ystäviä. Toimiva ex-suhde tarkoittaa kuitenkin sitä, että molempien on oltava valmiita tekemään töitä ja unohtamaan asiat, jotka menneisyydessä aiheuttivat erimielisyyksiä.

1 – Unohda menneisyys

Menneisyys on kuin raskas paino, joka jarruttaa meitä, eikä anna meidän jatkaa eteenpäin. Jätä taaksesi aiemmassa suhteessa tapahtuneet virheet, valheet ja petymykset. Käännä katseesi eteenpäin, ja jatka matkaasi ilman menneisyyden virheiden täyttämää raskasta reppua. Ota oppia virheistäsi ja vältä toistamasta niitä seuraavissa suhteissasi. Vain keskittymällä tähän hetkeen pystyt käymään exän kanssa asiallisia keskusteluja ilman, että menneisyydestä tutut negatiiviset tunteet hyppivät mukaan keskusteluun. Teidän ei tarvitse olla parhaita ystäviä, mutta ei myöskään vihamiehiä.

2 –Älä riitele asioista, joita ei voi ratkaista.

Unohtaminen ei ole helppoa, ja usein vanhat ongelmat ja riidat putkahtavat esiin. Jos kyse on asioista, jotka ovat jo tapahtuneet ja joita ei voi enää muuttaa, riitelyn ja väittelyn jatkaminen ei hyödytä mitään. Koska tunnet ex-puolisosi hyvin, tiedät myös millaiset asiat aiheuttavat riitaa. Vältä niistä puhumista, jos mahdollista.  

Mutta…

man in gray crew neck long sleeve shirt standing beside woman in black crew neck shirt
Kuva: Afif Kusuma. Koska tunnet ex-puolisosi hyvin, tiedät myös millaiset asiat aiheuttavat riitaa.

3 –Puolusta oikeuksiasi

Tämä ei tarkoita sitä, että riidan välttämiseksi sinun pitäisi suostua kaikkeen. Kun tarve vaatii, on hyvä pysyä tiukkana ja puolustaa omia oikeuksiaan ja omaa näkökulmaansa. Se, että jätät menneisyyden taaksesi ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi unohtaa miksi alunperin päätitte erota. 

Muista, että on yhtä tärkeää, että sinua kunnioitetaan, kun että sinä kunnioitat ex-puolisoasi. Älä anna kenenkään talloa sinua. Eriävät mielipiteet ovat yksi yleisimmistä eron aiheista. Tämä ei tule muuttumaan eron myötä miksikään. Tärkeintä onkin yrittää kunnioittaa toisen mielipiteitä, vaikka ne eroaisivatkin omistamme. Tämä on tärkeää, jos haluamme ylläpitää asiallista suhdetta.

4 –Anna anteeksi- hänelle ja itsellesi

Tämä ei aina ole helppoa, mutta sitäkin tärkeämpää. Useimmissa ongelmissa vastuu on molemmilla osapuolilla. Anna anteeksi hänelle, mutta anna anteeksi myös itsellesi. Kaunan kantaminen kasvattaa vihaa, syyllisyyttä, kostonhimoa ja kärsimystä. Anteeksi antaminen auttaa sinua päästämään irti näistä vahingollisista tunteista ja aloittamaan uudestaan puhtaalta pöydältä.  

person holding gold ring in dark room
Kuva: Taylor Smith. Anna anteeksi-hänelle ja itsellesi.

5 – Yritä ymmärtää

Voi olla, että hän ei ansaitse tai arvosta ymmärrystäsi, mutta sinä ansaitset. Näytä hänelle, mutta ennen kaikkea itsellesi, että olet kaiken teille tapahtuneen yläpuolella ja että pystyt selviämään haasteista. Sen sijaan, että vaikeudet lannistaisivat sinut, nouset tuhkaista kuin fenix-lintu: vahvempana ja kypsempänä kuin koskaan. 

Ymmärrys on tunne, joka auttaa sinua pääsemään yli katkeruudesta ja jättämään taakse sen painavan repun, joka on painanut harteitasi ja saanut sinut kaatumaan polvillesi. 

6 – Pidä terveellinen välimatka

Hyvä ex-suhde voi aiheuttaa myös hämmennystä. Joskus ymmärtäväinen, ystävällinen ja lämmin asenne saattaa aiheuttaa väärinymmärryksiä. Hyvä suhde ei tarkoita sitä, että jakaisit kaiken ex-puolisosi kanssa. Välimatkan pitäminen on tärkeää väärinymmärrysten välttämiseksi.  

Jos haluat antaa suhteelle uuden mahdollisuuden, ensin on korjattava se, mikä ei toiminut ja mikä johti eroon. Muista, että aika kultaa muistot. On asioita joita ei voi muuttaa- ei vain toisessa, vaan myös sinussa itsessäsi. 

7 –Toivo exälle kaikkea hyvää 

Se, että parisuhteenne ei toiminut ei tarkoita sitä, etteikö teillä olisi oikeus olla onnellisia erikseen. Kumpikin ansaitsee uuden mahdollisuuden olla onnellinen. Kun olet päässyt eroon kaunasta, on aika unohtaa mustasukkaisuus ja kateus, ja toivoa eksälle kaikkea hyvää.

Mitä mieltä sinä olet? Onko hyvä suhde eksän kanssa mahdollinen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.