Helsingin päiväkotikriisi pahenee: työntekijöitä siirretään jo kirjastosta ja museosta 

Helsingin päiväkotikriisi pahenee: työntekijöitä siirretään jo kirjastosta ja museosta 
Kuva: CDC

Teksti: Anna-Leena

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on herättänyt keskustelua jo pidemmän aikaa. Tilanteeseen ei ole tullut parannusta, ja Helsingissä puuttuvaa henkilökuntaa on alettu korvaamaan kaupungin muiden toimialojen työntekijöillä, paljastaa Iltalehden uutinen. 

Kun työntekijöitä ei ole tarpeeksi, on mietittävä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Helsingissä henkilöstöpulaa yritetään nyt paikata siirtämällä päiväkoteihin henkilökuntaa kaupungin muista toiminnoista, kertoo Iltalehti. Haastava tilanne on jatkunut jo pidemmän aikaa. Koronapandemian myötä tilanne on kuitenkin pahentunut entisestään. Aiempia muunnoksia herkemmin leviävä omikronmuunnos ajaa jo entisestään vähäistä varhaiskasvatuksen henkilökuntaa karanteeneihin ja sairaslomille, mistä johtuen päivähoidon jo ennestään haastava henkilöstötilanne on ajautunut kriisiin, kertoo Helsingin sanomat. Ruuhkavuosien toimitus on kirjoittanut aiheesta aiemmin muun muassa täällä.

brown letters on table
Kuva: Gautam Arora. Henkilöstöpulan vuoksi päiväkodeissa on turvauduttava ulkopuoliseen työvoimaan.

Ulla Lehtonen, Helsingin vs. varhaiskasvatusjohtaja kertoo Iltalehden uutisessa, että henkilöstöpulan vuoksi päiväkoteihin on siirretty henkilökuntaa ainakin museoista, kirjastoista, liikuntapalveluista ja kulttuuripuolelta. Kyseiset työntekijät toimivat lapsiryhmissä lastenhoitajan sijaisina. Siirto koskee Lehtosen mukaan 20 työntekijää ja toimipisteitä, joissa henkilökunnalle on ollut eniten tarvetta. 

Kahden päivän perehdytys

Laki määrittää varhaiskasvatuksen työntekijöille tarkat kelpoisuusehdot. Lastenhoitajan tehtävään on lain mukaan oltava “kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava soveltuva tutkinto, johon sisältyy tai joita on täydennetty riittävän laajoilla lasten hoidon, kasvatuksen ja opetuksen tutkinnon osilla.” Tällä hetkellä henkilöstöpulan vuoksi palkatut työntekijät ovat Lehtosen mukaan saaneet kahden päivän mittaisen perehdytyksen, muun muassa turvallisuuteen ja lasten sensitiiviseen kohtaamiseen liittyen. Sijaiset toimivat yhdessä vakituisen henkilöstön kanssa.

Rikostaustaa ei tulla selvittämään

Vuoden 2003 alussa tuli voimaan laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä. Lain tarkoituksena on edistää alaikäisten henkilökohtaista turvallisuuttaan. Rikostaustaotteesta voi tarkistaa esimerkiksi onko henkilö syyllistynyt huumeidenkäyttörikokseen tai väkivaltarikokseen.

Lain mukaan rikostausta on kuitenkin selvitettävä vain, jos työsuhde kestää yli kolme kuukautta. Koska muista kaupungin tehtävistä päiväkotiin siirrettyjen työntekijöiden sijaisuus varhaiskasvatuksessa kestää maksimissaan 8 viikkoa, työntekijöiden rikosrekisteriä ei erikseen tulla tarkastamaan.  

Lehtonen kuitenkin huomauttaa Iltalehden uutisessa, että työntekijät ovat kaupungin vakinaisia työntekijöitä, joiden kohdalla siirtyminen on arvioitu erikseen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun päiväkotien on turvauduttava ulkopuoliseen työvoimaan: vastaavalla tavalla jouduttiin toimimaan Helsingissä koronapandemian alussa vuoden 2020 keväällä, muistuttaa Helsingin sanomien uutinen.

Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus