Imetetty vai pulloruokittu –Onko imettämisen onnistuminen merkki hyvästä äitiydestä?

Imetetty vai pulloruokittu –Onko imettämisen onnistuminen merkki hyvästä äitiydestä?
Kuva: Pixabay / jessicaerichsenkent

Teksti: Mami Mixtuura

Äidiksi tuleminen mullistaa elämän monella tavalla. Alku on outoa ja ihmeellistä aikaa. Yksi uusi asia on vauvan ruokkiminen. Onnistuuko imettäminen tai onko sille jotain esteitä? Mitä ulkopuoliset ihmiset ajattelevat -Onko imettävä äiti parempi kuin se, joka laittaa vauvansa suuhun tuttipullon? Onko sillä loppupeleissä väliä, saako vauva ravinnon rinnasta vai pullosta?

Vauvan ruokintatapa nostaa monenlaisia tunteita herkästi pintaan ja paineita siihen liittyen tulee monesta eri suunnasta. Imettäminen -se on se yksi ja ainoa tapa, saattaa joku ajatella. Tuttipullo ja korvike ovat toisen äidin välineet vauvan ruokintaan. Jokaisella äidillä on erilainen lähtökohta.

Imettämisen hyötyjä

Vauvan imettäminen ja äidinmaito on monella tavalla hyväksi vauvalle. On suositeltavaa täysimettää vauvaa 4-6 kuukauden ikään asti, todetaan Terveyskirjastossa. Rinnasta valuvan maidon kuvaillaan olevan superfoodia, joka muokkautuu vauvan tarpeiden mukaiseksi. Terveyskirjastossa todetaan, että imettäminen tukee äidin ja vauvan välisen hyvän vuorovaikutussuhteen kehittymistä. Äidinmaidolla kerrotaan olevan hyviä vaikutuksia myös vauvan vastustuskykyyn, immuunipuolustukseen ja kehitykseen.

Terveyskirjastossa todetaan, että äidin keho valmistautuu imettämiseen jo raskauden aikana. Hormonit saavat aikaan varsinaisen maidonerityksen, joka alkaa istukan synnyttyä. Pikkuhiljaa maitoa alkaa nousemaan rintoihin. “Tiheä, lapsentahtinen imetys ensi päivinä on imetyksen onnistumisen kannalta keskeistä”, todetaan tekstissä.

Kuva: Pixabay / Alfonso Cerezo

Miksi joku ei imetä?

On monia mahdollisia syitä siihen, miksi joku ei imetä. Jotkut äidit ovat saattaneet itse valita pulloruokinnan -syystä tai toisesta. Joillakin voi imettämisen estää esimerkiksi jokin sairaus tai käytössä oleva lääke, todetaan Terveyskirjastossa. Tällaisessa tapauksessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin turvautua korvikkeeseen ja pulloon, koska se on lapselle paras ja turvallisin vaihtoehto.

Toisinaan imettäminen ei onnistu lukuisista yrityksistä huolimatta. Jotkut saattavat kokea suurta painetta imettämistä kohtaan ja asiaa kohtaan tulee kova stressi. Silloin pullo ja korvike tuovat avun tilanteeseen, vaikka sen olisi etukäteen ajatellut olevan vihoviimeisin vaihtoehto. Toisinaan äiti onnistuu pumppaamaan omaa maitoa, jota voi syöttää tuttipullolla vauvalle. Joskus imetyksestä huolimatta vauvan paino ei nouse riittävästi ja äiti saa ohjeistuksen antaa vauvalle korvikemaitoa.

Ruokinta tuttipullolla

Etuja

-Tuttipullosta voi tarjota pumpattua äidinmaitoa tai korviketta

-Isäkin / puoliso saa mahdollisuuden osallistua vauvan ruokkimiseen

-Äidillä mahdollisuus lepoon, jos puoliso auttaa esim. öisin tai päiväaikaan

-Helppous → Kodin ulkopuolella vauvan ruokkiminen onnistuu helposti missä vain

Kuva: Pixabay / mariagarzon

Onko imettäminen merkki hyvästä äitiydestä?

Tärkeää on turvata jokaisen vauvan kohdalla riittävä ravinnon saanti ja kasvu -Tässä kohden ei voi liikaa tuijottaa siihen millä tavalla ja millaista ravintoa tarjotaan. Imettäminen ja sen onnistuminen ei ole automaattisesti merkki hyvästä äitiydestä. Sen sijaan asiaan vaikuttaa kokonaisuus. Hyvä äiti voi olla yhtälailla se, joka ostaa kaupasta korvikkeen ja pesee sekä keittelee tuttipulloja päivästä toiseen. Jokainen äiti tekee parhaansa ruokkiessaan vauvaansa eikä tarvitse osakseen arvostelua ja syyllistämistä.

Onko imettämisen onnistuminen merkki hyvästä äitiydestä? Oletko sinä imettänyt vai pulloruokkinut?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.