Positiivinen raskaustesti -Lukijat kertovat millaisia tunteita tämä hetki saa aikaan!

Positiivinen raskaustesti -Lukijat kertovat millaisia tunteita tämä hetki saa aikaan!
Kuva: Pixabay / Julia Fiedler

Teksti: Mami Mixtuura

Ruuhkavuosien Facebook-sivustolla kysyttiin lukijoilta heidän ensimmäisiä reaktioita positiivisen raskaustestin jälkeen. Tämän tekstin kirjoitushetkeen mennessä noin 150 ihmistä oli kertonut tämän erityisen hetken tuomia tunteita ja ajatuksia. Vastauksista kävi selville, että tämä hetki jää yleensä lähtemättömästi mieleen ja saa aikaan monenlaisia ajatuksia. Suurin osa koki ihmeellistä onnea ja iloa, mutta joukkoon mahtui myös toisenlaisia tunteita. Tähän tekstiin on koottu tunteiden kirjo tuosta järisyttävästä hetkestä.

Raskaustestin ostaminen, tekeminen ja tuloksen katsominen aiheuttavat monenlaisia tunteita. Joku haluaisi kuuluttaa koko maailmalle sen, että aikoo ostaa ja tehdä testin. Toinen taas menee apteekkiin ostoksille asiaa häpeillen eikä todellakaan kerro asiasta kenellekään -ellei ole pakko. On monenlaisia ihmisiä ja vallitsevia elämäntilanteita. Jokainen tuntee omalla tavallaan ja erilaiset tunteet ovat yhtä lailla hyväksyttäviä.

Onnellisuus ja ilo

Onnellisuus oli tunne, joka nousi esiin suurimmasta osasta vastauksia. Moni kertoi itkeneensä onnesta tuona hetkenä. Onnen tunnetta kuvailtiin monenlaisilla adjektiiveilla, jotka kuvastivat kyseessä olevan jotain todella suurta: ylitsevuotava, pakahduttava, suunnaton, valtava, päätä huumaava, super, mieletön jne.

“Maailman ihanin hetki”

“Suunnaton ilo -onnen tulvahdus vaikka tulevaisuus oli epävarma

“…juoksin tikun kanssa ympäri huushollia onnesta soikeena”

“Yhdessä käytiin tarkistaa testi ja oltiin tosi onnellisia. Taisi itkukin tulla”

Osa vastaajista oli toivonut ja yrittänyt lasta pidempään ennen kuin positiivinen testitulos tuli. Osalla taas oli toisenlainen kokemus ja raskaus oli alkanut nopeasti. Suurta onnen tunnetta koettiin molemmissa tilanteissa.

“Ylitsevuotava onnellisuus, olimme odottaneet häntä 6 vuotta”

“Ei voi olla totta!!! Vihdoin minusta tulee äiti 6v yrittämisen jälkeen”

“Hihkuin onnesta. en voinu uskoo et ois tärpänny heti”

Positiivinen testitulos tuo monelle valtavaa onnen ja ilon tunnetta. Kuva: Pixabay / Denise Husted

Hämmennys ja epätodellinen olo

Moni vastaaja kertoi kokeneensa hämmennystä ja epäuskoa positiivisen testituloksen nähtyään. Usein hämmennys oli vaihtunut nopeasti ilon ja onneen tunteisiin, mutta jotkut olivat joutuneet sulatella asiaa pidempään.

“Olin hämmentynyt ja paniikissa mutta niin onnellinen”

“Epätodellinen olo…”

“Epätodellinen ja jännä hetki”

Epäusko

Moni vastaaja kertoi, että yhden testin sijaan he tekivät monta. Osa ei vain uskonut asiaa ennen kuin sai riittävästi vahvistusta asian tiimoilta.

“Tein kaksi testiä lisää, kun en uskonut”

“Useampi testi piti tehdä ennenkuin tajusin, että totta se on”

“Toisella kerralla tein 6 lisätestiä”

Shokki ja paniikki

Osa vastaajista kertoi kokeneensa tilanteessa shokkia ja paniikkia. Yksi vastaaja kertoi pyörtyneensä testituloksen jälkeen. Vaikka asia oli monelle onnellinen, saattoi ensimmäiset hetket olla tämän kaltaisia.

“Muistan hetken uskomattomana , olin varmasti lievässä shokissa. Jouduin sulattelemaan uutista useamman päivän.”

“Esikoisen kanssa tuntui, että taju lähtee, enkä muista hengitinkö hetkeen. Hän oli kyllä yritetty ja toivottu, mutta onhan se shokki kun se tieto lävähtää tikkuun että ”raskaana” ensikertaa”

En tienny olisinko itkeny vai nauranu. Lähes 5 vuoden yrittämisen jälkeen ensimmäinen plussa. En meinannu uskoo todeks. Aluks unohdin hengittää ja jähmetyin vaa tuijottamaan niitä kahta viivaa. Rupesin itkemään onnesta. Sit kauhusta. Sit tuli paniikki-itku…”

Positiivinen testitulos voi aiheuttaa esimerkiksi hämmennystä, epäuskoa, pelkoa tai kauhistusta. Kuva: Pixabay / Anthony Macchio

Pelko

Osa vastaajista kertoi kokeneensa pelkoa, johon vaikutti esimerkiksi aiemmat kesken menneet raskaudet tai lapsettomuushoidot.

Pelkäsin, kun oli ollut 6 keskenmenoa. Mutta sitten onnellinen kun oli eka ultra

Keskenmenon ja useamman lapsettomuushoitokierroksen jälkeen plussa oli iloinen ja pelottava. Itkin ja nauroin yhtä aikaa. Olin onnellinen, mutta samalla takaraivossa hakkasi “mitä jos tämäkin…”

Kauhistus

Osa vastaajista kertoi kauhistuneensa ja järkyttyneensä tuossa hetkessä. Syynä tällaisiin tunteisiin olivat esimerkiksi nuori ikä tai luulo siitä, että raskaaksi tuleminen ei edes ole mahdollista.

Kauhistus olin 16 vuotta”

“Ensimmäisen kohdalla suuri järkytys, koska olin ihan varma, etten edes voi tulla raskaaksi”

“Ekan kohdalla itkin et nyt päättyi elämä yms. En edes miehelle kertonut ekana.”

Mitä sinä tunsit positiivisen raskaustestin jälkeen? Millainen hetki se oli? Kenelle kerroit asiasta ensimmäisenä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.