Luomusynnytys -Voimaannuttava vai järisyttävän kipeä kokemus?

Luomusynnytys -Voimaannuttava vai järisyttävän kipeä kokemus?
Kuva: Unsplash / Engin Akyurt

Teksti: Mami Mixtuura

Synnyttäminen ilman lääkkeellistä kivun lievitystä jakaa mielipiteitä. Osa odottajista haluaa ehdottomasti kokea tämän, koska ajatus oman kehon pystymisestä mihin vain ja voimaannuttavasta synnytyskokemuksesta tuntuu kiehtovalta. Tällainen synnytystapa vaatii paljon rohkeutta ja kovankin kivun sietämistä. Lääkkeiden sijasta kipua on mahdollista lievittää muilla keinoilla. Kaikki synnyttäjät eivät luomusynnytystä halua tai toiveestaan huolimatta kestä loppuun asti ilman lääkkeiden tuomaa helpotusta -Silti jokainen synnytys on ainutlaatuisen upea ja synnyttäjä on kehut urakasta ansainnut.

Mikä on luomusynnytys?

Luomusynnytyksellä tarkoitetaan synnytystä ilman lääkkeellistä kivunlievitystä. Synnytyksen aikana äiti kuuntelee omaa kehoa ja toimii sen antamien viestien mukaan. Tavoitteena on antaa tapahtuman edetä omalla painollaan, todetaan Iltalehden tekstissä.

Luomusynnytys omasta halusta tai välttämättä ei

Osa synnyttäjistä valitsee omasta tahdostaan synnytyksen ilman mitään kivun lievitystä. Joillakin taas on etukäteen ajatuksena saada kaikki mahdolliset lievitykset, mutta itse tositilanteessa tämä ei olekaan mahdollista. Synnytys saattaa esimerkiksi edetä niin nopeasti, että piikkiä ei ehditäkään enää laittaa tai vauva voi syntyä jopa matkalla sairaalaan.

Keinoja lievittää kipua ilman lääkkeitä

Synnytyskipua voi lievittää monella muullakin tavalla kuin lääkkeiden avulla. Terveyskirjastossa kerrotaan vaihtoehtoja lääkkeettömään kivunlievitykseen.

-Asentohoito synnytyksen alkuvaiheessa (kävely, keinutuolissa istuiminen, lämmin suihku, vesiallas)

-Papulat (aqua-rakkulat) Synnyttäjän ristiselän ihon sisään ruiskutetaan vettä sisältäviä rakkuloita. Nämä lievittävät selässä tuntuvaa supistuskipua synnytyksen alkuvaiheessa.

-TENS-laite Kipu lievittyy sähköisen stimulaation avulla. Synnyttäjä säätelee sykäyksiä pienen laitteen välityksellä.

-Hieronta (hartiat ja ristiselkä)

-Rentoutumisharjoitukset ja hyvä hengitystekniikka

-Akupunktio

-Hypnoosi

Lämmin suihku voi lievittää synnytyskipua. Kuva: Pixabay / WilkerNet

Synnyttäjien toiveita kuunnellaan

Todennäköisesti jokainen synnyttämään menijä on uhrannut ajatuksen tai toisenkin synnytyksen kululle. Monella on selkeä toive siitä, että lievitetäänkö synnytyskipuja lääkkein vai ei. Kätilöt pyrkivät siihen, että synnyttäminen tehdään mahdollisimman pitkälle synnyttäjän omien toiveiden mukaan, toteaa Suomen Kätilöliiton varapuheenjohtaja Päivi Perttu Iltalehdessä. Kätilö voi tarvittaessa ehdottaa lääkkeellistä kivunlievitystä, jos hän havaitsee tilanteen sitä vaativan. Lopullisen päätöksen lääkkeiden avuksi ottamisesta tekee kuitenkin itse synnyttäjä.

Luomusynnytystä voi yrittää

Iltalehden tekstissä Päivi Perttu toteaa, että synnyttäjä voi kokeilla miten pitkälle pärjää omin avuin. Jos kokee, että kipu käy liian isoksi, on lääkkeitä saatavilla.

Jos supistukset käyvät sietämättömiksi, on aina mahdollista saada lääkkeellistä kivun lievitystä. Kuva: Unsplash / Stephen Andrews

Voimaannuttava kokemus

Moni ilman kipulääkkeiden apua synnytyksen läpi rämpinyt äiti toteaa synnytyksen olleen voimaannuttava ja kaunis kokemus.

Synnyttäjien kokemuksia

”Luonto hoitaa joskus paremmin kuin nykyaikainen lääketiede”, toteaa eräs äiti Iltalehden tekstissä.

Jenna kuvailee luomusynnytystään näin: mieletön ja niin helppo. Hän koki mahtavaksi sen, että sai itse oltua aktiivinen ja liikkeellä synnytyksessä. Hän oli selvinnyt pahimpien kipujen läpi käyttämällä Tens-laitetta ja hengitystekniikkaa. Synnytyskokemus oli yllättänyt hänet positiivisesti.

Kahden lapsen äiti kertoo tarinansa, joissa ensimmäisessä oli apuna lääkkeet kivun lievityksessä ja toinen meni yllättäen luomuna, kun kipulääkettä ei ehdittykään antaa. Ponnistusvaihe oli ollut kivulias ja huone oli täyttynyt huudoista. Vauvan synnyttyä kipu oli loppunut välittömästi. Hän kertoo, että ei olisi itse valinnut luomusynnytystä, mutta kokemus oli voimaannuttava ja positiivinen. Toipuminen synnytyksestä oli ollut nopeaa.

Jokaisen kokemus arvokas

Vaikka luomusynnyttäjä saa monesti osakseen arvostusta ja kehuja ei pidä unohtaa sitä, että jokaisella synnyttäjällä on erilaiset lähtökohdat tähän merkittävään hetkeen. Kaikilla ei ole mahdollisuutta luomusynnytykseen, vaikka ehkä tahtoa siihen olisikin. Jokainen synnyttänyt nainen ansaitsee kehut ja kiitokset -Jokaisen synnytyskokemus on ainutlaatuinen ja arvokas!

Oletko sinä synnyttänyt luomuna? Menikö synnytys toiveidesi mukaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

4 thoughts on “Luomusynnytys -Voimaannuttava vai järisyttävän kipeä kokemus?

 1. Molemmat synnytetty luomuna, ei tosin omasta tahdosta. Eka tuli niin vauhdilla, ettei ehditty edes opettaa ilokaasun käyttöä. Tokassa istuin keinutuolissa ilokaasua hönkäillen vajaan tunnin ja sitten olisin halunnut epiduraalin, mutta vauva olikin jo tulossa. Ei ollut mikään voimaannuttuva kokemus, kun oli mieletön kipu lonkassa ja oisin halunnut suoristaa suoristaa jalan, mutta kätilö puski jalkaa ylös, ja sanoi että ensin vauva pihalle. Ärräpäitä lenteli.

 2. 3 luomuna ihan omasta tahdosta.
  Esikoiseen sain kipulääkettä ja päätin että en enää halua lääkettä, jos lapsia lisää tulee..
  Kokemus oli todellakin voimaannuttava ja pystyin hallitsemaan ja tiedostamaan synnytyksen etenemisen.
  Kipua toki oli mutta tiesin sen loppuvan kun vauva maailmassa.
  Palautuminen nopeampaa.
  Vaikka jossain vaiheessa synnytystä mietin miksi en taaskaan ottanut lievitystä..
  Hyräilin ja hengitin ja hieman kiroilin pahimpien vaiheiden aikana.

 3. Olen synnyttänyt aikana, jolloin näitä TENSejä ja rakkuloita ei ollut. Ilman muuta käyttäisin vain niitä, jos vielä synnyttäisin.
  Olen saanut kohdunkaulan puudutuksen, myöhemmissä synnytyksissä en sitäkään, enkä halunnutkaan, epiduraalista puhumattakaan.
  Ilokaasua olen käyttänyt ja ollut pystyssä mahdollisimman pitkään. Lapseni olivat yli 4,5-kiloisia.
  Eka kerralla episiotomia ja tikkejä, myöhemmissä ei.
  Minusta synnytys on nimenomaan voimaannuttava kokemus. Sattuuhan se, mutta kipu ei oikeastaan pelota, koska se edistää synnytystä eikä ole normaalitilanteessa vaarallista.

 4. Omituinen tuo viimeinen kappale. Sittenkö ei ansaitse kehuja ja kiitoksia, jos ei missään vaiheessa ole kiinnostunut olemaan ilman kivunlievitystä? Miksi synnytyskipua pitää glorifioida noin? Ei kukaan puhu voimaannuttavana kokemuksena siitä jos menee jalka poikki ja sitkuttelee mahdollisimman pitkään ilman kipulääkkeitä. Typerää kilpailua synnytysten kohdalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.