Haluatko, että lapsestasi kasvaa myötätuntoinen? -Lue hänelle nämä 7 kirjaa!

Haluatko, että lapsestasi kasvaa myötätuntoinen? -Lue hänelle nämä 7 kirjaa!
Kuva: Pixabay / StockSnap

Teksti: Mami Mixtuura

Varmasti jokainen vanhempi toivoo, että omasta lapsesta tai lapsista kasvaa myötätuntoisia ihmisiä. Tämän ominaisuuden kehittymistä on mahdollista vahvistaa monella tavalla ja yksi tapa on lukea lapselle kirjoja, jotka opettavat tarinoiden kautta empaattisuutta muita ihmisiä kohtaan. Lukeminen on myös monella muulla tavalla lapselle hyödyksi. Kodin Kuvalehdessä on listattu kirjoja, joiden kautta lapsi oppii helposti myötätuntoista asennetta.

Miksi lapselle kannattaa lukea kirjoja?

Lukemisella on monia hyviä vaikutuksia lapsen kehitykselle. Lukukeskuksen sivustolla kerrotaan hyödyllisiä asioita, joita lukeminen saa aikaan. Esimerkiksi ääneen lukeminen on loistava tapa viettää yhteistä aikaa lapsen kanssa ja samalla oppia monenlaisia asioita ympäröivästä maailmasta. Etenkin pikkulapset hyötyvät, jos vanhemmat lukevat heille ääneen kirjoja, kerrotaan Lukukeskuksen tekstissä. Lukeminen tukee myös muiden elämässä tarvittavien taitojen oppimista (esimerkiksi puhumista, vieraita kieliä ja matematiikkaa). Teksti kertoo, että ihmisen lukiessa ja eläytyessä kirjan tapahtumiin, on helppo kokea vastaavia tunteita kuin kirjassa koetaan.

Lukeminen on helppo tapa opettaa empatiakykyä

Empaattisuus on hyvä ja tavoiteltava ominaisuus. Tästä taidosta on hyötyä koko elämän ajan. Kodin Kuvalehden tekstissä erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta kertoo, että lukemalla hyviä tarinoita sisältäviä kirjoja, voi empatiakyky lisääntyä huomaamattakin eikä siihen asiaan tarvitse sen enempää kiinnittää huomiota. Kirjojen ei tarvitse olla liiallisesti tunnetaitoihin keskittyviä, vaan mikä tahansa hyvällä ja samaistuttavalla tarinalla varustettu kirja riittää. Hänen mukaansa on tärkeää lukea lapsille erityylisiä kirjoja. Lukemisen maailma avaa myös portin elämässä olevien vaikeampien asioiden käsittelemiseen.

Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Kirjavinkit pienille lapsille -7 kirjaa, joista lapsi oppii myötätuntoa

Tässä on listattu Kodin Kuvalehdessä kerrottuja Helsingin Kallion kirjaston virkailijoiden antamia kirjavinkkejä (6 ensimmäistä) ja lisäksi seitsemäntenä upea ja lukemisen arvoinen kirja. Lue lapsellesi nämä kirjat, jos haluat tukea hänen kasvamistaan empaattiseksi ihmiseksi.

1. Katri Kirkkopelto: Piki

Piki-kirjassa on ihanat kuvat ja upea teksti, jossa aihealueina ovat erilaisuus, kiusaaminen, rohkeus ja ystävyys. Tämä, jos mikä saa lukijan herkistymään ja kokemaan myötätuntoa.

2. John Kelly: Pääsenkö minäkin mukaan

Pääsenkö minäkin mukaan -kirjassa teemoja ovat erilaisuus ja sen hyväksyminen sekä ystävyys. Kirjassa seikkailee ankka, joka kokee ulkopuolisuutta jäädessään ilman hyväksyntää muiden eläinten kerhoihin. Ankka päättää perustaa oman kerhon, jonne jokainen halukas pääsee mukaan.

3. Jutta Langreuter: Kaverit kaikesta huolimatta

Kaverit kaikesta huolimatta -kirja on kuvitettu kauniilla kuvilla. Kirja kertoo tarinan riitelevistä jänislapsista. Kirjassa Josse Jänis saa ystävänsä kylään, mutta lopulta kaveri leikkikin vain hänen siskojensa kanssa tyhmiä tyttöjen leikkejä. Josse murjottaa eikä halua itse osallistua ja keskittyy leikkien pilaamiseen. Lopulta tytöt loikkivat leikkimään muualle. Ukkosen yllättäessä, tulee Josselle kiire löytää muut. Riidat unohtuvat ja tarinalla on onnellinen loppu.

4. Beth Sycamore: Doria etsimässä – Halitaan!

Tässä Doria etsimässä -kirjassa kerrotaan myötätuntoa opettava tarina. Kesken piiloleikin Dori-kala ja ystävät löytävät suloisen saukonpoikasen. Dori-kala samaistuu vanhemmistaan eksyneen saukon tilanteeseen. Kirja opettaa ystävien tukemista ja kannustamista.  

5. Benji Davies: Toivo ja valas

Toivo ja valas -kirja kertoo ihastuttavan tarinan pienestä pojasta, joka asuu suuren meren rannalla ja kokee yksinäisyyttä. Eräänä päivänä hän löytää rannalta valaan ja pohtii, olisiko tämä hänen uusi ystävä. Toivo vie valaan kotinsa kylpyammeeseen. Lopulta erinäisten vaiheiden jälkeen hän päätyy palauttamaan valaan takaisin mereen. Tämä kirja saa hyvän mielen ja hymyn huulille.

6. Tove Jansson: Kuka lohduttaisi Nyytiä

Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirja on peräisin vuodelta 1960. Nyyti Nyytiäinen seikkailee kirjassa Muumilaaksossa ja Yksinäisillä vuorilla. Nyyti on luonteeltaan arka ja kokee yksinäisyyttä. Eräänä päivänä hän löytää Tuitun kirjoittaman pullopostin ja lähtee pelastamaan häntä. Reissu on jännittävä, mutta hän saa rohkeasti yksinäisen ja ujon Tuttun pelastettua ja tarinassa on onnellinen loppu.

7. Kuusela, Anne-Maria: Puspus Pusukala tahtoo leikkiin

Puspus Pusukala tahtoo leikkiin -kirjassa kerrotaan tarina kalasta, joka haluaisi mukaan pelaamaan hiekkarannalle pomppupalloa. Pusukala kokee muiden eläinten taholta tilanteen vähättelyä ja kiusaamista, jolloin kala painuu merenpohjaan suruissaan. Löytyykö lopulta leikki, johon kaikki eläimet voivat osallistua? Kirjan kautta lapsi oppii ymmärtämään toisten kokemia tunteita ja ystävällisyyttä muita kohtaan.

Tuleeko sinulle mieleen muita myötätuntoa opettavia kirjoja? Luetko lapselle paljon kirjoja?

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Lastenkirjojen tutkija: “nämä kirjat vanhempien kannattaisi lukea lapsilleen”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.