Seurustelu ja yökyläily – Teinien seurustelusuhteet alkavat Jari Sinkkosen mielestä liian varhain

Kuva: Pixabay / ID 5400082

Teksti: Mami Mixtuura

Oman lapsen kasvaminen ja ensimmäisen seurustelusuhteen aloittaminen aiheuttaa vanhemmille monenlaisia tunteita. Osa on innoissaan ja saattaa jopa kilpailla siitä, että kenen lapsi ottaa ensimmäisenä tämän merkittävän merkkipaalun elämässään. Osa taas odottaa kauhun sekaisin tuntein, että koska tyttö- tai poikakavereita alkaa kotiin ilmestymään. Moni vanhempi pohtii, että minkä ikäisenä seurustelun aloittaminen on sopivaa ja millaiset rajat nuorelle tulisi tuossa elämänvaiheessa asettaa. Onko parempi suojella lasta ehkä liiankin tiukasti vai sallia kaikki mahdolliset asiat?

Mikä on sopiva ikä aloittaa seurustelu?

Lapset ja nuoret kehittyvät eri tahtia ja seurustelun aloittamisen ajankohtaisuus on yksilöllistä. Terveyskirjastossa todetaan, että ei ole mitään virallista sääntöä siitä, että mikä on sopiva ikä aloittaa seurustelusuhde. Tekstissä todetaan: ”Seurustelusuhteen tulisi olla tasavertainen ja ilman pakkoa tai painostusta seksiin”. Rikoslain mukaan ikäraja seksuaaliselle kanssakäymiselle on 16 vuotta.

Lasta kannattaa suojella teinimeiningeiltä

Lasten kehityksen kannalta olisi ”parempi vielä juoksennella pusikoissa leikkimässä piilosta”, kuin mennä liian aikaisin mukaan teinimeininkiin, toteaa Jari Sinkkonen Kodin Kuvalehdessä. Hänen mielestään vanhempien on tärkeä laittaa lapselle ja nuorelle riittävät rajat eikä ole tarpeen hyväksyä kaikkea. Sinkkosen mielestä nuorten seurustelusuhteet alkavat liian aikaisessa vaiheessa. Hänen mielestä nykyaikana lapset ovat yllättävänkin hyvin perillä ja kiinnostuneita myös seksiin liittyvistä asioista.

Yökyläilevät yläasteikäiset hämmentävät

Kodin Kuvalehden tekstissä Jari Sinkkonen kertoo ihmettelevänsä sellaisia vanhempia, jotka antavat yläasteikäisten parien yökyläillä toistensa luona. Hän oudoksuu sitä, että osalle vanhemmista on normaalia se, että tyttö- tai poikaystävä suunnilleen asuu toisen perheen luona. Hänen mukaansa liian nopea hyppääminen aikuisuuteen ei ole hyvä juttu, koska tietyt kehitykseen kuuluvat vaiheet jää silloin väliin. Hänen mielestään seksiin liittyvät asiat olisi parempi aloittaa myöhemmin kuin liian aikaisin. Sinkkonen toteaa tekstissä olevansa näiden asioiden suhteen konservatiivi. 

Kuva: Pixabay / pixel2013

Mitä asioita on hyvä keskustella nuoren kanssa seurusteluun liittyen?

Viimeistään silloin, kun nuori aloittaa seurustelun on hyvä ottaa puheeksi tiettyjä asioita. On hyvä, jos näistä asioista on keskusteltu jo ennen tätä vaihetta. Mutta välillä vanhemmat elävät tavallaan kuplassa, eivätkä ehkä huomaa että omasta lapsesta on kasvanut iso ja seurusteleva nuori.

Nuoren kanssa kannattaa keskustella siitä, että jokaisella on itsemääräämisoikeus oman kehoon. On tärkeää kunnioittaa toisen ihmisen rajoja, eikä ketään saa painostaa tai pakottaa tekemään asioita, joita hän ei halua tai ole vielä valmis, todetaan Terveyskirjastossa. On myös tärkeää myös pohtia sitä, että millaista on sopiva käyttäytyminen eri tilanteissa ja paikoissa.

On myös tärkeää ottaa nuoren kanssa puheeksi seksi ja ehkäisy. Todennäköisesti nykyajan nuoriso on näistä asioista hyvin perillä, mutta välttämättä kaikilla ei ole riittävää tietoa. On tärkeää varmistaa, että nuori on tietoinen näistä asioista, vaikka ne eivät olisikaan hänelle ajankohtaisia. Hyviä vinkkejä siihen miten ottaa asia puheeksi, saat esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivustolta.

Kuva: Pixabay / jhenning

Tällainen on hyvä seurustelusuhde

Terveyskirjastossa kerrotaan hyvän seurustelusuhteen ominaisuuksia:

-Turvallinen

-Mahdollisuus ilmaista vapaasti ajatuksiaan ja tunteitaan

-Tasa-arvoinen ja tasapainoinen

-Molempia osapuolia kunnioittava

-Kumpikaan ei loukkaa toista

-Pyydetään tarvittaessa anteeksi

Mikä on mielestäsi sopiva ikä seurustelun aloittamiselle? Minkä ikäisenä on sopivaa yökyläillä?

1 kommentti

  1. Olen itse -90 luvulla seurustellut ja aloittanut seksielämän 14-vuotiaana, enkä koe, että olisi ollut yhtään liian aiksisin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.