Ylipaino lisääntyy lasten ja nuorten keskuudessa – Onko se vanhempien syy?

Ylipaino lisääntyy lasten ja nuorten keskuudessa – Onko se vanhempien syy?
Kuva: Pixabay / ID 5712495

Teksti: Mami Mixtuura

Lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana, kerrotaan Käypä Hoito -sivustolla. Ylipainoisia lapsia on vuosi vuodelta enemmän. Ensimmäisenä monelle saattaa tulla ajatus, että painon lisääntyminen johtuu siitä, että lapset istuvat nykyään enemmän nenä kiinni ruudussa eivätkä hyppele ja leiki pihoilla kaikkea vapaa-aikaansa kuten aiemmin ennen digilaitteiden yleistymistä. Lisäksi vanhemmat syöttävät heille liiaksi roskaruokia. Onko nämä tärkeimmät syyt vai voiko syynä olla esimerkiksi perimä tai yhteiskunta?

Monia vanhempia saattaa pelottaa ajatus siitä, jos omasta lapsesta tulee ylipainoinen tai lihava. Tähän asiaan liittyvää pelkoa voi lisätä kauhukuvat siitä, että jos lapsesta tulee sen vuoksi kiusattu ja yksinäinen. Onko jotenkin mahdollista ehkäistä sitä, että lapsi pysyy normaalipainoisena? Vanhemman oma esimerkki arjen keskellä on tärkeä juttu liittyen lapsen ruokailu- ja liikuntatottumusten kehittymiseen. Jos vanhempi syö päivästä toiseen roskaruokaa ja löhöää sohvalla -Voiko lapsesta helposti tulla aktiivista ja terveelliset elämän tavat omaavaa? Vai onko helpompi samaistua vanhemman näyttämään maliin?

Sitä ei pidä unohtaa, että jokainen lapsi ja nuori on oma yksilö. Eikä aina pelkillä hyvillä elämäntavoilla voi ylipainoa estää. Saman perheen keskuudessa osa perheenjäsenistä voi olla vartalotyypiltään erilaisia. Joku saattaa voida syödä herkkuja mielin määrin, eikä siitä lihoa. Jonkun toisen paino nousee pienestäkin herkuttelusta. Joten jokainen on omanlaisensa eikä syyt painon kertymiseen ole aina yksiselitteisiä ja helposti jäljitettäviä.

Lihavuus on lisääntynyt

Käypä Hoito -sivustolla kerrotaan, että lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt. Vuoden 2020 kesäkuussa kirjoitetun tekstin mukaan Suomessa 2-16-vuotiasta pojista yli neljäsosa (27 %) oli vähintään ylipainoisia ja 8 % lihavia. Tytöistä lähes viidesosa (18 %) oli vähintään ylipainoisia ja 4 % lihavia. Yläkouluikäisistä pojista viidesosa (20 %) ja tytöistä joka seitsemäs (14 %) oli vähintään ylipainosia, kerrotaan tekstissä. Lapsena ja nuorena lihavuudesta kärsineillä sitä esiintyy herkästi myös aikuisällä.

Mistä lasten ja nuorten ylipaino voi johtua?

Lihomisen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Useimmiten se johtuu siitä, että päivän aikana syödystä ruoasta tulee energiaa ylimäärin, eikä sitä ehditä kuluttaa. Tähän vaikuttavat muutokset elinympäristössä ja elintavoissa (fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja isompi syöty ruokamäärä esim. isommat pakkauskoot ja edulliset hinnat). Lyhyeksi jäävät yöunet voivat myös edistää painon kertymistä.

Liikunnan vähäisyys on yksi mahdollinen osasyyllinen liian painon kertymiseen. Kuva: Pixabay / ID 5712495

Muita altistavia tekijöitä ovat: “vanhempien lihavuus, äidin tupakointi ja lihavuus raskauden aikana ja syntymän jälkeen sekä vanhempien ruokailutottumukset ja liikkumistavat”, kerrotaan Käypä Hoito -sivuston tekstissä. On myös mahdollista, että jokin sairaus tai käytössä oleva lääkitys aiheuttaa lihomista.

Käypä Hoito -sivustolla todetaan, että myös perimä voi osaltaan vaikuttaa lihomiseen. Hyvä terveys -sivuston tekstissä pohditaan voiko lihavuuden taustalla olla geeniperimä. Tekstissä todetaan, että lihavuuden ilmeneminen voi olla monien perintö- ja ympäristötekijöiden yhteistulos. Useimmiten syynä on kuitenkin liiallinen energiansaanti, todetaan kirjoituksessa.

Kenen syytä lihominen on?

Ylen tekstissä kerrotaan eri alojen asiantuntijoiden mielipiteitä siitä, että kenen syytä lasten ja nuorten lihominen on. Vastauksissa oli vaihtelevuutta liittyen siihen, onko koti vai yhteiskunta pääsyyllinen. Kaikki asiantuntijat olivat sitä mieltä, että kodilla on merkittävä osuus lasten painonhallinnassa. Tekstistä nousee esiin se, että olennaista on tarkastella elintapojen kokonaiskuvaa eikä vain keskittyä johonkin yksittäiseen asiaan. THL:n erikoistutkija Heli Kuusipalo toteaa Ylen tekstissä, että vanhempien tulee tarkastella omaa osuuttaan, mutta liiallista syyllisyyttä ei pidä kokea. Aikuinen toimii joka tapauksessa lapselle mallina omalla esimerkillään, joten omat asiat kannattaa pikimmiten laittaa kuntoon, jos niissä on korjattavaa. Osa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että lihominen on pääosin yhteiskunnan aikaansaamaa.

Mikä on mielestäsi syynä lasten ja nuorten ylipainon lisääntymiseen?

Lue myös tämä: Miten puhua lapsen kanssa ylipainosta? -Älä tee näitä virheitä!

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Ylipaino lisääntyy lasten ja nuorten keskuudessa – Onko se vanhempien syy?

  1. Omat lapseni ovat toiselta vanhemmalta perittyjen hoikkuusgeenien johdosta lähes alipainoisia mutta kyllä lasten lihavuuden juurisyy on yhteiskunnassa ja kulttuurissa, kehittyneiden maiden elämäntavassa. Toki vanhemmat ovat osa yhteiskuntaa ja voivat vaikuttaa asiaan mutta koko vastuuta ei voi sysätä vanhemmille.

    Vanhemmat eivät esim. voi vaikuttaa siihen, että lasten nälkä- ja kylläisyyssignaaleja sekoitetaan mainosten toimesta. Ei vain TV- ja digimainonta vaan myös kadunvarsi ja muu printtimainonta, jota lapset jatkuvasti kohtaavat. See food -ilmiö tutkitusti sekoittaa nälänsäätelykyvyn.

    Myös lasten viikottaisesta ruokailusta n. 50% tapahtuu muualla kuin kotona, yleensä koulussa, iltapäiväkerhossa tai päiväkodissa. Samoin viikottaisesta liikunnasta. Jos vähintään puolet energiansaannista ja kulutuksesta on vanhempien kontrollin ulottumattomissa, on melko kohtuutonta laittaa vanhemmat päävastuuseen.

    Yhteiskunnallisia toimia ehdottomasti tarvitaan. Mm. kasvisten, hedelmien ja marjojen verotuksen alentaminen olisi tärkeää. Samoin maksuttomien, kaikkien saatavilla olevien liikuntamahdollisuuksien lisääminen ja ruuan mainonnan, etenkin lapsiin kohdistuvan, rajottaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *