Parisuhde toimivaksi pienillä teoilla: helppoja tapoja huomioida kumppania arjessa

Parisuhde toimivaksi pienillä teoilla: helppoja tapoja huomioida kumppania arjessa
Kuva: Lea Khreiss

Teksti:Anna-Leena

Suhteen alussa keskitymme näyttämään toiselle parhaat puolemme. Pukeudumme hyvin, valmistamme puolison lempiruokia, käytämme aikaa ja rahaa toisen yllättämiseen. Esitämme mielipiteemme mahdollisimman pehmeästi, otamme toisen huomioon, joustamme. Moni on valmis hakemaan vaikka kuun taivaalta vain osoittaakseen kiintymystä ja rakkautta.

Suhteen edetessä kumpikin väsyy. Kun molemmille on selvää, että yhdessä on hyvä ja turvallista olla, ei tarvitse enää yrittää hurmata toista. Huolella valitut treffivaatteet vaihtuvat verkkareihin ja kiihkeät aamusuudelmat pikaisiin ulko-ovella vaihdettuihin pusuihin. Vaikka parisuhteessa täytyy saada olla täysin oma itsensä, on virhe kuvitella, että suhde toimisi hyvin täysin itsestään.

Parisuhde vaatii aikaa, toisen huomioon ottamista, joustamista, mutta myös pieniä yksityiskohtia, jotka saavat meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi, rakastetuiksi ja halutuiksi. Kuinka voimme ottaa kumppanin helposti huomioon keskellä kiireistä arkea? Tässä artikkelissa kerromme muutaman helpon tavan muistaa puolisoa.

man and woman sitting on floor and about to kiss with lighted candles inside room
Kuva: Jonathan Borba. On virhe kuvitella, että suhde toimisi hyvin täysin itsestään.

Aamut

Anna väsyneen puolisosi nukkua aamulla pitkään. Valmista aamupalaa, keitä kahvit ja vie lapset ulkoilemaan. Jos heräät arkena aiemmin kuin puolisosi, pelkkä kahvinkeittimen valmiiksi lataaminen lämmittää mieltä. 

Kehu 

Pitkässä parisuhteessa spontaanien kehujen määrä saattaa laskea. Jos puolisosi näyttää erityisen hyvältä tänään, miksi et sanoisi sitä ääneen? Kehu puolison uutta kampausta, onnistunutta makaronilaatikkoa tai sitä, kuinka ihana vanhempi hän mielestäsi on. Kerro kuinka turvallinen olo sinulla on hänen seurassaan, kuinka hyvälle hän tuoksuu tai kuinka mielettömän onnellinen olet, kun saat herätä hänen vierestään.

Mieti, kuinka voit helpottaa toisen elämää

Silitätkö oman paitasi ennen töihin lähtöä? Silitä myös kumppanisi vaatteet. Teetkö itsellesi välipalaa? Kysy haluaisiko puolisosi jotain! Valmista puolisollesi eväät töihin ja sujauta eväslaatikkoon viesti, jossa toivotat hänelle hyvää päivää. Toisen huomioiminen arjessa on tärkeää ja auttaa pitämään yllä hyvää ilmapiiriä. Sen sijaan, että miettisit mitä kaikkea joudut tekemään, keskity miettimään, kuinka voisit helpottaa toisen arkea ja kuinka hyvälle mielelle hän varmasti tulee.

Kiinnostu puolisosi kiinnostuksen kohteista

Rakastaako puolisosi urheilua? Onko puolisosi koukussa tv-sarjaan, joka vaikuttaa sinusta maailman tylsimmältä? Sen sijaan, että valittaisit siitä, kuinka paljon hän viettää aikaa harrastuksensa parissa, yritä ymmärtää puolisosi kiinnostuksen kohteita. Näytä, että olet kiinnostunut hänestä ja hänelle tärkeistä asioista. Kysele ja kuuntele, kun puolisosi kertoo sinulle silmät loistaen edellisen päivän tuloksista tai sarjan mutkikkaista juonikäänteistä. Tärkeintä ei ole se, mistä keskustelette, vaan se, että kumpikin saa tuntea olevansa kiinnostavaa seuraa.

Yllätä

Yllätyksen ei välttämättä tarvitse olla aina hotelliloma tai kynttiläillallinen. Valmista puolisosi lempiruokaa, vaihda sänkyyn puhtaat lakanat, lämmitä sauna ja laita saunajuoma kylmään, järjestä lastenvahti ja vie puolisosi elokuviin tai kysy tarvitsisiko hän hartiahierontaa. Tärkeintä ei ole se, kuinka yllätät, vaan se, että kumppanisi tuntee olonsa tärkeäksi, koska olet ajatellut häntä.

Kuuntele puolisoasi

Monesti vanhempien on vaikea sanoa suoraan, jos arki tuntuu kuormittavalta. Kun huomaat, että puolisosi on väsynyt, sen sijaan, että alkaisit kilpailemaan siitä kumpi tekee enemmän ja kumpi on väsyneempi, järjestä hänelle omaa aikaa. Puolikin tuntia hiljaisuutta keskellä hektistä arkea antaa voimia ja auttaa lataamaan akkuja. 

Kuinka sinä huomioit puolisoasi arjessa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.