Aloittelijaltakin onnistuu pintaremontti näillä vinkeillä

Aloittelijaltakin onnistuu pintaremontti näillä vinkeillä

Teksti ja kuvat: Nanna

En ole mikään remontoija. Remonttikokemusta minulla on tasan kahdesta projektista: tapetoinnista ja laminaatin laitosta yli kymmenen vuotta sitten. Tapetoinnissa toimin sivustakatsojana ja laminaatin laitossa lankkujen pitelijänä. Kaikesta huolimatta päätin kuitenkin tarttua tuumasta toimeen ja näyttää, että aloittelijaltakin onnistuu pieni pintaremontti.

Teini-ikäisen tyttäreni huonetta koristi prinsessaboordi. Muutama vuosi sitten peitin kyseisen boordin dc-fix -kalvolla, johon leikkelin kaupunkisilhuettia. Huone kaipasi kuitenkin kipeästi päivitystä ja uutta ilmettä.

Aloitin remontin mittailemalla seinien pinta-alat ja valitsemalla sopivan tapetin tyttäreni kanssa. Ajatuksena oli, että tapetoin yhden seinän ja maalaan muut seinät. Tytär halusi vaalean, harmaasävyisen huoneen. Värejä haettaisiin sitten tekstiilien avulla. Aikanaan huone tulee jäämään meille muuhun käyttöön, kun tytär lentää pesästä pois. Sen vuoksi tuleva tapetti ja maalisävy hyväksytettiin myös meillä vanhemmilla.

Tilasimme tapetin verkkokaupasta. Kyseinen tapetti sattui olemaan tarjouksessa, mutta se ei toki ollut ainoa peruste valintaan. Halusin tapetin, jonka asentaminen on helppoa ja onnistuu ilman apukäsiä. Ennen pintoihin koskemista piti huone kuitenkin ensin raivata.

Remontointi vaatii monenlaisia tarvikkeita. Rautakaupoista saa asiantuntevia vinkkejä.
Esivalmistelut

1. Tavaroiden siirto muihin huoneisiin

2. Lattia- ja kattolistojen irrotus

3. Pistorasioiden ja valokatkaisimien irrotus

4. Verhotangon irrotus

5. Katon, lattian, oven ja ikkunoiden karmien suojaus maalarinteipillä

6. Pistorasioiden ja valokatkaisimen suojaus maalarinteipillä

Tapetin poisto

Raivauksen jälkeen hain paikallisesta rautakaupasta tarvikkeet tapetin irrottamista varten.

Tarvikkeet: tapetinpoistoaine, erikokoisia pensseleitä, tela, telavarsi, teräslasta, suojakäsineitä, tikkaat

Tapetin irrotus sujui kohtuullisen mukavasti. Huomasin, että tapetinpoistoainetta kannattaa käyttää riittävästi ja antaa vaikuttaa riittävän kauan aikaa, mutta ei kuitenkaan liian kauaa. Joissakin kohtaa tapetti oli hyvin tiukasti seinässä kiinni ja vaatii enemmän voimaa. Alla oleva gyproc-seinä oli osittain jätetty pohjamaalaamatta, mikä hankaloitti tapetin irrottamista.

Tapetin poiston jälkeen paikkoja piti siivoilla ja välillä imuroidakin. En raaskinut käyttää imurointiin keskuspölynimuriamme vaan hain autotallista vanhan imurin, jonka rikkoutumista ei tarvinnut pelätä.

Pohjatyöt

Pohjatyöt olivat remonttiprojektissa ehdottomasti työläin, mutta tärkein vaihe. Aloitin projektin hiomalla seinät kertaalleen hiekkapaperilla. Homma oli todella pölyävää, joten hengityssuojain oli ihan ehdoton. Hionnan jälkeen aloin tasoitella hienotasoitteella koloja, saumakohtia, epätasaisuuksia, ruuvin paikkoja ja vanhoista hyllyistä jääneitä reikiä. Seinä oli varsin epätasainen ja tein tasoitusta moneen otteeseen. Hienotasoitteen levittämisen jälkeen aineen annettiin kovettua valmistajan ohjeiden mukainen aika, minkä jälkeen piti taas hioa. Tein tasoitusta useana eri päivänä.

Tarvikkeet: hiomapaperia (120), hiontalasta, telavarsi, hengityssuojain, hienotasoite, lastoja tasoitteen levittämiseen

Pohjamaalaus

Kun seinä vaikutti tasaiselta, aloin pohjamaalata. Pohjamaalin valintaan sain hyviä vinkkejä rautakaupasta. Valitsin tapettimaalin, jonka päälle tapetin voi levittää ja jonka päälle voi myös maalata.

Pohjamaalauksen yhteydessä huomasin seinissä vielä lisää epätasaisuuksia. Onneksi pohjamaalin päälle voi laittaa tasoitetta. Lisäsin vielä tasoitetta useaan kertaan, hioin ja pohjamaalasin uudelleen. Taisin pohjamaalata seinät ainakin kolmeen kertaan.

Tarvikkeet: pohjamaali, pensseleitä, tela, telavarsi, maalikaukalo

Maalaus

Kun pohjamaali oli kuivunut, pääsin maalaamaan. Maalaamisessa olin amatööri, kuten kaikessa muussakin. Näin jälkikäteen ajateltuna kannattaa oikeakätisenä aloittaa maalaaminen oikealta vasemmalla ja edetä järjestelmällisesti. Telan ulkoneva osa on hyvää pitää poissa maalatulta pinnalta. Valitsimme maaliksi himmeän maalin, joka antaa jonkin verran anteeksi epätasaisuuksia. Maalasin seinät kahteen kertaan.

Tarvikkeet: maali, erikokoisia pensseleitä, rajaaja, tela, telavarsi, maalikaukalo

Tapetointi

Tarvikkeet: tapetti, tapettiliima, vatupassi / luotisuora, mattopuukko, vettä ja siivousliina / sieni, tapetointilasta (tai harja, jos kohokuvioinen tapetti)

Kun maali oli kunnolla kuivunut, pääsin tapetoimaan. Olin levittänyt maalia muutaman sentin myös tapetoitavan seinän reunaan. Tapetointi jännitti minua etukäteen, mutta se oli lopulta varsin helppoa. Olimme valinneet kuitutapetin, jota ei tarvinnut kuviokohdistaa. Kyseessä oli ns. easy up / non-woven -tapetti. Tapetointi kannattaa tehdä yleensä poispäin ikkunasta tai valon suunnasta.

1. Tapetointi aloitetaan mittaamalla luotisuora vatupassin avulla. Luotisuoraksi valitaan se kohta, johon ensimmäisen vuodan uloin reuna tulee. Minulla oli käytössä 53 cm leveä tapetti. Mittasin nurkasta 54 cm. Tässä kohtaa kannattaa olla huolellinen, jotta tapetin saa laitettua suoraan. Meilläkin nurkka oli vino, mutta sitä ei valmiissa lopputuloksessa huomaa, kun tapetti kuitenkin on suorassa.

2. Seuraavaksi levitetään seinäliimaa seinälle hieman vuotaa leveämmälle alueella pensselin ja telan avulla. Etenkin reunakohdissa kannattaa olla tarkkana. Jouduin jälkikäteen lisäämään liimaa vuotien sauma-alueelle pienen siveltimen ja injektioneulan avulla.

3. Tapetti nostetaan seinälle ja asetellaaan niin, että tapetin reuna tulee luotisuoran kohdalle. Kun seinä on pohjamaalattu ja liimaa riittävästi, vuotaa pystyy liikuttamaan seinällä. Sitten tapetti painellaan lastan avulla seinään kiinni. Tapettirullaa pidin lattialla pahvilaatikossa. Kun pääsin lattiaan asti, leikkasin mattopuukolla tapetin siististi katki. Ylimääräiset liimat pyyhin kostealla liinalla ja sienellä pois.

4. Tapetointia jatketaan samalla tavalla, kunnes päästään nurkkaan asti. Nurkassa meillä oli vaatekaappi. Kavensin tapettia jo valmiiksi etukäteen ja viimeistelyn tein mattopuukolla, kun olin saanut vuodan seinään kiinni.

Easy up -tapetti on helppo kiinnittää seinään.
Viimeistelyt

Kun seinät olivat saaneet uuden maalin ja tapetin, alkoi huoneen siivous. Hionnasta irronnutta pölyä oli kaikkialla, joten siivousta riitti lattiasta kattoon asti. Siivouksen lisäksi piti kiinnittää verhotanko, pistorasiat ja valokatkaisimet sekä katto- ja lattialistat.

Remontti kesti useamman viikon, sillä olin työssäni hidas, enkä ehtinyt joka päivä remonttia tehdä. Opin paljon uutta remontoinnista ja rahaakin säästyi, kun ei tarvinnut palkata remonttimiestä. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja niin on tytärkin. Pinnat kestävät lähemmänkin tarkastelun.

Netistä löytyy hyviä remonttiohjeita, Youtubesta käteviä remonttivideoita ja rautakaupoista asiantuntevia myyjiä. Näiden apua kannattaa hyödyntää etenkin, jos on aloittelija.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Remonttipainajainen ruuhkavuosien aikana

Kylppäriremontti lapsiperheessä – miten siitä selviää?

Remonttiunelmia keskellä kauneinta Suomea


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.