Lapsen itsetyydytys saattaa hämmentää vanhempia! – Miten asiaan tulisi suhtautua?

Kuva: Pixabay / RachelBostwick

Teksti: Mami Mixtuura

Pienet lapset ovat kiinnostuneita vartalostaan ja tutkivat sitä mielellään. Heille jokainen kehon osa on saman arvoinen eivätkä he luontaisesti tunne häpeää itsensä koskettelusta. Vanhempi saattaa kokea hämmennystä ja ehkä ahdistustakin, kun huomaa lapsen itsetyydyttävän eli unnuttavan. Miten asiaan tulisi suhtautua ja onko siihen tarpeen puuttua? Onko se hyväksyttävää ja normaalia käytöstä – Vai voiko se olla merkki jostain ongelmasta?

Lapsen kasvaessa lapsi alkaa tarkkailemaan ihmisten kehoja. Tämä kuuluu normaaliin kehitykseen. Etenkin alastomat vartalot kiinnostavat ja perheen yhteisissä suihkuhetkissä lapsella voi olla mielessä paljon kysymyksiä. Myös tutustuminen omaan kehoon alkaa. Joillakin lapsilla vartaloon tutustumiseen voi liittyä itsetyydytystä eli unnutusta. Aikuinen saattaa hämmentyä asiasta ja miettiä, että onko se sopivaa vai pitääkö lapsen kehoon tutustumisleikki keskeyttää.

Omaan kehoon tutustuminen on tärkeää

Väestöliiton tekstissä todetaan, että seksuaalisuus on läsnä ihmisessä koko elämän ajan ikätason mukaisesti. Tähän kuuluu, että lapsi ihmettelee muiden ja itsensä vartaloa sekä tutustuu oman kehon toimintaan. Tekstin mukaan lapsuudessa on tärkeää tutkia ja tutustua millainen oma vartalo on ja kuinka se toimii.

Lapset ovat ylpeitä kehostaan

Lapset tutkivat mielellään itseään ja omaa kehoaan sekä siihen liittyviä tuntemuksia. Lapsen kehityksen ja kasvamisen kannalta turvallinen kosketus on tärkeää, todetaan Väestöliiton sivustolla. Pienelle lapselle kaikki oman kehon osat ovat samanarvoisia ja kaikkiin paikkoihin on yhtä luonnollista koskea eikä hän osaa kokea häpeää asiasta. Kun lapsi oppii, että sukupuolielinten koskettaminen tuntuu hyvältä, voi hän haluta tehdä sitä uudelleen. Lapsi on ylpeä omasta kehostaan ja se ajatus olisi tärkeää saada säilymään, todetaan Väestöliiton tekstissä.

Lapset ovat ylpeitä vartalostaan ja tutkivat sitä mielellään. Kuva: Pixabay / gabeflorencio

Lapsen itsetyydytys eli unnutus

Väestöliiton sivustolla on kerrottu lapsen itsetyydytykseen liittyvistä asioista. Tekstissä todetaan, että omaan kehoon tutustuminen ja kaikkiin vartalon paikkoihin koskeminen on normaalia käytöstä. Unnutus ei ole verrattavissa aikuisten itsetyydytykseen, koska sillä tavoitellaan erilaisia asioita, käy ilmi Väestöliiton tekstistä.

Mitä unnutuksella tarkoitetaan?

Väestöliiton sivustolla kerrotaan, että unnutus tarkoittaa pienillä lapsilla hyvän olon tunteen, mielihyvän tai lohdun hakemista esimerkiksi painelemalla tai koskettelemalla omia sukupuolielimiä. Se voi olla myös keino rauhoittua, saada turvaa tai lohtua. Väestöliiton mukaan jo yksivuotiaat lapset voivat tietoisesti tuoda vaippaan painetta lelujen ja käsien avulla. Omien jalkojen yhteen puristelu on myös yleinen tapa saada aikaan mielihyvää. Apuna voi olla jokin lelu tai koskettelu voi tapahtua omin käsin.

Lapsen itsetyydytyksen tavoitteet

Lapsen itsetyydytykseen ei liity samanlaisia ajatuksia, kuin aikuisten ja nuorison vastaavaan toimintaan. ”Lapsen kokema seksuaalisuus ja mielihyvä on kehollista, omatahtista tutkiskelua ja hyvän olon hakemista”, todetaan Väestöliiton tekstissä. Pippelin venyttely ja kovaksi meneminen ovat normaaleja asioita. Lapset saattavat hangata kehoansa unipehmoaan vasten. Vanhemman ei tarvitse asiaan puuttua ellei siihen liity jäljempänä kerrottavia asioita.

Lapsen itsetyydytys voi hämmentää aikuisia

Aikuinen voi hämmentyä lapsen käytöksestä, jos hänellä ei ole asiasta riittävästi tietoa. Väestöliiton sivustolla kerrotaan, että pienet lapset (alle 3 v.) reagoivat herkästi sanattomaan viestintään, joten aikuisen kannattaa miettiä ilmeensä ja eleensä tarkkaan. Aikuisen ei pidä osoittaa asian suhteen häpeää vaan olla lasta kohtaan hyväksyvä ja salliva. Negatiivisella suhtautumisella voi olla huonot seuraukset ja lapsi saattaa alkaa ajattelemaan kielteisesti kyseisestä kehon osasta.

On tärkeää antaa lapselle mahdollisuus tutustua omaan kehoon omassa rauhassa. Aikuisen tehtävänä on kertoa lapselle milloin ja missä eri asioita voi tehdä. On tärkeää opettaa, että sukuelimiä koskiessa on puhtaat kädet. Unnuttamista voi tehdä omassa rauhassa esimerkiksi peiton alla, todetaan Väestöliiton kirjoituksessa.

Aikuisen tehtävänä on kertoa lapselle milloin ja missä unnuttamista voi tehdä. Kuva: Pixabay / GM-VA

Milloin on syytä huolestua?

Aina lapsen unnutus ei ole normaalia ja aikuisen on tärkeä tiedostaa milloin siihen liittyy huolestuttavia piirteitä, todetaan Väestöliiton tekstissä. Vanhempien voi olla välillä vaikea erottaa, milloin asian suhteen voidaan tarvita ulkopuolista apua. Joskus unnutuksen taustalla voi olla esimerkiksi lapsen kokema stressi. Jos asia huolestuttaa vanhempaa tai havaitsee siihen liittyviä epänormaaleja merkkejä, on asiaan tarpeen puuttua ja hakea ulkopuolista apua.

Esimerkiksi tällaiset merkit voivat viitata siihen, että asian taustalla voi olla joki huoli tai ongelma, joka voi vaatia selvittelyä ammattilaisen kanssa.

  • Itsetyydytys on pakonomaista, estää normaalin arjen tai häiritsee muita lapsia
  • Lapsi satuttaa itseään omilla toimillaan tai asia vaikuttaa ahdistavan lasta

Onko lapsen itsetyydytys hämmentänyt sinua? Miten asiasta on hyvä puhua lapsen kanssa?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)