Sanonut sanat voivat loukata huomaamattakin – Älä sano näitä asioita lapselle!

Sanonut sanat voivat loukata huomaamattakin – Älä sano näitä asioita lapselle!
Kuva: Pixabay / White77

Teksti: Mami Mixtuura

Suusta pääsee monenlaisia sanoja – hyviä ja pahoja, rakentavia ja rikkovia. Iltalehden tekstissä kerrotaan asioita, joita vanhempien ei kannattaisi sanoa lapselleen. Nämä kommentit tulevat helposti aikuisen suusta huomaamatta ja sen enempää ajattelematta. Sanonut asiat voivat vaikuttaa monella tavalla haitallisesti lapseen. Vanhempien sanoilla on lapselle iso merkitys – joten harkitse suusta tulevat lauseet tarkkaan!

Sanoilla voi saada aikaan monenlaista ja huomaamattakin voi aiheuttaa mielipahaa ja loukata. Varsinkaan lapset eivät välttämättä ymmärrä kaikkea heille sanottua samalla tavalla kuin sanojalla on ollut tarkoituksena. Osa kuulluista lauseista voi jäädä heidän mieleensä pitkäksi aikaa ja he saattavat itsekseen miettiä, että miksi äiti tai isä sanoi niin. Sanotut sanat voivat vaikuttaa esimerkiksi lapsen itsetuntoon. “Pienet lauseet voivat satuttaa lasta, jos aikuinen ei ymmärrä, millaisen viestin sanat lapselle välittävät”, todetaan Iltalehden kirjoituksessa

MTV uutisten tekstissä psykologi Hanna Markuksela toteaa, että vanhempi on lapselle esikuva, jonka sanoilla on todella iso merkitys. Aikuisen ei pitäisi milloinkaan sanoa lapselle asioita, “jotka vievät häneltä omanarvontunteen tai uskon tulevaisuuteensa”, toteaa Markuksela. Pienillä sanoilla voi olla kauaskantoiset ja tuhoisat vaikutukset lapsen elämässä. Markuksela vertaa sopimattomia sanoja tietokonevirukseen, joka tekee hallaa normaalille toiminnalle.

Pyydä anteeksi haitallisia sanoja

Hanna Markuksela toteaa, että jokainen vanhempi sanoo jossain vaiheessa asioita, jotka kaduttavat myöhemmin. Vanhemmilla voi olla monenlaista kuormitusta ja väsymystä, jolloin helpommin suusta pääsee sammakoita. Tärkeää on ottaa lapsen kanssa puheeksi sanonut vääränlaiset sanat ja pyytää anteeksi. Vanhempi voi kertoa lapselle, että ei tarkoittanut sitä mitä tuli sanoneeksi, toteaa Markuksela.

Kannattaa harkita mitä suullaan sanoo, koska sanotut lauseet voivat saada paljon huonoa aikaan. Pixabay / oTschOo

Älä sano näitä asioita lapselle: (Lähde: Iltalehti)

1. Jokin asia on vain pikkujuttu

Nämä sanat tulevat monesti huomaamatta suusta, mutta vanhemman olisi hyvä ymmärtää, että lapselle jotkut asiat ovat todella isoja, vaikka ne ovat aikuisen näkökulmasta mitättömän pieniä. Sanomalla lapselle, että jokin asia on vain pikkujuttu, vähättelee vanhempi lapsen kokemaa asiaa. Seurauksena voi olla lapsen kokema nolous ja häpeä omia tunteitaan kohtaan.

2. Lopeta itkeminen

On tärkeää, että lapsi saa näyttää vanhemmalle kaikenlaiset tunteensa. Tätä kautta he oppivat, että kaikki tunteet ovat yhtä lailla sallittuja. Joten vanhemman ei pidä kehottaa lasta lopettamaan itkemistä.

3. Jätän sinut tänne

Vanhemman ei pidä missään tilanteessa uhkailla lasta sanomalla, että jättää lapsen sinne missä hän on. Tällaisia tilanteita voi tulla vastaan esimerkiksi uhmaikäisen kanssa ulkona liikkuessa tai silloin, kun on aika lähteä puistosta kotiin. Nämä sanat saavat lapsen kokemaan, että vanhempi ei halua olla hänen suojana joka hetki ja voi heikentää lapsen kokemaa turvallisuuden tunnetta.

4. Teet minut surulliseksi

Lapselle ei pidä sanoa, että hän tekee vanhemman surulliseksi, koska lapsen ei kuulu olla vastuussa vanhempiensa kokemista tunteista. Lasta ei voi määrätä toimimaan eri tavalla, siksi että se aiheuttaa aikuiselle tiettyjä tunteita. Tärkeää kuitenkin on, että lapselle opetetaan miten hänen tekemänsä teot vaikuttavat muihin ihmisiin.  

5. Olen pettynyt sinuun

Vanhemman ei pitäisi milloinkaan sanoa olevansa pettynyt lapseen. Tällä tavalla tulee helposti sanottua silloin, kun jokin asia ei mennyt suunnitelmien mukaan. Usein näissä tilanteissa lapsi kokee itse suurta surua ja pahaa mieltä, eikä aikuisen pettymysten tunteiden kertominen lapselle ainakaan helpota lapsen kokemusta.

6. Olet lihava

Jos vanhempi nimittää ylipainosta kärsivää lasta lihavaksi, se ei tue lapsen normaalipainoon pääsemistä. Lapsi hyötyy ruokavalion tarkastelusta ja siihen tehdyistä muutoksista, mutta vanhemman nimittely voi aiheuttaa lapselle isoa vahinkoa esimerkiksi lapsen ajattelutapaan omaa kehoa kohtaan. Täältä voit lukea vinkkejä, miten lapselle kannattaa puhua ylipainosta.

Mitä sinun mielestä lapselle ei pitäisi milloinkaan sanoa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.