TOP 10 lasten keräilykohteet – Arvaatko mikä on kaikista suosituin?

TOP 10 lasten keräilykohteet – Arvaatko mikä on kaikista suosituin?
Kuva: Unsplash / Jeremy Bezanger

Teksti: Mami Mixtuura

Tiesitkö, että lapsen keräilyharrastus ei välttämättä vaadi isoja sijoituksia? Tämä harrastus on mahdollista ottaa haltuun pienelläkin rahalla tai jopa kokonaan ilman! Ruuhkavuosien Facebook-sivustolla tiedusteltiin vanhemmilta, mitä heidän lapsensa keräilevät. Kysymykseen tuli 167 kommenttia. Osassa vastauksista oli lueteltu useampia kiinnostuksen kohteita. Tästä tekstistä saat kokonaiskuvan mitä kaikkea nykyajan lapset ja nuoret keräilevät! Jos lapsellasi ei ole vielä ideaa omasta keräilykohteestaan, lue tämä teksti ja sen jälkeen on monta uutta ideaa! 😊

1. Kivet

Kivet ovat ylivoimaisesti suosituin keräilykohde lapsilla. Noin 20 prosenttia kysymykseen vastanneista ilmoitti lapsensa keräävän näitä luonnon aarteita. Vastauksista kävi ilmi, että monien lasten taskut täyttyvät näistä toistaan upeammista möhkäleistä. Osa keräsi vain isoja kiviä. ”Ne on aarteita” -kävi ilmi vastauksista!

Kuva: Unsplash / Oliver Paaske
2. Pokémon-kortit

Lähes 15 prosenttia vastaajista kertoi lapsensa keräävän Pokémon-kortteja. Ilta-Sanomien uutisessa kerrotaan, että etenkin Korona-aika on nostanut näiden keräilykorttien suosiota. Nämä eivät ole suosittuja pelkästään Suomessa vaan ympäri maailmaa. Välitunnit kuluvat monessa koulussa kortteja vertaillen ja vaihdellen.

Kuva: Unsplash / Jeremy Bezanger
3. Pikkuautot

Lasten kolmanneksi suosituimmaksi keräilykohteeksi nousi erilaiset ajoneuvot mukaan lukien Hot Wheelssit ja rekat. Mikä olisikaan sen mielekkäämpää puuhaa, kuin rakentaa läpi asunnon kulkeva hitaasti liikkuva autojono? Siihen tarvitaan mahdollisimman paljon pikkuautoja. “Pikkuautoja ei voi olla koskaan liikaa” -sanoi ystäväni minulle joskus. Silloin en tuota vielä ymmärtänyt, mutta myöhemmin olen valaistunut asian suhteen. Kyllä se on juurikin näin!

Kuva: Unsplash / Karson Chan
4. Legot

Neljännelle sijalle pääsi legot. Mainittuna oli muun muassa Super Mario-, Ninjago-, Star Wars- ja retro-legot. Legot ovat olleet kautta vuosikymmenten yksi suosituin puuha ja keräilykohde lapsilla. Monet vanhemmat säästävät lastensa legot tulevaisuutta varten, jotta mahdolliset lapsenlapset pääsevät niillä myöskin leikkimään.

Kuva: PIxabay / Viki_B
5. Pehmolelut

Pehmolelujen suosio lasten keskuudessa on taattu. Vastauksista nousi esiin etenkin sellaiset pehmolelut, jolla on isot kiiluvat silmät ovat suosittuja (TY pehmot). Näitä lapset keräävät mielellään ja monen kokoelmassa onkin näitä paljon eri malleina ja kokoina. Näiden isosilmäisten pehmojen keräämisestä tekee hauskan myös se, että pehmojen lapussa on kerrottu eläimen nimi ja syntymäpäivä.

TY pehmoja leluhyllyllä. Valitsisiko pehmon tällä kerralla värin vai nimen perusteella? Kuva: Pixabay / kalisto99
6. Littlest Pet Shop -lelut (petsit) 
Kuva: Pixabay / Andy M.

Littlest Pet Shop -lelut ovat olleet lasten suosiossa jo useamman vuoden ajan. Nämä ovat pienikokoisia eläinhahmoja ja saatavilla on petseille jos jonkinlaista tarviketta. Muun muassa lemmikille voi hankkia asunnon, kauneussalongin, vaatteita ja muita asusteita.

7. Kepit ja risut

Kivien keräämisen ohella lapset poimivat mukaansa myös kaikkea muita luonnon tuotteita. Esimerkiksi risut ja kepit ovat todella suosittuja. Mikä olisikaan lapsen mielestä hauskempi kuin kantaa mukanaan keppiä kävelyreissulla? Mitä isompi ja hankalampi kuljettaa mukana, sen parempi -Vai millaisia kokemuksia teillä on? Myös kävyt ja tammenterhot oli mainittu keräilykohteina. Saako lapset tuoda nämä keräilyaarteensa myös sisätiloihin vai pitääkö ne jättää kiukun ja huudon siivityksellä ulos odottamaan seuraavaa kohtaamiskertaa?

Pixabay / MabelAmber
8. Jääkiekkokortit

Jääkiekkokorttien suosio lasten keskuudessa on säilynyt kautta vuosikymmenten. Niitä on kiva vaihdella luokkakavereiden kanssa kesken koulupäivän. Osa lapsista keräilee myös jalkapalloaiheisia kortteja.

9. Schleich hevoset

Schleich hevoset tarvikkeineen ovat monen lapsen keräilykohteena. Nämä muoviset eläimet ovat taitavasti valmistettuja ja käsin maalattuja, joka tekee niistä todella aidon näköisiä. Kukapa heppafani ei voisi olla näihin ihastumatta!?

Kuva: Pixabay / Efraimstochter
10. Roskat

Yllättävän moni vanhempi vastasi lapsensa keräävän roskia. Osa kommentoi, että etenkin kun lapsen huoneeseen katsoo, niin hän keräilee sinne roskia. Muutama vastaaja kertoi lapsensa keräävän roskia suuhunsa.

”Jokainen moska on aarre… ”

”Huonetta kun katsoo, niin roskia.”

TOP 10 -keräilykohteet:

1. Kivet

2. Pokémon-kortit

3. Pikkuautot

4. Legot

5. Pehmolelut

6. Petsit

7. Kepit ja risut

8. Jääkiekkokortit

9. Schleich hevoset

10. Roskat

Muita keräilykohteita

Vastauksissa oli paljon vaihtelua ja moni vanhempi kertoi lapsensa keräävän “kaikkea maan ja taivaan väliltä”. Saadut ideat tuntuivat myös osalla lapsista vaihtuvan jatkuvasti. Monia pikkuisia kiinnostaa hamstrata kaikki pienet tarvikkeet kuten napit, kristallit, helmet, pinnit ja kimaltavat pikkusälät. Myös näitä lapset keräävät: rahaa, Rubikin kuutioita, pop it-leluja, karkkipapereita, Pez-karkkikoneita ja jopa tuntimerkintöjä.

Se mikä yllätti oli, että vain yhdessä vastauksessa oli mainittu Aku Ankan -taskukirjat! Eikö niitä nykyajan lapset enää keräile? Myöskin Kinder-suklaamunien hahmot oli mainittu vain yhdessä kommentissa. Ennen vanhaanhan niitä keräsi kaikki lapset!

Tässä muutama lasten keräilykohde:

“Lääkärin “makutikkuja” (eli siis niitä mitkä laitetaan kielen päälle kun vilkaistaan suuhun)”

“Myös autoon tarkoitetut hajukuuset on jostain ihmeellisesti kiinnostaneet. Joka kauppareissulla pitää käydä kattoo, onko tullut uusia hajustimia. Pakko rajoittaa ostoa, sillä ovat niin ärtsyn hajuisia”

”Sotkan kuvia leikkaa mainoslehdistä, ja niitä on j-o-k-a paikassa. Hänen aarteet. Ja varmasti omalaatuinen keräilyharrastus.”

Viimeksi kun sänkyä siirsi ni löytyi aika hieno kokoelma räkää seinästä. Ni ehkä sitä sitte.

“Äidin hermojen rippeitä

”Vanhoja tarve-esineitä, lasipulloja ja keittiötölkkejä. Poika 10v. Omilla rahoilla ostaa kirpputoreilta ja rompetoreilta.”

KUva: Unsplash / Sharon Mccutcheon

Mitä lapsesi keräilee? Jotain ylläolevista vai jotain ihan muuta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.