Inspiraatio vauvan nimeen voi löytyä yllättävästäkin paikasta: Lukijat paljastivat hauskat ja koskettavat tarinat lasten nimien takana

Inspiraatio vauvan nimeen voi löytyä yllättävästäkin paikasta: Lukijat paljastivat hauskat ja koskettavat tarinat lasten nimien takana
Kuva: Nihal Karkala

Teksti: Anna-Leena

Nimi on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista päätöksistä, jonka vanhemmat tekevät vauvan synnyttyä. Joskus vauvalle valitaan joku tietty nimi vain siksi, että se kuulostaa vanhempien korvaan hyvältä. Toisinaan nimi kulkee suvussa ja on ollut aiemmin käytössä jollain itselleen tärkeällä henkilöllä. Joidenkin nimien taakse kätkeytyy hauska tarina, jota vanhemmat kertovat suurella rakkaudella. Ruuhkavuosien facebook-sivustolla kyseltiin tarinoita lukijoiden lasten nimien takana. Näin lukijat vastasivat.

Kun kuulemme nimen, yhdistämme sen automaattisesti samaa nimeä kantavaan henkilöön, jonka olemme tavanneet joskus aiemmin. Tästä syystä jokaisella on varmasti liuta nimiä, joita ei takuu varmasti halua antaa omalle lapselleen. Joskus taas elämäämme astelee sattumalta ihminen, joka jostain syystä viehättää meitä suuresti. Tällä henkilöllä voi olla luonteenpiirteitä, joita arvostamme, tai hän voi jostain muusta syystä ansaita ihailumme. Jos tällaisella henkilöllä on vielä nimi, josta pidämme, saattaa se valikoitua nimeksi myös omalle lapselle: aivan kuin nimeämällä lapsemme kyseisen henkilön mukaan, voisimme antaa hänelle palan tämän erityisen ihmisen taikaa:

“Tapasin vuosia sitten kauniin, eloisan luonnonlapsen. Hän oli nuori aikuinen ja hänellä oli mielestäni maailman kaunein nimi. Aiemmin ei ollut toista saman nimistä tullut vastaan ja silloin heräsi ajatus, että jos joskus lapsen saisin ja sattuisi tyttö olemaan, niin haluaisin antaa hänelle nimeksi Luna 🧡 Sittemmin vastaan on tullut jokunen, ei montaa. Vuosia myöhemmin tyttären sain eikä tarvinnut pohtia nimeä sen enempää.” 

woman in white top taking a photo
Kuva: Johnny McClung. “Tapasin vuosia sitten kauniin, eloisan luonnonlapsen. Hän oli nuori aikuinen ja hänellä oli mielestäni maailman kaunein nimi.”

“Etunimi juontaa juuret lapsuuden naapuriin, hällä oli ihana nimi ja päätin että jos tytön saan ni nimeän hänet sillä nimellä.”

Joskus kohtalo puuttuu peliin, eikä muita vaihtoehtoja tarvitse edes miettiä:

“Odotin neljättä lasta seitsemän vuoden jälkeen ja olen aina sanonut että tyttö jos tulee niin se on Venla, niin meille syntyi Venla Venlan päivänä.”

“Nuorin poikani sai toisen nimensä synnytyksessä auttaneen lääkärin mukaan. Hän on Onni. Olin niin helpottunut että kaksossynnytys meni hyvin että annoin lapselle lääkärin nimen.”

“Olin itse jo pienenä tyttönä leikkinyt nukella jonka olin nimennyt Leeviksi. Olin myös sanonut lapsena, että minun pojan nimi on sitten Leevi. Myös mieheni oli teini-iässä päättänyt mahdollisen tulevan poikansa nimen. Kun saimme tietää odottavamme poikaa, kumpikin pidimme ensin päämme, että nimi on päätetty tahoillaan. Kunnes älysimme kysyä mikä nimi oli toisella mielessä ja liekö jotakin kohtalon oikkuilua kun olimme tinganneet samasta nimestä”

“Nimensä sai päivän sään mukaan, neiti syntyi aurinkoisena aamupäivänä jonka vuoksi nimeksi valikoitui Hinata kirjotusasulla ”日向” joka tarkoittaa Japaniksi ”Aurinkoinen paikka, Auringossa”

Moni lukija kertoi antaneensa lapselleen toiseksi tai kolmanneksi nimeksi jonkun suvussa kulkevan nimen. Joskus jopa etunimi valikoituu itselle tärkeän henkilön mukaan:

“Miehelleni hyvin tärkeä edesmennyt isoisä oli Leo ja tyttäremme sai hänen nimeään mukaillen Leona-nimen”

man in white crew neck t-shirt kissing woman in white dress
Kuva: Jonathan Borba. Moni kertoi antaneensa lapselleen toiseksi tai kolmanneksi nimeksi jonkun suvussa kulkevan nimen

“Meidän poju on nimetty meidän rakkaiden mukaan, jotka ei valitettavasti enää ole täällä. Etunimi on puolison isän lempinimi Jami, toinen nimi Ilpo on mun isän etunimi ja kolmas nimi Ilmari tulee puolison vaarilta.”

Nimen keksiminen voi joskus olla haastavaa. Silloin kannattaa pyytää sisarukset apuun:

“Toinen tytär kun syntyi, oli nimen keksiminen todella vaikeaa, makusteltiin monia nimiä, mutta mikään ei oikein tuntunut sopivalta. Sitten yhden kerran isosisko alkoi luettelemaan meidän nimiä, isi on xxxx, äiti on Kirsi, minä olen Emma ja vauva on Netta. Kun neiti vielä toisti saman litanian illallakin isällensä, totesimme, että vauva on siis Netta. Ja näin myös tapahtui.”

Joskus myös unet puuttuvat peliin:

“Mä sain valita nimen yksinäni. Hänestä piti tulla Laura Matilda,mutta näin unta ja hänestä tuli Jenna Elina❤

“Ennen kuin tiesin olevani raskaana, näin unta, että odotin tyttövauvaa. Unessa pidin häntä sylissä ja kutsuin häntä nimellä, jota en ollut koskaan ajatellut antavani lapselleni. Pari viikkoa unen jälkeen tein suureksi yllätyksekseni positiivisen raskaustestin. Kun rakenneultrassa selvisi, että odotin tyttövauvaa, ei lapsen nimeä tarvinnut miettiä sen enempää.”

Nimiin voi löytää inspiraatiota oikeastaan mistä vain itselle tärkeästä asiasta:

“Tytär on Jade Bea Aurora. Jade tulee kivestä. Kiven sanotaan vähentävän pahaa oloa ja negatiivisuutta.”

“Saaga Maria. Saagan päätin teininä jo kun luin viikinkitarinoita ja siellä saaga tuli usein esiin.”

“Toisen lapseni toinen nimi on Roosa, joka tulee mun maailman rakkaimmasta Roosa-nukesta. Roosa oli mulle kuin oma lapsi.”

child plating on carpet
Kuva: Jelleke Vanooteghem. Joskus nimen takaa löytyy joku vanhemmille rakas ja tärkeä asia.

“Pojan harvinainen nimi tulee musiikkisanastosta, on eräs intervalli. Isänsä muusikko, mulle kans musiikki aina elämää suurempi asia. Pojasta tulee myös hyvää vauhtia muusikko 😅 joten nimi on oikein osuva.”

“Toinen nimi Onni tuli ku elvytyksen jälkeen sain itkevän vauvan syliin ja kolmas nimi tulee isältä.”

 Joskus käy niin, että nimi syystä tai toisesta muuttuu vielä muuttua viimehetkellä. Näin kävi yhdelle lukijalle: 

“Esikoisesta piti tulla Aamu, jos on tyttö. Kun tyttö oli syntynyt niin lapsen isä laittoi mulle sairaalaan viestin, että käyttää koiran aamupaskalla ja tulee sitten meitä moikkaamaan. Esikoisesta tuli Iida, koska mielleyhtymä jäi vaan liian vahvana juuri synnyttäneeseen mieleen”

Millainen tarina sinun lapsesi nimeen liittyy?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.