Pitkät yöunet ja kakka potassa: näitä asioita hehkuttavat ainoastaan vanhemmat

Pitkät yöunet ja kakka potassa: näitä asioita hehkuttavat ainoastaan vanhemmat
Kuva: Jonathan Borba

Teksti: Anna-Leena

Kakka potassa, onnistunut koulupäivä, lapsi turvassa kotona illanvieton jälkeen. Se hetki, kun pieni käsi puristaa omaa kättäsi, lapsi katsoo silmiin, hymyilee ja kuiskaa: “äiti.” Kysyimme ruuhkavuosien facebook-sivulla, mitkä ovat asioita, joita vain vanhemmat voivat ymmärtää. Näin lukijat vastasivat.

Lasten ollessa pieniä, yöt ovat usein katkonaisia. Vauvat heräävät syömään, taaperot juomaan vettä, leikki-ikäiset kaivautuakseen kainaloosi. (Teini-ikäiset ne vasta valvottavatkin, mutta ei siitä sen enempää tällä kertaa.) Olisitko ennen vanhemmuutta ajatellut juhlistavasi sitä hetkeä, kun saat nukkua kokonaisen yön-tai edes muutaman tunnin- putkeen? Niinpä. Tällaisia asioita vain vanhemmat voivat ymmärtää:

“Se, että ihmisen suurin sänkyyn liittyvä fantasia voi ihan oikeasti olla se, että pääsisi viettämään hotelliyön yksin, ilman mitään muuta aktiviteettia kuin nukkuminen.”

“Kun heräät vasta oman herätyskellon ääneen.”

woman laying on bed
Kuva: Vladislav Muslakov. Se tunne, kun heräät vasta oman herätyskellon ääneen.

“Kun nukut koko yön putkeen.”

Erinäköiset ruumiintoiminnat ja eritteet kuuluvat olennaisena osana vanhempien arkeen. Vain vanhempi voi ymmärtää sen valtavan riemun, kun potasta löytyy jotain, tai lapsi oppii vihdoin tähtäämään: 

“Pissaa lattialla! Jess! Ei matolla eikä sohvalla vaan ihan paljaalla lattialla!”

“Kun lapsi oppii niistämään ja voit luopua siitä kammottavasta niistimestä! Halleluja!” 

“Kun pottaan napsahtaa kolmivuotiaan nielaisema lasihelmi ja saat lisätä CV:si Työkokemus: *Projektijohtaja-vierasesineen tutkiminen ulosteesta”

“9-henkisessä perheessä ei oksennustaudin aikana mene kun viidet lakanat pyykkiin”

Kun lapset kasvavat, myös vanhempien hehkutuksen aiheet muuttuvat: 

“Sydämen täyttävä rakkaus kun pieni tuhisee syvässä unessa vierelläsi. Se helpotuksen huokaus kun teini saapuu turvallisesti kotiin illan vietostaan”

“Ei yhtään negatiivista wilma merkintää.”

“Kun lapsi pystyy olemaan koko koulupäivän (lyhennetty koulupäivä tietty) koulussa eikä opettaja edes soita perään”

“Ensimmäinen kiinteä kakka vauvalla Jee! 😄 Ensimmäinen hammas! Ensimmäinen kuiva yövaippa! Hienot pisulit pottaan ! R-kirjain sorautettu hienosti❣️ Mitä näitä nyt on, pieniä edistysaskeleita.”

Kuva: Katie Smith. “Jee, vaipassa on jotain!”

Raskauden aikana vanhemmat odottavat vauvan syntymää malttamattomina. Kun vauva syntyy, vanhemmat tajuavat kauhukseen, kuinka monelta asialta vauvaa on suojeltava ja kuinka hyvin vauvan asiat itseasiassa olivatkaan, kun hän sai rauhassa oleskella yksiössään. Voisiko vauvan kenties palauttaa takaisin vatsaan? Edes hetkeksi?  

“Joskus haluaisi lapset takaisin kohtuun turvaan” 

Myös sisarusten välinen rakkaus on jotain, mikä saa vanhempien sydämen sulamaan. 

“Se tunne kun näkee että sisarukset hyväksyy, hellii ja rakastaa erityissiskoa”

“Se, kun lapset halaavat ja sanovat rakastavansa sen ainaisen kinastelun sijaan.”

Kaikista eniten kuitenkin tekee mieli hehkuttaa sitä valtavaa rakkauden määrää, joka valtaa koko kehon, kun katselee omaa, nukkuvaa lasta. Ne pienet pyöret posket ja se rauhallinen tuhina. Miten on mahdollista, että lapset voivat samaan aikaan tehdä sinut hulluksi, ja olla se voima, joka saa sinut vaikka siirtämään vuoria?

“Se tuhannen järisyttävä rakkaus niihin omiin höperöihin!! Murkuista vauvaan saakka! Rikastuttaa niin mahottomasti elämää!”

Millaisia asioita sinun tekee mieli hehkuttaa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.