“Tätäkö on olla vanhempi?” 7 täysin normaalia asiaa, jotka huolestuttavat uusia vanhempia

“Tätäkö on olla vanhempi?” 7 täysin normaalia asiaa, jotka huolestuttavat uusia vanhempia
Kuva: Ben White

Teksti: Anna-Leena

Kuukausien odotuksen jälkeen vauva on vihdoin täällä. Katselet rauhallisesti sylissäsi tuhisevaa vauvaa ja silität samettista poskea. Mutta hetkinen…Ihan kuin vauvan poskeen olisi ilmestynyt näppylöitä. Leuassakin on ihan selvästi yksi! Vauva tuntuu nukkuvankin tänään paljon sikeämmin kuin eilen…Hengittääkö se? Mistä voin ladata vauvan ohjekirjan??

Vauvan tuloon voi valmistautua lukemalla, kuuntelemalla muiden kokemuksia, perehtymällä erilaisiin kasvatustapoihin ja hankkimalla vauvalle tarvittavat tarvikkeet. On kuitenkin asioita, joihin kukaan ei pysty valmistautumaan. Yksi näistä asioista on se huolen määrä, mikä vanhemman täyttää vauvan synnyttyä. Kun ensimmäisenä yönä syntymän jälkeen vahdit vauvan hengitystä, iskee totuus päin naamaa. Tätäkö on olla vanhempi?

person covering face with hands outdoors
Kuva: Abigail Keenan. Tätäkö on olla vanhempi?

Vaikka alkuun huolen määrä voi tuntua jopa ylitsepääsemättömän suurelta, on hyvä muistaa, että kukaan ei tekisi yhtä lasta enempää, jos huolen kanssa ei oppisi lopulta elämään. Millaiset asiat saavat uudet vanhemmat varpailleen?

Hengitys

Vauva nukkuu rauhallisesti omassa kehdossaan. Sammutat valot ja yrität nukahtaa, mutta mieleesi hiipii huoli. Hengittääköhän se? Lähestyt varovasti vauvaa ja laitat korvasi vauvan suun eteen. Mitään ei kuulu! Lasket käden vauvan vatsan päälle. Nouseeko ja laskeeko vatsa hengityksen tahdissa, vai kuvittelenkohan minä vain? Ihan pakko tarkistaa! Sytytät puhelimen taskulampun ja valaiset nukkuvan vauvan. Vauva herää ja parahtaa itkemään. Okei, kyllä se hengitti.

Hikka

Pienen vauvan hikka voi näyttää ja kuulostaa pelottavalta. Pienen ihmisen kehossa voimakas hikka näyttää melkein siltä, että vauva lähtee lentoon hetkenä minä hetkenä hyvänsä. Hikka ei kuitenkaan vahingoita vauvaa, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Uni

Miksi se vain nukkuu? Eilen tähän aikaan ei nukuttu. Onkohan se kipeä? Yksi suurimmista huolenaiheista on vauvan uni. Jos vauva ei nuku, huolettaa. Kun vauva nukkuu, niin sekös se vasta huolettaakin! Unijuna-sivustolla muistutetaan, että vauvojen unitavat, sekä -määrät vaihtelevat ensimmäisen puolen vuoden aikana paljon. Myös yksilölliset erot ovat suuria. Pienillä vauvoilla ei ole vielä selkeää rytmiä ja voi olla, että vauva nukkuu 30 minuuttia useamman kerran päivässä ja seuraavana päivänä 3 tuntia putkeen. Jos vauva vaikuttaa muuten terveeltä, ei pitkistä unista kannata olla huolissaan.

man in gray crew neck shirt with brown hair
Kuva: Nathan Dumlao. Varsinkin vauvan nukkuminen huolestuttaa uusia vanhempia.

Hiukset

Onko normaalia, että vauva kaljuuntuu? Minne ne upeat ja tummat kutrit ovat kadonneet? Meidän vauvahan näyttää ihan keski-ikäiseltä! On hyvin tavallista. että vauvan untuvainen tukka tippuu ensimmäisten kuukausien aikana. Vaikka hiustupsut tyynyllä saattavat säikäyttää, syytä huoleen ei yleensä ole. Pian vauvan hiukset kasvavat entistä vahvampana takaisin. Hiustenväri voi kuitenkin muuttua suuresti.

Kehitys

Miksi vauva ei vielä istu/konttaa/ryömi/kävele, vaikka naapurin samanikäinen sitä jo tekee? Kun lähipiirissä on saman ikäisiä vauvoja, on vaikeaa olla vertailematta lapsia keskenään. Vauvojen vertailu ei kuitenkaan johda muuhun, kuin turhaan huoleen ja mielipahaan. Jokainen vauva ja lapsi on yksilö ja kehittyy omaan tahtiinsa.

Karsastus

Apua! Vauvahan katsoo ihan kieroon! Onkohan sillä kaikki ihan hyvin? Pitäisiköhän soittaa neuvolaan? Vauvojen harottava katse saattaa säikäyttää. Äitiydenihme-sivustolla muistutetaan, että vauvan näkö jatkaa kehittymistään syntymän jälkeen, minkä vuoksi on normaalia, että varsinkin pienen vauvan katse harhailee ja vauva katsoo satunnaisesti kieroon.

Kakka

Jos vanhemmat ovat tottuneet siihen, että kakkavaippoja tulee päivässä useita, voi kakkaamattomuus tuntua pelottavalta. Onkohan tämä ummetusta? Tampereen yliopistollisen sairaalaan sivustolla muistutetaan, että on täysin normaalia, että vauva ei kakkaa joka päivä. Vauva voi kakata jokaisen aterian jälkeen, mutta väli voi toisinaan venyä jopa viikon mittaiseksi. Kumpikin on täysin normaalia.

On täysin normaalia, että vauvan syntyessä kaikki huolestuttaa: olethan vastuussa pienestä ihmisestä, joka on sinulle maailman rakkain. Älä huoli! Vähitellen vauvan kasvaessa opit tuntemaan hänet paremmin ja tulkitsemaan hänen lähettämiään merkkejä siitä, että kaikki on hyvin. Tulee päivä, jolloin huomaat, että jatkuvan huolen sijasta pystyt nauttimaan vauvan hoidosta ja vanhemmuudesta.

Tuleeko sinulle mieleen asioita, jotka huolestuttivat sinua vauvan ollessa pieni, mutta joille voit nyt jo nauraa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.