Jomotusta, kiristystä ja painetta: moni kamppailee ovulaatiokivun kanssa joka kuukausi

Jomotusta, kiristystä ja painetta: moni kamppailee ovulaatiokivun kanssa joka kuukausi
Kuva: Sasun Bughdaryan

Temsti: Anna-Leena

Kuukautiskierto on puolessa välissä ja oireet ovat taas täällä. Viiltävä kipu ja paineen tunne alavatsassa pakottavat pysähtymään. Onko normaalia, että ovulaatio sattuu näin paljon? Miksi ovulaatio sattuu?

Vaikka moni ei tunne ovulaatiota ollenkaan, osalle kamppailu ovulaatiokipujen kanssa on totisinta totta. Varsinkin vanhemmat ja synnyttäneet naiset tuntuvat kärsivän ovulaatiokivuista, jotka saattavat pahimmillaan vaikuttaa hetkellisesti normaaliin toimintakykyyn.

Mistä ovulaatiokipu johtuu?

Ovulaatiossa munasolu irtoaa munarakkulasta. Tämän yhtey­dessä vatsaonteloon voi vuotaa pieni määrä verta ja nestettä, mikä voi aiheuttaa toisille kipua, kertoo Kotilääkärin asiantuntija, naistentautien erikoislääkäri, Katja Kero Seura-lehden artikkelissa.

Moni kokee tuntevansa ovulaation herkemmin raskauden ja synnytyksen jälkeen. Terveydenhoitaja Mia Astikainen kertoo hyvä terveys-lehdessä, että ovulaatiokipu voi hyvinkin voimistua synnytyksen jälkeen. Ovulaatiokipu voi tuntua toispuoleisena, vihlovana ja kiristävänä kipuna alavatsalla, tai jomotuksena ja paineen tunteena vatsassa ja reisissä. Toisilla ovulaatiokivut menevät ohi nopeasti muutamassa minuutissa, kun taas osa joutuu kärvistelemään kipujensa kanssa jopa päivän tai pari, kerrotaan nhs-sivustolla. Ovulaatiokipu sijoittuu yleensä kuukautiskierron puoliväliin, noin 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkamista.

Vaikka ovulaatiokipu ei ole missään nimessä miellyttävää, se voi olla hyvä apu raskaudesta haaveilevalle, sillä se auttaa tunnistamaan kuukauden hedelmällisimmät päivät, muistutetaan whattoexpect-sivustolla.

woman sleeping
Kuva: Jonathan Borba

Kuinka ovulaatiokipua hoidetaan?

Ovulaatiokipua voi hoitaa tavallisilla kipulääkkeillä. NHS-sivustolla kuitenkin muistutetaan, että ibuprofeenia tulee välttää, jos toiveissa on raskaaksi tuleminen. Jotkut tuntevat saavansa helpotusta myös liikunnasta, venyttelystä tai kuumista kylvyistä. Myös hormonaalista ehkäisyä, kuten yhdistelmäehkäisypillereitä, -rengasta tai -laastaria voi harkita, mikäli niiden käytölle ei ole esteitä tai toiveissa ei ole uusi raskaaksi tuleminen. Hormonaalista ehkäisyä käyttäessä ovulaatioita ei tapahdu, mistä syystä myös ovulaatiokipu jää pois.

Voiko ovulaatiokipu olla vaarallista?

Vaikka ovulaatiokipu itsessään on vaaratonta, joskus vatsakivut voivat olla merkki siitä, että kaikki ei ole hyvin. Muun muassa endometrioosi, kohdun ulkopuolinen raskaus, vatsan arpikudokset (esimerkiksi sektion jälkeen) tai jotkut sukupuolitaudit saattavat aiheuttaa vatsakipuja tai pahentaa ovulaatiokipua entisestään. Betterhealth-sivustolla neuvotaan kääntymään gynekologin puoleen, jos kipu jatkuu yli 3 päivää tai jos siihen liittyy runsasta verenvuotoa.

Kärsitkö sinä kivuliaasta ovulaatiosta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.