Uhmaikäisten raivokohtaukset – Mitkä asiat voivat saada lapsen kiukustumaan?

Uhmaikäisten raivokohtaukset – Mitkä asiat voivat saada lapsen kiukustumaan?
Kuva: Pixabay / PublicDomainPictures

Mistä kaikesta uhmaikäinen voi kiukustua? Ruuhkavuosien Facebook-sivuilla kysyttiin lukijoiden kokemuksia lasten raivokohtauksista. Saaduista vastauksista selviää, että suurimmalle osalle vanhemmista hetket kiukuttelevan lapsen kanssa ovat tuttuja. Syyt lapsen tulistumiselle voivat olla käytännössä ihan mitä tahansa – esimerkiksi Pipsa Possu-sukista puuttuvat jalankuvat.

Todennäköisesti jokainen ihminen on nähnyt lapsen, joka kiukuttelee ja saa raivokohtauksen jostain asiasta. Suuttumuksen tunteet saattavat saada kimmokkeen oikeastaan mistä tahansa. Tekipä aikuinen juuri niin kuin lapsi on pyytänyt – siitäkin saattaa kiukku puhjeta! Uhmaikäinen lapsi voi siis kiukustua kaikesta mahdollisesta ja toisinaan heittäytyy pitkälleen lattialle raivoamaan.

Oletko kuullut sadun Pippa Pippurista ja kokonaisesta omenasta? Tässä sadussa pippurinen tyttö kiukustuu äidilleen, koska äiti tarjoaa hänelle pilkottua omenaa, mutta lapsi halusikin sen kokonaisena. Lopulta kiukku laantuu ja äidin ihmetykseksi tyttö suostuukin syömään omenanpalat. Voit kuunnella tämän sadun Yle Areenasta yhdessä kiukkuikäisen lapsen kanssa.

Uhmaikäisen raivokohtaukset kuuluvat kehitykseen

Uhmaikäisen lapsen raivokohtaukset kuuluvat normaaliin kehitykseen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivustolla opastetaan, että lapsen kiukkua ei pidä vähätellä. Kiukun hetkellä lapsi kokee isoja tunteita. Aikuisen on tärkeä olla näissä hetkissä lapsen turvana ja rauhoittajana. MLL:n sivustolla todetaan myös, että julkisilla paikoilla koetuista uhmaikäisen raivokohtauksista vanhemman ei tarvitse välittää muiden ihmisten arvosteluista ja kommenteista.

Ruuhkavuosien lukijoiden kokemuksia

Ruuhkavuosien Facebook-sivuilla kysyttiin lukijoilta, mistä asioista heidän lapset ovat saaneet uhmaiässä raivareita. Yli 30 vanhempaa jakoi meille kokemuksiaan. Vastauksista kävi nopeasti ilmi se, että lapsi saattaa kiukustua ihan mistä vaan ja hetkenä minä hyvänsä. Uhmaikäisen kanssa ei oikeastaan voi tietää, että onko kiukkukohtaus päällä muutaman sekunnin kuluttua, vaikka aikuinen tekisi juuri niin kuin lapsi pyytää. Muutama vastaaja kertoi, että heidän lapsensa eivät juurikaan kiukkukohtauksia olleet saaneet.

Kaikesta mahdollisesta

Lapsi saattaa suuttua ihan mistä vaan. Mikä tahansa asia, tehty tai tekemätön, voi saada lapsen tulistumaan. Elämä uhmaikäisen kanssa on varsinainen jännitysseikkailu, koska milloinkaan ei voi tietää kiukun alkamishetkeä ja paikkaa.

“…Raivareita nyt sai vaikka väärästä äänensävystä, katseesta, vaatteista, ruoasta, nukkumaanmenosta, leikin lopettamisesta, ulos ja sisään lähtemisestä, kauppareissuista, kun joutui kärryyn/ei päässyt kärryyn, ei saanut omia pikkukärryjä/autokärryä, ei ostettu jotain tiettyä…lista on loputon”

“…Itkupotkuraivarit tuli siitä kun Pipsa Possu-sukissa Pipsalla ei ollu jalkoja ollenkaan, vain pää..”

“Lähettiin normaalia myöhemmin ruokakauppaan, tyttö (2,5 v) sai itkuraivarit kaupassa, kun tajusi, että ei ehi välttämättä käydä suihkussa illalla kaupassa käynnin takia.”

“…yleensä siitä jos erehtyy auttamaan, mutta myös jos vaikka oven kun neiti olisi halunnutkin avata sen itse”

Kun aikuinen toimii lapsen pyytämällä tavalla

Lapsi saattaa kiukustua silloinkin, kun pyytää aikuiselta jotain asiaa ja saa sen toivomallaan tavalla. Sekään ei aina ole lapsen mielestä hyvä asia vaan saattaa laukaista suuttumuksen.

“Annoin vettä kun hän pyysi”

“Menin mukaan vessaan kun hän pyysi”

“Koska hän sai juuri sellaisen leivän kuin halusi”

Aikuisen tekemiset

Toisinaan lapsi suuttuu asioista, joita aikuinen tekee. Lapset tarkkailevat kaikkia asioita ja välillä suuttuvat, jos jokin asia ei mene havaitulla tavalla.

“Piirsin Pikku-Myylle palloja mekkoon, kun Myyllä ei Muumeissa ole koskaan ollut sellaista mekkoa.”

“pipsapossu kiellettiin ni sit räjähti…”

“…kun menin kuopukselle laittamaan hoitoon lähtiessä sukat leggarien päälle. Se kuulemma näytti ihan tyhmältä, eikä mieli meinannut millään toipua.”

“Siskon kummisetä istui äidin nojatuoliin. Se on äidin paikka!!! Kummisetä siirtyi kiltisti sohvalle.” 

Ruoat

Ruokailutilanteisiin liittyvät hetket saavat usein uhmaikäisen raivon pintaan. Monesti asiat ovat sellaisia, joille vanhempi ei voi tehdä mitään.

“Jäätelössä oli halkeama”

“Leipä on liian pieni”

“En osannut korjata rikki mennyttä ruisleipä siivua. Kahdeksi revennyt pala ei kelvannut, uusi, ehjä pala ei kelvannut. Se alkuperäinen olisi pitänyt korjata…” 

Halkeama jäätelössä voi aiheuttaa kiukun. Kuva: Pixabay / B_kowsky

Asiat, joille vain ei voi mitään

Moni kiukunpuuskan aiheuttaja on sellainen, että aikuinen ei vain voi asialle mitään. Yksi lukija kertoi, että hänen lapsensa kiukustui, kun ei olisi halunnut hengittää. Muutama kertoi, että vanhemman olisi pitänyt esimerkiksi sammuttaa aurinko tai saada se se nousemaan.

”…en suostunut kaatamaan seinää hänen makuuhuoneestaan (ulkoseinä)…”

“…en antanut mennä uuniin, joka oli päällä.”

Kuva: Unsplash / Toa Heftiba

Mistä sinun lapsesi on saanut raivokohtauksen? -Mitä kiukun syitä on jäänyt mieleesi?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *