Älä kiellä näitä asioita taaperolta!

Älä kiellä näitä asioita taaperolta!
Kuva: Josh Withers

Teksti: Anna-Leena

Jokainen taaperon kanssa elävä tietää, mitä kaikkea päivään taaperon kanssa mahtuu. Taapero kiipeä, putoaa, kiipeää uudestaan, kokeilee, tutkii, juoksee, maistaa, pussaa, sotkee ja aloittaa alusta. Suurin osa taaperon puuhista on joko sotkuisia, vaarallisia, tai erittäin äänekkäitä: juuri sellaisia, että päivä tuntuu usein pyörivän “ei” sanan ympärillä. Verkkolehti Romper kuitenkin muistuttaa, että on olemassa muutamia asioita joita taaperolta ei kannata kieltää.

Kieltäytyminen

Oletko joskus huviksesi laskenut, kuinka monta kertaa päivässä sanot “ei!”? Myös taaperolla on oikeus sanoa ei, varsinkin silloin, kun kyseessä on hänen omaa kehoansa koskevat asiat, huomautetaan lehdessä. Lehdessä muistutetaan, että tämä ei tarkoita sitä, että lapsen pitäisi antaa päättää esimerkiksi siitä, haluaako rokotuksia vai ei, mutta lapsella pitäisi olla oikeus päättää muun muassa siitä, kuka häntä koskettaa ja miten. 

boy wearing white button-up t-shirt, white tank top and brown bottoms
Kuva: Jonathan Borba. Myös lapsella on oikeus kieltäytyä.

Yrittäminen

Oletko joskus seurannut vierestä, kuinka kauan taapero saattaa käyttää aikaa yhden kengän pukemiseen? Pienet sormet leikkivät kengännauhoilla, kun lapsi istuu eteisen lattialla ja kärsivällisesti työntää kenkää väärinpäin  jalkaan. Vanhemman kärsivällisyys taas loppuu usein lyhyeen. “No anna kun minä…”, vanhempi lopulta toteaa ja laittaa kengän jalkaan. Vaikka joskus ei vaan voi jäädä odottamaan, että taapero saa itse vietyä puuhansa loppuun, on tärkeää, että lapsella on aikaa yrittää tehdä asioita itse. Vai kuinka muuten hän voisi oppia? 

Sotkeminen 

Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta anna lapsen sotkea. Anna hänen työntää kätensä multaan, pullataikinaan, tai maalikippoon. Anna lapsen läiskytellä, rapsuttaa, vaivata, muovata ja kaivella. Sotkua ei kannata pelätä, sillä sen voi aina siivota pois. Se, mikä aikuisen mielestä saattaa näyttää pelkältä sotkemiselta, on lapselle tärkeää tutustumista materiaaleihin, väreihin, lämpötiloihin, tuoksuihin ja tuntemuksiin. Leikin jälkeen sotkut siivotaan pois yhdessä.

girl with paint of body
Kuva: Senjuti Kundu. Anna taaperon sotkea.

Auttaminen 

Anna lasten osallistua ja auttaa sinua kotitöissä. Keksikää lapsille heidän ikäänsä ja taitoihinsa sopivia tapoja auttaa. Taapero voi pyyhkiä pölyt lattialistoista ja koululainen hyllyjen päältä. Jos lasten ei anna osallistua siksi, että “joutuu itse tekemään saman uudestaan myöhemmin”, kieltää heiltä samalla mahtavan tilaisuuden oppia. Kukaan ei ole seppä syntyessään!

Tutkiminen 

Anna lapsen tutkia ympäristöään. Anna hänen kiipeillä, kaatua, liikkua ja tutkia. Lehdessä muistutetaan, että vaikka maailma voi tuntua vanhemmasta vaaralliselta paikalta, se on täynnä ihmeitä! Anna lapsen löytää ne.

shallow focus photography of boy
Kuva: Kyle Nieber. Anna taaperon tutkia.

Valitseminen

Vaikka aikuinen tekee vielä suurimman osan päätöksistä, myös taaperon voi antaa vaikuttaa joihinkin asioihin. Ruuhkavuodet julkaisi aiemmin artikkelin asioista, joista lapsen voi päättää itse. Näytä lapselle, että myös hänen mielipiteensä on tärkeä.

Epäonnistuminen

Joskus vanhemmat haluavat suojella lasta ja rajoittavat tämän tekemisiä ainoastaan siksi, ettei lapsi joutuisi pettymään epäonnistuttuaan. Lapsen on kuitenkin tärkeää oppia omista epäonnistumisistaan. Mitä tein väärin? Mitä voisin tehdä toisin ensi kerralla? Jos vanhemmat tekevät kaiken lapsen puolesta epäonnistumisen pelossa, lapselta voi jäädä monta tärkeää oppituntia saamatta.

Mitä sinä lisäisit tähän listaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.