Tällaisia tyyppejä päiväkotilaisten vanhempiin mahtuu: mikä näistä sinä olet? 

Tällaisia tyyppejä päiväkotilaisten vanhempiin mahtuu: mikä näistä sinä olet? 
Kuva: Sai De Silva

Teksti: Anna-Leena

Tiedätkö sen yhden vanhemman päiväkodilta, jolla tuntuu olevan aina homma hanskassa (ja hanskat nimikoitu)? Juuri sen, jonka lapsella on aina kaikki varusteet mukana ja siististi pakattuna nimikoidussa repussa, hiukset suloisilla saparoilla ja unipupu kainalossa? Entäs sen vanhemman, joka kaahaa päiväkodin parkkipaikalle myöhässä, juoksee ovelle lapsi kainalossa ja takaisin autoon siniset suojapussit kenkien päällä? Millaisia tyyppejä päiväkotilaisten vanhempiin mahtuu, ja vielä tärkeämpää: kuka näistä tyypeistä sinä olet?

Innokas ensikertalainen

Innokkaan ensikertalaisen lapsella on kaikki valmiina päiväkotia varten jo kuukausia ennen oletettua aloituspäivää. Huolella pakattu reppu roikkuu eteisen naulakossa ja uudet sisätossut omassa “tossupussissaan” repun sivutaskussa. “Kuinka kätevää, että nykyään myydään tarroja, joilla voit merkata lapsen vaatteet ja päikkytavarat!”,intoilee tämä vanhempi, joka vaihtovaatteiden lisäksi on jo nimikoinut lapsen hammasharjan, hiusharjan, astiat ja sängyn. Okei, ja vaipat. Itseasiassa, jos totta puhutaan, hän on tilannut tarroja koko perheelle, lapsille ja aikuisille.

girl sitting on hill
Kuva: S&B Vonlanthen. Kaikki valmiina päiväkotia varten kuukausia ennen oletettua aloituspäivää.

Tämä innokas vanhempi on tietenkin ottanut hyvissä ajoin selvää siitä, kuka lasta tulee päiväkodissa hoitamaan ja tehnyt pientä tutkintaa henkilön taustoista. On tärkeää tietää, kenen käsiin oman lapsensa jättää!

Päiväkodin ovella vilkutetaan moikkamoit. Vanhempi pyyhkii silmäkulmiinsa ilmestyneitä liikutuksen kyyneliä (nimikoituun) nenäliinaan ja huokaisee syvään: sinne se nyt lähti! Hän kuitenkin päätyy viettämään ensimmäisen päiväkotipäivän autossa päiväkodin parkkipaikalla. “Ihan varmuuden vuoksi ja vain tänään!”, innokas ensikertalainen vakuuttelee itselleen.   

Päikkyrepusta löytyy: Kolmet silitetyt ja mankeloidut vaihtovaatteet, (Kaikki vaatekappaleet nimikoitu ja sopivat yhteen) oma pieni toilettilaukku ja kasvopyyhe, sisätossut -ja varatossut, unilelu, varaunilelu, oma tyynyliina, kuva perheestä, ksylitol-pastillit, oma ruokalappu ja omat eväät siltä varalta, että päiväkodin ruoka ei maistu. Kaikki nimikoitu. Myös banaani.

Hajamielinen vanhempi

Hajamielinen vanhempi selailee kalenteria sunnuntai-iltana ja tajuaa kauhukseen, että kuopus aloittaa päiväkodin seuraavana päivänä. Vanhempi pinkaisee lastenhuoneeseen ja kaivaa kaapin ylähyllyltä siskon vanhan repun. Vanhempi yrittää löytää kaapista tussia, jolla nimikoida reppu, mutta luovuttaa lopulta, kun löytää ainoastaan yhden kuivuneen kuulakärkikynän lasten askartelukaapista. Vanhempi lappaa vaihtovaatteita kaapista reppuun, ja toivoo mielessään, että niissä näkyisi vielä isomman sisaruksen jäljiltä edes sukunimi.  

man holding handbag
Kuva: Andy Beales. Hajamielinen vanhempi poistuu päiväkodista juoksujalkaa, siniset suojapussit kenkiensä päällä.  

Päästyään päiväkodin pihaan vanhempi rutistaa lastaan ja toivottaa hyvää ensimmäistä päiväkotipäivää. Lapsi ottaa reippaasti kiinni isosiskon kädestä ja kirmaa leikkimään taakseen katsomatta. Vanhempi huikaa ovelta hyvät huomenet tutulle opettajalle ja pyytää kiltisti (ja häpeissään), josko hän voisi millään kirjoittaa reppuun lapsen nimen. Vanhempi huokaisee syvään helpotuksesta: “Sinne meni viimeinenkin!”. Sitten vanhempi katsoo kelloa, tajuaa myöhästyvänsä töistä ja pinkaisee pois paikalta siniset suojapussit kenkiensä päällä.  

Päikkyrepusta löytyy: Vaihtohousut, joissa on 5cm liian lyhyet lahkeet, leikkiauto, rypistynyt (mutta lukematon) ilmoitus kihomadoista lapsen päiväkotiryhmässä.

Eristäytyjä

Eristäytyjän luottamus päiväkodin henkilökuntaan on vahva. Häntä ei juuri hetkauta se, kuinka päiväkodissa on mennyt, vaan hän nyökkää ilmeettömästi opettajalle ovelta ja poistuu paikalta. Tämä ei johdu siitä, etteikö vanhempi olisi kiinnostunut lapsestaan, hän vaan uskoo siihen, että mitä päiväkodissa tapahtuu, jää päiväkotiin. Eristäytyjä ei juttele muiden vanhempien kanssa, saati sitten tunne heitä tai heidän lapsiaan nimeltä. Päiväkoti on kuin kupla, jonne lapsi viedään aamulla ja josta hänet haetaan iltapäivällä. Kun lapsi on tyytyväinen, se riittää.

Päikkyrepusta löytyy: Kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä.

Kaikkien kaveri

Tämä vanhempi höpöttelee iloisesti kaikille päiväkodin pihalla ja aulassa. Hän pyytää heti ensimmäisenä päivänä kaikkien puhelinnumeron ja luo WhatsApp-ryhmän, jonne kirjoittelee piristäviä ja positiivisia tsemppiviestejä pitkin viikkoa. Tämä vanhempi muistaa ulkoa jokaisen päiväkotiryhmäläisen syntymäpäivän ja onnittelee heitä sekä ryhmässä, että livenä. Hän järjestää hauskoja juhlia ja retkiä ja keksii yhteistä puuhaa parantaakseen lasten -ja vanhempien ryhmähenkeä.

woman holding yellow rotary telephone
Kuva: Vinicius “amnx” Amano. “Miten olis puistotreffit huomenna?”

Päikkyrepusta löytyy: Kaikkea kaksi! Tämä vanhempi ajattelee aina muita ja varmistaa, että lapsen repusta löytyy aina “yksi ylimääräinen” siltä varalta, että joku muu vanhempi unohtaa on unohtanut. Tällaisen vanhemman lapsi on usein hyvin ujo ja vanhempi hoitaa kaiken puhumisen lapsensa puolesta.

Tunnistatko jonkun näistä tyypeistä?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *