Näin opetat lapselle tärkeitä sosiaalisia taitoja leikin kautta

Näin opetat lapselle tärkeitä sosiaalisia taitoja leikin kautta
Kuva: Ashton Bingham

Teksti: Anna-Leena

Leikin tärkeyttä lapsen kehitykselle ei voi liikaa painottaa. Leikki on lapsen tapa olla ja elää, mutta leikin kautta lapsi oppii myös uusia, tärkeitä taitoja. Aikuisen ohjaama leikki voi olla mainio tilaisuus harjoitella sosiaalisia taitoja: lapsi oppii odottamaan vuoroaan, tekemään kompromisseja ja sietämään pettymyksiä.

Vapaa vai ohjattu leikki

Tehy-lehden määritelmä mukaan vapaa leikki on sellainen, jossa lapset päättävät leikin sisällöstä, juonikäänteistä, materiaaleista, paikasta ja osallistujista. Ohjatussa leikissä taas päinvastoin aikuinen tekee päätökset. Lehdessä muistutetaan, että vaikka ohjattu leikki voi kuulostaa rajoittavalta ja lapsen halutaan usein antaa leikkiä vapaasti, ei ohjattu leikki ole aina automaattisesti huono vaihtoehto. Parhaimmillaan ohjattu leikki toimii apuna muun muassa erilaisten taitojen oppimiseen ja harjoitteluun.

two toddler playing letter cubes
Kuva: Marisa Howenstine. Ohjattu leikki toimii apuna muun muassa erilaisten taitojen oppimiseen ja harjoitteluun.

Sosiaalisten taitojen oppiminen

Hyvä kysymys-sivustolla kerrotaan, että lapsi voi oppia leikin varjolla esimerkiksi tärkeitä sosiaalisia taitoja. Leikkimällä lapsen kanssa, aikuinen voi vahvistaa näiden taitojen kehittymistä. Tärkeisiin sosiaalisiin taitoihin kuuluu sivuston mukaan esimerkiksi kyky jakaa muiden kanssa, kyky tehdä kompromisseja ja taito pyytää anteeksi. 

Lapsi ei synny sosiaalisilla taidoilla varustettuna, vaan oppii ne kasvaessaan ympäristöään tarkkailemalla. Aikuinen voi parhaiten auttaa lasta sisäistämään nämä tärkeät taidot näyttämällä esimerkillään, kuinka erilaisissa arkisissa tilanteissa tulisi toimia. Lapset oppivat aina paremmin aikuista matkimalla kun kertomalla heille kuinka heidän tulisi toimia.

Näin harjoittelet sosiaalisia taitoja leikin avulla 

Kaikkea tätä voi aivan tavallisen arjen ohella harjoitella myös leikkimällä. Tässä muutamia vinkkejä sosiaalisten taitojen harjoitteluun lapsen kanssa:

  • Lelut voivat esitellä itsensä toisilleen. Näytä lapselle, mitä kaikkea voit kertoa itsestäsi, kun tapaan uuden ihmisen.
  • Leikkiä voi jatkaa kysymällä mitä jollekin leluista kuuluu. Lelu vastaa ja kertoo kuinka voi. Näytä lapsellesi, kunka toisen uutisiin reagoidaan: “Voi harmi! Ikävä kuulla, että olet surullinen tänään”.
girl in pink sweater holding red textile
Kuva: Sigmund. Lapsi oppii leikkiessään tärkeitä sosiaalisia taitoja.
  • Leikin ohella voi opetella vuoron odottamista, kertoo tehy-lehden artikkeli. Lapsen tulee oppia, että aina ei ole hänen vuoronsa esimerkiksi heittää noppaa tai kiikkua. Jos lapsi leikkii yksin, hänen ei tarvitse koskaan odottaa omaa vuoroaan. Jos lapsi leikkii kavereiden kanssa, monesti voimakastahtoisempi tai vanhempi lapsi on se, joka päättää. Aikuisen ohjatessa leikkiä lapsi oppii, että toisia ei saa keskeyttää, ja että omaa vuoroa on joskus odotettava.
  • Leikkiä seuraava vanhempi voi helpompi ohjata lapsia leikkimään reilusti ja ottamaan myös muiden mielipiteet huomioon. Vanhemman ei tule kuitenkaan puuttua jokaiseen pieneen vääntöön tai erimielisyyteen, vaan antaa myös lasten harjoitella tilanteiden selvittelyä aivan itse. Vaikka tilanne tuntuisi vanhemmasta kurjalta, tulee lapsen elämässä olemaan hetkiä, joina vanhempi ei voi olla paikalla puolustamassa: lapsen tulee myös itse oppia pitämään puoliaan. Kun lapsi leikkii muiden lasten kanssa, kiinnitä huomiota näihin seikkoihin: onko lapseni leikkiessään reilu muita kohtaan, vai haluaako hän omia kaikki lelut itselleen? Puhuuko hän kaverilleen ystävällisesti? Osaako hän pyytää anteeksi, jos loukkaa vahingossa toista? Arvioimalla lapsen taitoja, on helpompi myöhemmin harjoitella niitä taitoja, joissa lapsella on vielä parantemisen varaa.
  • Leikki opettaa myös sietämään pettymyksen tunnetta, muistutetaan hyväkysymys-sivustolla. Pieni lapsi on tottunut siihen, että asiat menevät hänen tahtonsa mukaan: lapsi osoittaa maitopulloa ja vanhempi täyttää sen. Lapsi tuo vanhemmalle kirjan ja kiipeää syliin kuuntelemaan satua. Lapsella ei olekaan vielä kokemusta pettymyksistä ja vanhemman tulee olla lapsen tukena auttaen häntä sietämään niitä. Kavereiden ja sisarusten kanssa leikkiessä syntyy herkästi pientä riittaa, vääntöä ja pettymyksiä. Leikki ei aina menekään niin kuin lapsi suunnitteli mielessään. Vanhempi voi toimia apuna ikävän tilanteen ratkaisussa ja auttaa keksimään vaihtoehtoja.

Leikkiminen on paras mahdollinen keino edistää lapsen sosiaalisia taitoja. Leikkiessään lapsi oppii esimerkiksi neuvottelemaan, pahoittelemaan ja ratkaisemaan riitatilanteita. Leikkiminen onkin loistava tapa harjoitella taitoja, joita lapsi tulee tarvitsemaan läpi elämänsä.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.