Ristiäiset tulossa: kenet valitsen kummiksi? -Mitä, jos ei ole ketään ketä pyytäisi?

Teksti: Mami Mixtuura
Ristiäiset ovat hieno juhlatilaisuus, jossa vauva saa kasteen ja hänestä tulee kotiseurakuntansa jäsen. Monet perheet julkistavat vauvan nimen tämän juhlan yhteydessä. Virallisen osuuden jälkeen on usein kahvitarjoilu ja jutustelua muiden vieraiden kesken. Ennen kastejuhlaa vauvalle tulee nimetä vähintään yksi kummi, joka täyttää vaaditut ehdot. Mitä tehdä, jos ei ole ketään ketä voisi pyytää kummiksi?
Vauvan syntymä tietää monessa perheessä kastejuhlan lähestymistä. Tuota juhlatilaisuutta varten tulee tehdä valmisteluja ja valita etukäteen kummi tai kummit. Nykyään on sääntönä, että kummeja pitää olla vähintään yksi. Aikaisemmin niitä tuli nimetä vähintään kaksi. Tällä muutoksella on haluttu helpottaa niiden perheiden tilannetta, joissa on ollut vaikeuksia löytää lapselle kummeja. Ylärajaa määrälle ei ole. Ketä voisi pyytää lapselle kummiksi? Mitä tehdä, jos ei ole ketään sopivaa henkilöä mielessä?

Mitä ristiäisissä tapahtuu?
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilla kerrotaan, että ristiäisissä eli kastejuhlassa ihminen kastetaan ja hänestä tulee kotiseurakunnan jäsen. Suuri osa suomalaisista saa kasteen pienenä vauvana, mutta kasteen ottaminen ja kirkkoon liittyminen onnistuu myös aikuisena. Kirkon sivuilla kuvaillaan, että kasteessa on kyse Jumalan rakkaudesta ja ristiäisissä henkilön läheiset ihmiset rukoilevat hänen puolestaan ja toivovat hänen elämäänsä kaikkea hyvää.
Nimen kertominen ristiäisissä
Moni perhe haluaa pitää vauvan nimen salaisuutena ristiäisiin asti ja pappi kertoo sen kastaessa. Nimen saa toki halutessaan paljastaa kaikille jo ennen kastejuhlaa.
Missä ristiäiset järjestetään?
Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Vauvalla voi olla päällään kastemekko, mutta myös tavalliset vaatteet käyvät. Kastemaljassa on kastevesi ja pienellä liinalla kuivataan vauvan pää. Useimmiten pöydällä on kauniita kukkia ja kynttilä.

Kummin vaatimukset ja tehtävät
Usein kummiksi valitaan läheinen perheenjäsen tai ystävä. Kaikilla kuitenkaan ei ole tällaisia henkilöitä lähellään tai jos on, he eivät välttämättä täytä kummille vaadittavia ehtoja.
-evankelis-luterilaisen kirkon jäsen
-rippikoulun käynyt
-konfirmoitu
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nettisivuilla kerrotaan, että ”ylimääräiset” kummit voivat kuulua myös johonkin muuhun kirkkoon, jossa on käytössä lapsikaste. Kuten katoliseen tai ortodoksiseen kirkkoon. Virallisena kummina ei voi kuulua kirkkoon kuulumaton henkilö.
- on kastetilaisuuden todistaja
- on aikuinen ystävä ja rinnalla kulkija
- huolehtii lapsen kristillisestä kasvatuksesta yhdessä vanhempien kanssa
Mistä löytää kummi, jos ei ole ketään ketä pyytäisi?
Kummipankit
Kirkko ja kaupunki -sivujen tekstissä kerrotaan, että Helsingin seurakuntiin on perustettu kummipankki. Siihen voi vapaaehtoiset halukkaat ilmoittautua ja heidät voidaan valita jonkun kasteelle menevän henkilön kummiksi. Kummipankin tarpeellisuuteen on havahduttu etenkin evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyvien maahanmuuttajien ongelmiin löytää itselleen kummi. Mutta yhtä lailla suomalaiset kummeja tarvitsevat voivat kääntyä kummipankin puoleen, todetaan kirjoituksessa.
Jos ei ole mielessä ketään ketä voisi pyytää kummiksi, kannattaa asiasta puhua oman seurakunnan kanssa. Myös muissa kaupungeissa on kummipankkeja tai muita väyliä löytää puuttuva kummi. Joten rohkeasti yhteys seurakuntaan ja he varmasti auttavat kummin löytymisessä.

Onko perheessäsi ollut hankaluuksia löytää sopivia kummeja? Onko teillä vietetty ristiäisiä? Millainen on hyvä kummi?