Eskarilaiset kielivalinnan edessä: mikä vieras kieli kannattaa valita? 

Eskarilaiset kielivalinnan edessä: mikä vieras kieli kannattaa valita? 
Kuva: Ben Mullins

Vieraan kielen opiskelu alkaa nykyään jo ensimmäisellä luokalla. Siinä missä englanti oli ennen lähes poikkeuksetta koululaisten ensimmäinen vieras kieli, esimerkiksi Tampereella yli 30 prosenttia vanhemmista valitsee lapsen A-kieleksi jonkin muun, selviää Ylen uutisesta.

Tärkeä päätös

Eskarilaisilla ja heidän vanhemmillaan on jännät paikat edessä, sillä pian on aika tehdä tärkeitä päätöksiä tulevaa syksyä ajatellen. Mikä kieli on paras valinta lapsen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi? Kiina? Espanja? Vai kenties venäjä? Vai onko se sittenkin se englanti? 

Suomen kieltenopettajien liiton-sivustolla muistutetaan, että Suomessa vieraan kielen opiskelu aloitetaan kaikille yhteisen A-kielen opinnoilla perusopetuksen ensimmäisellä luokalla. Kieli ei kuitenkaan ole välttämättä ainut vieras kieli, jota lapsi tulee opiskelemaan, sillä neljännellä tai viidennellä vuosiluokalla oppilas voi halutessaan valita vapaaehtoisesti toisen A-kielen.

person holding white printer paper
Kuva: Jessica Lewis. Englanti on edelleen ylivoimaisesti suosituin A-kieli.

Ekaluokkalaisella vieraan kielen opetusta on yleensä 2 tuntia viikossa. Vaikka englanti ei olekaan enää automaattisesti jokaisen lapsen ensimmäinen vieras kieli, se on edelleen ylivoimaisesti suosituin A-kieli. Vaihtoehtoina englannille tarjotaan monissa kouluissa esimerksi ruotsia, saksaa, ranskaa tai venäjää. Myös espanjaa tai kiinaa tarjotaan muun muassa Tampereella, paljastuu Ylen uutisesta.  

Mikä kieli valitaan?

Valintaa ei tarvitse tehdä aivan summa mutikassa, vaan koulut järjestävät vanhemmille suunnattuja kielenvalintatilaisuuksia, kerrotaan SUKOL-sivustolla. Tilaisuuksien tarkoituksena on antaa vanhemmille lisätietoa lapsen koulun kielitarjonnasta, kielivalinnoista ja niiden ajankohdista. Joissain tapauksissa kielivalintatilaisuudet voidaan korvata jakamalla kielivalinnoista kertovaa materiaalia, kuten esitteitä. 


Ylen uutisessa Tampereen kieltenopetuksen kehittäjäopettaja Leena Pulli neuvoo vanhempia keskustelemaan lapsensa ennen kielivalintaa ja ottamaan huomioon lapsen mielipiteen. Kun kieli on valittu, vanhempi ja lapsi täyttävät yhdessä koulusta saadun kielenvalintalomakkeen, joka palautetaan luokanopettajalle etukäteen ilmoitettuun päivämäärään mennessä.

Kuinka valita kieli?

Tammelan koulun opettaja, saksan ja englannin kielten lehtori Tiina Lehikoinen muistuttaa Tampere-sivustolla, että kielivalinta on kysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Lehikoisen neuvo onkin kuunnella lasta. Kielen oppimiseen tarvitaan intoa ja motivaatiota, joita ei välttämättä löydy, jos lapsi valitsee kielen vanhempien painostuksesta. Lehikoinen huomauttaa, että samasta syystä myös kielen valintaa kaverin perässä olisi syytä välttää. Jos lapsi empii kahden kielen välillä, kannattaa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi valita niistä harvinaisempi kieli. Alkuopetuksessa on enemmän aikaa harjoitella ja kerrata, mikä helpottaa oppimista, toteaa Lehikoinen.

Vanhemman ei pidä ajatella, että hänen tulee osata kieltä auttaakseen tai tukeakseen lapsen oppimista. Kieliverkosto-sivustolla muistutetaan, että uuden kielen oppiminen voi olla myös vanhemman ja lapsen yhteinen harrastus. Myös vanhemman asenne vaikuttaa lapsen oppimiseen. Oppiminen sujuu sulavammin, kun vanhempi on kiinnostunut lapsensa oppimisesta ja tarjoaa hänelle tukea.

Minkä kielen sinun lapsesi valitsi tai valitsee ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi? Millaisia ajatuksia kielen opetuksen aikaistaminen sinussa herättää?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.